Follow us

Οι καλύτερες τροφές αντιγήρανσης (Μέρος Β)

Η Δρ. Μαρία Ψωμά, ιατρός - βιοπαθολόγος μας δίνει τη λίστα με τις 10 τροφές που καταπολεμούν πραγματικά τη γήρανση

Η λίστα με τις 10 τροφές που καταπολεμούν πραγματικά τη γήρανση

A handful of crushed dark chocolate in women's hands palms on a dark textured background.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Καθώς μεγαλώνεις το σώμα αρχίζει να κινείται λίγο πιο αργά και να είναι πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει ο χρόνος στο σώμα και στον οργανισμό.

Οι καλύτερες τροφές αντιγήρανσης είναι:

Λαχανικά

Όπως και τα φρούτα, τα λαχανικά είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών ενώ επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων. Τα καλύτερα αντιοξειδωτικά λαχανικά είναι τα πράσινα φυλλώδη, όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο. Δύο από τα αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν είναι η λουτείνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τις αρνητικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV.

Ψάρια

Ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής τα τελευταία χρόνια αποτελεί το ιχθυέλαιο. Τα ψάρια, ή η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων δίνουν στο σώμα τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, μειώνουν τις φλεγμονές, μειώνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας και βοηθούν και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα Ω3 λιπαρά οξέα υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό σε ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγκα, ο τόνος και οι σαρδέλες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά ψάρια ζουν περισσότερο. Μια μελέτη στην Αμερική διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν ψάρι δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 40 τοις εκατό χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εκείνους που δεν το έκαναν. Επίσης, άτομα τα οποία είχαν υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή, καταναλώνοντας ψάρια δύο φορές την εβδομάδα μείωσαν τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 29%.

Τα ψάρια είναι επίσης μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης και, σε αντίθεση με τα κρέατα, περιέχουν χαμηλά ποσοστά σε κορεσμένα λιπαρά. Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση Ω3 λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Φασόλια

Επειδή τα φασόλια έχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, τα αποκαλούμε «σούπερ τροφή». Τα φασόλια σε βοηθούν να βρεις ένα σύμπλεγμα βιταμινών και μετάλλων σε μια μόνο τροφή. Επίσης, λόγω των αντιγηραντικών ιδιοτήτων τους βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών. Άλλες σούπερ τροφές για να καταναλώσεις είναι τα βατόμουρα, το γιαούρτι, τα αυγά, το μπρόκολο και οι γλυκοπατάτες.

Μαύρη σοκολάτα

Μερικά από τα πιο εμφανή σημάδια της γήρανσης αρχικά φαίνονται στο δέρμα μας. Η έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία κάνει το δέρμα να γερνάει πιο γρήγορα. Ωστόσο, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Οι κόκκοι κακάο, από τους οποίους είναι κατασκευασμένη η σοκολάτα, έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από οποιαδήποτε άλλη τροφή, και η υψηλή συγκέντρωση φλαβονολών, ισχυρά αντιοξειδωτικών ουσιών, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση του στο υπεριώδες φως. Επιπλέον, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και να βελτιώσει στη διατήρηση της υγρασίας, η οποία συντελεί να μειωθούν οι ρυτίδες.

Μούρα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες - ασταθή μόρια που παράγονται όταν το σώμα διασπάσει τα τρόφιμα, ή με έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία και ρύπανση. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα υγιή κύτταρα του σώματος, και πιστεύεται ότι παίζουν ένα ρόλο στην εκδήλωση ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της νόσου του Alzheimer, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ