Follow us

Ανάλυσέ το: Πώς να δώσεις στο μωρό σου απευθείας στερεά τροφή

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου μαθαίνει πώς θα αποφύγεις τον διατροφικό αποκλεισμό και πώς θα δώσεις στο μωρό σου κατευθείαν στερεά τροφή με την τεχνική Baby Led Weaning

Ανάλυσέ το: Πώς να δώσεις στο μωρό σου απευθείας στερεά τροφή

Η μικρή μου είναι σε γενικές γραμμές πολύ συνεργάσιμο παιδί. Όταν όμως πηγαίνουμε στο φαγητό, τα πράγματα λίγο δυσκολεύουν… Θεωρώ ότι είχε και αυτή, όπως πολλά παιδιά στην ηλικία της το σύνδρομο του διατροφικού αποκλεισμού.

Δεν ήθελε δηλαδή καθόλου ορισμένες τροφές
, όπως τα ωμά λαχανικά για παράδειγμα. Ξέρω πολλά παιδιά που δεν θέλουν το ψάρι και άλλα που δεν τρώνε κρέας. (Δες εδώ παλιότερο άρθρο μου που γράφω για το πώς να αντιμετωπίσεις τον διατροφικό αποκλεισμό - κάτι που βοήθησε και εμένα)

Για αυτή την κατάσταση, θεωρώ ότι φταίει και το ξεκίνημα με το αλεσμένο φαγητό. Μια υποψία που μου την επιβεβαίωσε και μια πρόσφατη έρευνα που διάβασα η οποία υποστηρίζει ότι τα παιδιά που τρωνε αλεσμένο φαγητό μετά τους 10 μήνες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να απορρίπτουν συγκεκριμένες τροφές.

Θυμάμαι πως έπρεπε (και πρέπει ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις) όλα αυτά που δεν τρώει να τα αλέθω και να τα βάζω μέσα στο φαγητό της ώστε να μην τα βλέπει. Έτσι, ευτυχώς τα έτρωγε. Όμως, αυτό είναι πρόβλημα γιατί δεν είναι πάντα εφικτό, και γιατί… μέχρι πότε θα της αλέθω τα λαχανικά;;; Μέχρι και σήμερα πολλά είναι αυτά που μόνο που τα βλέπει κάνει τη γκριμάτσα της αποστροφής.

Ανάλυσέ το: Πώς να δώσεις στο μωρό σου απευθείας στερεά τροφή

Ξέρω ότι πολλές από εσάς αντιμετωπίζετε την ίδια κατάσταση, όμως υπάρχει τρόπος να μην φτάσετε εκεί.

Ο αγγλικός όρος είναι Baby Led Weaning (BLW), που σημαίνει ο απογαλακτισμός με στερεά τροφή. Δηλαδή, ξέχνα τα αλεσμένα και τις κρέμες και απλά άφησε το παιδί σου να ταΐσει μόνο του τον εαυτό του. Απλά απόλαυσε με το παιδί σου κανονικό φαγητό.

Στη δεύτερή μου λοιπόν δεν θα κάνω το ίδιο λάθος…

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του BLW

Το παιδί έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει το φαγητό από μόνο του. Έτσι, εξοικειώνεται από την αρχή με όλες τις υφές και μορφές φαγητού. Οι γονείς με τους οποίους έχω μιλήσει και εφαρμόζουν την τεχνική, είναι απόλυτα ενθουσιασμένοι με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Τα παιδιά τους τρώνε τα πάντα!

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη πολλές έρευνες για το θέμα, μια έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που ταΐζουν από την αρχή μόνα τους τον εαυτό τους:
  • Ευχαριστιούνται περισσότερο τα οικογενειακά γεύματα
  • Τρώνε τα πάντα από πολύ νωρίς
  • Έχουν την τάση να διαλέγουν περισσότερο υγιεινές τροφές
  • Έχουν λιγότερες πιθανότητες στην παχυσαρκία
  • Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι θα μπορείς και εσύ να απολαμβάνεις το γεύμα σου και όχι να είσαι από πάνω από το παιδί να το ταΐζεις. Επίσης, σκέψου πόσο χρόνο θα γλιτώσεις αν δεν έχεις το άλεσμα…

Ανάλυσέ το: Πώς να δώσεις στο μωρό σου απευθείας στερεά τροφή - εικόνα 2

Πώς να ξεκινήσω το BLW;

Ξεκίνησε το BLW δίνοντας στο παιδί σου ό,τι υγιεινό μπορείς να φανταστείς. Δώσε του στικ από καλά μαγειρεμένο καρότο, μπανάνα, σπιτικό κέικ, ανάλατο ψωμί, τυρί και τοστ. Δώσε του σπανάκι, μαγειρεμένο κρέας, καλά βρασμένο αυγό, αβοκάντο. Τα μικρά μωρά από 6 μηνών μπορούν να τρώνε και καλά μαγειρεμένο μπρόκολο. Έτσι, το μωρό σου θα συνηθίσει να ταΐζει μόνο του τον εαυτό του. Η καλύτερη στιγμή είναι να του δίνεις φαγητό την ώρα που τρώτε και εσείς στο τραπέζι.

Δεν θα πνιγεί το μωρό με τη στερεά τροφή;

Είναι φυσικό να ανησυχείς (όπως και εγώ) για το να μην πνιγεί ή αναγουλιάσει, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι από τη στιγμή ένα μωρό είναι ικανό να σταθεί όρθιο, θα είναι εντάξει. Επίσης, ένα μωρό μπορεί να ελέγξει μόνο του την ποσότητα που μπορεί να φάει. Πρόσεξε μόνο να του δίνεις μαλακό φαγητό, μέχρι να μεγαλώσει λίγο ακόμη… Αν το φαγητό του είναι βρασμένο μπορεί να φάει τα πάντα. Ακόμη και μήλο…

Να θυμάσαι ότι το ξεκίνημα της στερεάς τροφής στους 6 μήνες, δε σημαίνει αποθηλασμός.
Η μητέρα μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει όσο το επιθυμεί και παράλληλα να δίνει στο μωρό της φαγητό.

Ανάλυσέ το: Πώς να δώσεις στο μωρό σου απευθείας στερεά τροφή - εικόνα 3

Μην ξεχάσεις να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ένα υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια, εάν έχετε προβλήματα χώνεψης, αν υπάρχει ιστορικό με κάποιο πρόβλημα στη μάσηση ή αν το μωρό σου έχει γεννηθεί πρόωρο.

Να είσαι καλά!
Σ.

Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο… Twitter: S_Koutsostamati

Previous: Διάβασε όλα τα post της Σάντυ Κουτσοσταμάτη στο blog Ανάλυσέ το εδώ.

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ