Follow us

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

MissBloom TEAM
σπαραγγια istock

Ποιο είναι αυτό το λαχανικό; Τα σπαράγγια που, εκτός από νόστιμα, αποτελούν ένα εξαιρετικό λαχανικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου.

Τι προσφέρουν τα σπαράγγια στην υγεία σου

  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
  • Υποστηρίζουν μια υγιή εγκυμοσύνη
  • Προστατεύoυν από ορισμένες χρόνιες ασθένειες

1. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Τα σπαράγγια είναι πηγή καλίου. Η αυξημένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο σχετίζεται με χαμηλές τιμές αρτηριακής πίεσης επειδή χαλαρώνει τα τοιχώματα των αρτηριών (βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία) και αυξάνει την απέκκριση νατρίου από τα νεφρά.

Οι βιταμίνες Α και C είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που κυκλοφορούν στο αίμα. Κάτι τέτοιο μειώνει τη βλάβη στο κυκλοφορικό σύστημα, όπως τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα μωβ σπαράγγια περιέχουν επίσης ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ενώσεις που δίνουν στο λαχανικό το ζωντανό του χρώμα και ασκούν ισχυρές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Τα σπαράγγια έχουν επίσης ήπια διουρητική δράση που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών. Μελέτη ανάφερε στους εθελοντές συμμετέχοντες που τους χορηγήθηκε από του στόματος δόση κονιοποιημένου σπαραγγιού παρουσίασαν πτώση σχεδόν 8 βαθμών στη συστολική αρτηριακή τους πίεση και πτώση σχεδόν 5 βαθμών στη διαστολική αρτηριακή τους πίεση μετά από 10 εβδομάδες. Μείωσαν επίσης τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και γλυκόζης νηστείας.

2. Υποστηρίζουν μια υγιή εγκυμοσύνη

Οι περισσότεροι μαιευτήρες συνιστούν στις έγκυες να καταναλώνουν τουλάχιστον 600 mg φυλλικού οξέος ημερησίως (συχνά, τουλάχιστον μέρος αυτού περιλαμβάνεται στις προγεννητικές βιταμίνες) για την προώθηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης και τη μείωση του κινδύνου ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη. Μόλις μισή κούπα σπαράγγια παρέχει 134 mg φυλλικού οξέος.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ