Follow us

Δίαιτα Dukan: Το μυστικό των Γαλλίδων (και της Gisele)

Και της Jennifer Lopez και της Carole Middleton! Mάθε πώς ακριβώς λειτουργεί και τη γνώμη της διαιτολόγου.

dukandiet


Βοήθησε την JLo και τη Giselle να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης σε χρόνο dt, προανήγγειλε το βρετανικό πριγκιπικό γάμο, θεωρείται το μυστικό των αδύνατων Γαλλίδων και το βιβλίο που την περιγράφει γίνεται best seller σε όποια χώρα καταφθάνει. Tυχαίο; Όχι, η δίαιτα Dukan δεν είναι απλώς η νέα μόδα του Χόλιγουντ - ήρθε για να μείνει.


Με γαλλικό αέρα, στυλ και καταγωγή, η δίαιτα Dukan είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα αδυνατίσματος στη Γαλλία. Εμπνευστής της είναι ο Γάλλος ιατρός και διατροφολόγος Dr Pierre Dukan, του οποίου το βιβλίο «The Dukan Diet» είναι best seller στη Γαλλία με πάνω από 3.000.000 πωλήσεις στον κόσμο, μεταφρασμένο σε 14 γλώσσες. Με υπότιτλο του βιβλίου «O πραγματικός λόγος που οι Γαλλίδες είναι αδύνατες» είναι δύσκολο να μη δώσεις προσοχή.

Qu' est-ce que c'est?
Στην πραγματικότητα, είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που ακολουθεί το μοντέλο «πρωτεΐνες καλό - υδατάνθρακες κακό». Αν θυμάσαι τη διάσημη δίαιτα Atkins, ουσιαστικά η Dukan είναι μια παραλλαγή των τεσσάρων σταδίων της, χωρίς την ατελείωτη καταμέτρηση υδατανθράκων που προϋπέθετε η πρώτη.

Από celebrities πώς πάμε;
Μπορεί όμως η Lopez και η Gisele Bundchen να την έφεραν στο προσκήνιο του Χόλιγουντ, αλλά το χρηματιστήριο των celebrities δεν είναι όσο σταθερό νομίζαμε. Χρειάστηκε μόνο μια δήλωση της «βασιλικής πεθεράς» Carole Middleton ότι ακολουθεί τη δίαιτα Dukan για να απογειώσει τη δίαιτα στην Αγγλία, αλλά και να την καθιερώσει παγκοσμίως ως το νέο trend. Η μαμά της Δούκισσας του Κέιμπριτζ δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο (πριν ανακοινωθούν οι αρραβώνες) ότι ακολουθεί το πλάνο Dukan και μάλιστα πιστά. «Την έχω αρχίσει μόλις τέσσερις μέρες και έχω χάσει δύο κιλά», δήλωνε τότε η βασιλική πεθερά. Πού να γνώριζε ότι αυτή η δήλωση προανήγγειλε το γάμο της Kate Middleton με τον πρίγκιπα William και θα έκανε best seller το βιβλίο «The Dukan Diet»; Οι φήμες λένε δε ότι και η Kate ακολούθησε τη δίαιτα πριν από το γάμο.

Πώς έγινε η επόμενη celebrity
Όταν ο ίδιος ο Dr Pierre Dukan ρωτήθηκε για τη δίαιτά που δημιούργησε και γιατί έγινε ξαφνικά η νέα μόδα, εξήγησε ότι «Είναι πολύ απλή - και είναι καλή για τους ανθρώπους που έχουν προσπαθήσει να αδυνατίσουν χωρίς αποτέλεσμα. Έχει τέσσερα στάδια: δύο για να χάνεις βάρος και δύο για να το σταθεροποιείς. Χρησιμοποιώ 100 φαγητά: Τα 72 είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά άπαχα και τα 28 είναι λαχανικά». Και όταν ρωτήθηκε γιατί πάει τόσο καλά στην Αγγλία, η απάντηση ήταν αναμενόμενη «Γιατί έχει αποτέλεσμα, αλλά και λόγω της Carole Middleton».

Πώς λειτουργεί
Η δίαιτα Dukan υπόσχεται ταχεία απώλεια βάρους, χωρίς περιορισμούς στις ποσότητες των φαγητών που θα καταναλώσεις κάτι που επιτυγχάνεται σε τέσσερα στάδια.
1ο στάδιο «Επίθεση»:
Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (από μία έως δέκα ημέρες, αναλόγως με τα κιλά που θέλεις να χάσεις) μπορείς να τρως 72 πρωτεϊνούχα τρόφιμα, δηλαδή κρέας, ψάρι, αβγά και γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά. Η πρωτεϊνούχα διατροφή σε αυτό το στάδιο μειώνει το αίσθημα της πείνας και απαλλάσσει τους ιστούς από το περιττό νερό, έχοντας άμεσα αποτελέσματα. Πολλοί στο πρώτο στάδιο χάνουν έως 3,5 κιλά σε 5 ημέρες.
2ο στάδιο «Εναλλαγή»: Εδώ εισέρχονται τα 28 λαχανικά. Εναλλάσσεις μέρες όπου καταναλώνεις μόνο πρωτεϊνούχα τρόφιμα με μέρες που συνδυάζεις πρωτεΐνη με απεριόριστες ποσότητες λαχανικών. Εδώ μειώνεται η ταχύτητα απώλειας κιλών (περίπου 1 κιλό την εβδομάδα), αλλά δεν νιώθεις στέρηση λόγω δίαιτας. Συνεχίζεις το δεύτερο στάδιο μέχρι να χάσεις τα κιλά που θέλεις.
3ο στάδιο «Σταθεροποίηση»: Αφού έφτασες στο επιθυμητό βάρος, οι διατροφικές επιλογές πλέον έχουν μεγαλύτερη ποικιλία σε αυτό το στάδιο, αφού προοδευτικά μπορείς να τρως και πάλι φρούτα, ψωμί, τυρί, ζυμαρικά και άλλους υδατάνθρακες. Ο Dr Dukan επισημαίνει ότι για κάθε κιλό που έχεις χάσει απαιτούνται 10 μέρες παραμονής στο τρίτο στάδιο για να επιστρέψεις σε μια ισορροπημένη διατροφή και ο οργανισμός να συνηθίσει και να δεχθεί το νέο του βάρος. Έχεις και «δώρο» δύο πλούσια γεύματα την εβδομάδα χωρίς περιορισμούς (από γλυκά μέχρι αλκοόλ).
4ο στάδιο «Διατήρηση»: Αυτό το στάδιο δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά συνεχίζεται διά παντός. Μπορείς να τρως και να πίνεις ό,τι θέλεις, αρκεί να τηρείς το μη διαπραγματεύσιμο κανόνα: μία μέρα την εβδομάδα, κατά προτίμηση Πέμπτη, θα τρως μόνο πρωτεΐνες.

Η γνώμη της διατροφολόγου
Πολλές αμφιβολίες εκφράζονται για το πλάνο Dukan, όπως ήταν αναμενόμενο για οποιαδήποτε καινούργια πρωτεϊνική διατροφή. «Για να αποτελεί ένα οποιοδήποτε διατροφικό πλάνο καλή επιλογή πρέπει, εκτός από το να μας ταιριάζει, να αποδεικνύεται ότι είναι αφενός αποτελεσματικό και αφετέρου ασφαλές», εξηγεί η Μαργαρίτα Οκτωράτου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, τ. Σύμβουλος Υγείας Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. «Είναι αποτελεσματικό; Τις πρώτες μέρες ναι, αφού η δραματική μείωση των υδατανθράκων οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους (αλλά όχι τόσο λίπους, όσο μυϊκού γλυκογόνου και νερού). Στη συνέχεια, ίσως, αφού υπάρχει η ελπίδα ότι το άτομο θα τρώει λιγότερο, έχοντας βαρεθεί τη μονοτονία της πρωτεϊνικής διατροφής. Μακροχρόνια, όχι, δεν αποδεικνύεται ότι το πλάνο Dukan είναι πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο πλάνο διατροφής. Δυστυχώς, το βάρος που χάνεται με αυτό τον τρόπο συνήθως επιστρέφει σύντομα. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση ο ακραίος περιορισμός των υδατανθράκων δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής, αφού στις απλούστερες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πονοκέφαλο, στοματική κακοσμία και δυσκοιλιότητα», συνεχίζει η ειδικός. «Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι η ασπίδα προστασίας μας απέναντι σε πρόωρη γήρανση, καρδιαγγειακά νοσήματα και μορφές καρκίνου, όπως του μαστού και του εντέρου. Αξίζει να τη θυσιάσουμε για μια γρήγορη απώλεια κιλών, και μάλιστα όχι λίπους, αλλά υγρών και τα οποία θα πάρουμε αμέσως μόλις σταματήσουμε τη δίαιτα;»

ΤΑ 4 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

1ο στάδιο
Τι επιτρέπεται:
Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, κουνέλι, κοτόπουλο, γαλοπούλα - ψητά, βραστά και στον ατμό (ξέχνα το μαγείρεμα με λάδι, βούτυρο και κρέμες). Όλα τα ψάρια, ακόμα και σε κονσέρβα. Όλα τα οστρακόδερμα και τα θαλασσινά. Έως δύο αβγά την ημέρα. Άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι με 0% λιπαρά, φρέσκο τυρί cottage και άπαχο γάλα. Μπαχαρικά, σκόρδο, κρεμμύδι, βότανα, μουστάρδα, κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, ξίδι, λεμόνι, αλάτι (με σύνεση), τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
Οι κανόνες: Πρέπεις να πίνεις τουλάχιστον 1½ λίτρο νερό την ημέρα. Τσάι, καφές και light ροφήματα προσμετρώνται σε αυτή την ποσότητα. Να τρως 1½ κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα. Να περπατάς με γρήγορο βήμα 20 λεπτά την ημέρα. Να αποφεύγεις κάθε μορφή πρόσθετου λίπους (π.χ. μαγείρεμα με βούτυρο ή λάδι). Απαγορεύεται το χοιρινό και το αρνί.

2ο Στάδιο
Τι επιτρέπεται:
Εναλλάσσεις μέρες απόλυτης πρωτεΐνης με μέρες συνδυασμού πρωτεΐνης και λαχανικών. Επιτρέπονται αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολο, λευκό και κόκκινο λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, σέλερι, αγγούρι, μάραθος, μανιτάρια, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκύθια, ραδίκια, μαρούλι, σπανάκι, φασόλια σόγιας, ντομάτες και περιστασιακά καρότα και παντζάρια. Τρόποι μαγειρέματος: ωμά, στον ατμό, βραστά ή ψητά σε αλουμινόχαρτο. Απαγορεύονται: φρούτα, αμυλούχα λαχανικά και όσπρια, όπως πατάτες, ρύζι, φακές.
Oι κανόνες: Να τρως 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα. Να αυξήσεις το περπάτημα σε 30 λεπτά την ημέρα. Να συνεχίσεις να πίνεις τουλάχιστον 1½ λίτρο υγρά την ημέρα. Το δεύτερο στάδιο ολοκληρώνεται όταν χάσεις όλα τα κιλά που θέλεις.

3ο Στάδιο
Τι επιτρέπεται:
Χρειάζεσαι 10 μέρες σταθεροποίησης για κάθε μισό κιλό που έχασες. Καθημερινά μπορείς να τρως: Όσες πρωτεΐνες και λαχανικά θέλεις χωρίς περιορισμούς (ούτε σε ποσότητα ούτε στην ώρα που τα καταναλώνεις). Ένα φρούτο (εκτός από μπανάνες, σταφύλια, κεράσια, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς). Δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως αλειμμένο με βούτυρο με λίγα λιπαρά. 40 γραμμάρια σκληρό τυρί (όχι ροκφόρ, τυριά που αλείφονται και όσα παράγονται με γίδινο γάλα). Στο πρώτο μισό του σταδίου μπορείς να τρως μια μερίδα αμυλούχα τρόφιμα την εβδομάδα, ενώ στο δεύτερο μισό δύο μερίδες. Επανέρχεται το αρνί και το χοιρινό για μια-δυο φορές την εβδομάδα. Έχεις εορταστικά γεύματα όπου μπορείς να τρως ό,τι θέλεις χωρίς περιορισμούς (μία φορά την εβδομάδα στο πρώτο μισό, δύο φορές στο δεύτερο).
Oι κανόνες: Μία ημέρα την εβδομάδα θα τρως μόνο πρωτεΐνες. Να τρως καθημερινά 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης. Να περπατάς τουλάχιστον 25 λεπτά την ημέρα.

4ο Στάδιο
Ακολουθείς τους διατροφικούς κανόνες του 3ου σταδίου, κρατάς την πρωτεϊνική ημέρα, αυξάνεις το πίτουρο βρώμης σε 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα και συνεχίζεις να περπατάς κάθε μέρα τουλάχιστον 20 λεπτά.

Μiss Bloom's Tip: Θέλεις προσωπική φροντίδα; Μπες στο www.dukandiet.co.uk/ για να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα, με online coaching και να μάθεις επιπλέον μυστικά αδυνατίσματος από τον Dr Pierre Dukan.


Ευχαριστούμε πολύ την Μαργαρίτα Οκτωράτου, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Πτυχιούχο Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τ. Σύμβουλος Υγείας Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Info: Ηρώων Πολυτεχνείου 4, Πλατεία Αγίας Παρασκευής. Τηλ.: 211-4014149, 6948-890982


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ