Follow us

Ανάλυσέ το: Είσαι έτοιμη για παιδί; Πως θα χειριστείς το σεξ μετά τον τοκετό, τον αποθηλασμό ή αποτυχημένες εγκυμοσύνες;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη απαντά στις δικές σας ερωτήσεις σχετικά με τη μητρότητα και την εγκυμοσύνη.

Τέσσερις ερωτήσεις νέων μαμάδων βρίσκουν απάντηση

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις σας. Ωστόσο, δυστυχώς δεν είναι εφικτό να τις απαντήσω μια μια… Έτσι αποφάσισα να απαντήσω όσες περισσότερες μπορώ στο σημερινό post διαλέγοντας τις πιο συχνές όσον αφορά στη θεματολογία.

Τι γίνεται με το σεξ μετά τον τοκετό;

Πολλές από εσάς αγχώνει το σεξ μετά τον τοκετό. Ξέρω ότι ακούγονται πολλές υπερβολές γύρω από το θέμα, όπως για παράδειγμα ότι μετά τον τοκετό η σεξουαλική επαφή απουσιάζει από τη σχέση ή είναι σπάνια. Αυτό είναι ένας μύθος. Σίγουρα το σώμα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα να επανέλθει (οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι ξαναέχουν επαφή μετά το πρώτο τρίμηνο και άλλες μετά το 6άμηνο), όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να χάνεται η επαφή.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια γυναίκα να πονάει μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί φοβάται και δεν αφήνεται, είτε γιατί λόγω ορμονικών αλλαγών προκαλείται ξηρότητα στην περιοχή, είτε γιατί ακόμη η «πληγή» δεν έχει επουλωθεί πλήρως. Μην απογοητευτείς. Είναι μια προσωρινή κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις τα λιπαντικά βοηθούν.

Οι περισσότερες νέες μητέρες λένε ότι δεν έχουν διάθεση για σεξ. Κάτι επίσης φυσιολογικό, πρώτον εξαιτίας της αύξησης της προλακτίνης αλλά και εξαιτίας της αϋπνίας και της κούρασης. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει επικοινωνία με τον σύντροφό σου και να μην ξεχάσετε εντελώς, ακόμη και τον πρώτο καιρό την σεξουαλική σας ζωή. Υπάρχουν τρόποι να έρθετε κοντά ακόμη κι αν δεν υπάρχει διείσδυση. Πολλοί υποστηρίζουν ότι «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Έτσι, προγραμματίστε το στην αρχή και σταδιακά θα επανέλθετε στους φυσιολογικούς σας ρυθμούς.

Πώς να βοηθήσω τον εαυτό μου και τη σχέση μου με τον σύντροφό μου, από τη στιγμή που αργώ να συλλάβω και έχω ιστορικό αποτυχημένων εγκυμοσύνων;


Αυτή η ερώτησή σας είναι πολύ συχνή. Είναι σίγουρα δύσκολο και χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση. Από την άλλη, χρειάζεται να δεις τα πράγματα θετικά και ρεαλιστικά. Θεωρώ πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσεις τον εαυτό σου και τη σχέση σου. Ξέρω πολλά ζευγάρια που ζούσαν μέσα στο άγχος για το συγκεκριμένο θέμα. Όλη τους η ζωή περιστρεφόταν γύρω από το πότε θα κάνουν παιδί. Και όσο περνούσε ο καιρός τόσο μεγαλύτερη η απογοήτευση. Μόλις λοιπόν αποφάσισαν να χαλαρώσουν, να περνάνε απλά καλά και να ξεχάσουν για λίγο το θέμα παιδί, τότε ήρθε και το παιδάκι! Και αυτό το έχω συναντήσει σε πολλές περιπτώσεις (φυσικά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οργανικά αίτια).

Βάλε όρια στους γύρω που πιέζουν και αποφάσισε να δεις την κατάστασή σου από μια άλλη οπτική. Συζήτησε με τον άντρα σου γι’ αυτό και πάρτε μαζί την συνειδητή απόφαση να χαλαρώσετε. Εξάλλου το να αγχώνεστε σίγουρα δεν βοηθάει. Πείτε ότι θα έρθει όποτε θέλει και επικεντρωθείτε στη σχέση σας. Το άγχος αποδιοργανώνει και αποδομεί την ευαίσθητη ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών και κυριολεκτικά εμποδίζει την ωορρηξία. Επίσης, το άγχος αυξάνει τη συγκέντρωση στο σώμα μας της ορμόνης κορτιζόνης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόνης εμποδίζουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες.

Διάβασε εδώ τα σχετικά άρθρα μου για το πώς να σκέφτεσαι θετικά και να διαχειρίζεσαι το άγχος.

Συνέχεια στη σελίδα 2

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθηλασμού;

Η μαγική λέξη για τον αποθηλασμό είναι σταδιακά. Όσο πιο σταδιακός γίνει ο αποθηλασμός τόσο πιο ανώδυνος θα είναι. Μην ξεχνάς όμως πως και όσο θηλάζεις, ειδικά μετά το 6μηνο και τον χρόνο, χρειάζεται να βάζεις όρια στο παιδί. Δηλαδή να ξέρει ότι θηλάζει για παράδειγμα πρωί, μεσημέρι και βράδυ (με κάποιες πάντα εξαιρέσεις που εσύ θα κρίνεις). Έτσι, θα ξέρει ότι ο θηλασμός δεν είναι κάτι που όποτε θέλει το έχει αλλά κάτι που εσύ αποφασίζεις πότε θα του δώσεις. Φυσικά δεν μιλάω για την αρχή που το βρέφος πρέπει να θηλάζει όποτε το έχει ανάγκη.

Έτσι, μείωσε πρώτα τον χρόνο για παράδειγμα το μεσημέρι, άφησε το κάποια μεσημέρια σε κάποιον άλλο και σταδιακά κόψε το μεσημεριανό. Το ίδιο συνέχισε με το πρωί και το βράδυ.

Είσαι ποτέ έτοιμη για παιδί;

Ένα πολύ δύσκολο ερώτημα… Εγώ προσωπικά έλεγα ότι είμαι έτοιμη. Για μένα το έτοιμη σήμαινε ότι είχα κάνει αυτά που είχα ανάγκη και απαιτούσαν απόλυτη αφοσίωση από μέρους μου (κοινωνικά και επαγγελματικά) και ήμουν έτοιμη να αφήσω λίγο στην άκρη τον εαυτό μου και να ασχοληθώ με ένα άλλο πλάσμα. Το «είμαι έτοιμη» προσδιορίζεται διαφορετικά για την κάθε γυναίκα. Αν οι λόγοι που δεν θέλεις να κάνεις παιδί είναι σχετικοί με τον φόβο σου αν θα είσαι καλή μητέρα, απλά θα σου πω πως ο καθένας μας κάνει το καλύτερο που μπορεί και αν δεσμευτείς για αυτό στον εαυτό σου ίσως δεν θα πρέπει να ανησυχείς. Σίγουρα δεν θα μπορείς πάντοτε να κάνεις το καλύτερο, όμως θα προσπαθείς γι’ αυτό και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Αν σκέφτεσαι τη σχέση σου με τον σύντροφό σου και έχεις αμφιβολίες, ίσως χρειάζεται πρώτα να δουλέψεις αυτό το κομμάτι και μετά να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Από την άλλη, υπάρχουν γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί και δεν τους απασχολεί το πόσο θα εμπλακεί ο σύντροφός τους. Έτσι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται εσύ να αναρωτηθείς. Είναι σημαντικό η εγκυμοσύνη να είναι επιθυμητή, οπότε προχώρησε σε αυτό όταν θα έχεις τα ανάλογα συναισθήματα.

Ελπίζω να κάλυψα αρκετά από τα ερωτήματα σας. Ευχαριστώ που με με εμπνέετε με τα μηνύματά σας και έτσι έχω μια τεράστια λίστα θεμάτων να αναπτύξω στα επόμενα posts.

Να είστε καλά και να προσέχετε τους εαυτούς σας!
Σ.

Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Previous:
Ανάλυσέ το: Πώς να διώξεις τα άγχη και τους φόβους της νέας μητέρας
Ανάλυσέ το: «Πώς να γίνω πιο ευτυχισμένη;»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ