Follow us

Ανάλυσέ το: Όταν οι γονείς του μπαίνουν ανάμεσά σας

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη δίνει πολύτιμες συμβουλές για όταν πρέπει να θέσεις όρια στους γονείς

Ανάλυσέ το: Όταν οι γονείς του μπαίνουν ανάμεσά σας

Στα χρόνια που διατηρώ το γραφείο μου, το έχω συναντήσει άπειρες φορές… Ζευγάρια που συγκρούονται συνεχώς ή ακόμη και χωρίζουν, αναφέρουν ως κύριο αίτιο τους γονείς, δηλαδή τα πεθερικά…

«Δεν μπορώ να συγκρατήσω τον θυμό μου. Πόσο δύσκολο είναι να βάλει όρια στους γονείς του ώστε να μην παρεμβαίνουν στη σχέση μας; Εγώ δεν θα το επέτρεπα πότε στους δικούς μου. Νιώθω ότι δεν είναι ικανός να προστατεύσει εμένα και την οικογένειά μας. Όλα αυτά φυσικά έχουν επηρεάσει τη σεξουαλική μας ζωή, καθώς δεν νιώθω σεξουαλική έλξη όπως παλιότερα», αναφέρει η Ζ. αγανακτισμένη.

Στην ερώτησή μου γιατί πιστεύει ότι ο άντρας της δεν αντιδρά, αναφέρει: «Ίσως φοβάται τον πατέρα του. Νομίζει ότι θα προκαλέσει ρήξη στη σχέση τους, ότι δεν θα έχουν αντίκτυπο τα λόγια του και ότι αν μιλήσει, θα επηρεαστεί η επαγγελματική τους συνεργασία. Βλέπετε, εξαρτόμαστε οικονομικά από εκείνον και έτσι, μας έχει στο χέρι»

Παραπλήσιες ιστορίες έχω ακούσει πολλές φορές. Αγανακτισμένα ζευγάρια τα οποία προσβάλλονται από τα πεθερικά και το παιδί είναι ανίκανο να θέσει τα όρια. Ξέρω περιπτώσεις όπου ο πεθερός προσβάλει τη γυναίκα και ο άντρας, επικροτεί τη στάση των γονέων και δεν είναι απλά αμέτοχος, αλλά τάσσεται υπέρ τους.

Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης, το ζευγάρι ζητά όλο και περισσότερο τη βοήθεια των πεθερικών. Ζητούν από εκείνους να κρατήσουν τα παιδιά αλλά και να τους βοηθούν οικονομικά. Έτσι, το ζευγάρι δυσκολεύεται να βάλει όρια και δυστυχώς, τα πεθερικά βγαίνουν εκείνοι οι κακοί της υπόθεσης. Από την άλλη όμως, και εκείνοι λαμβάνουν ένα διπλό, μη ξεκάθαρο μήνυμα. Είναι σα να τους λένε από τη μία σε θέλω στη ζωή μου και από την άλλη μην ανακατεύεσαι. Έτσι, η κατάσταση γίνεται πολύπλοκη και οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες.

Ανάλυσέ το: Όταν οι γονείς του μπαίνουν ανάμεσά σας

Στην περίπτωση που κι εσύ αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τα πεθερικά σου:

-Προσπάθησε αρχικά, να συζητήσεις με τον άντρα σου και να συμφωνήσετε πως εσείς οι δυο είστε μαζί και όχι απέναντι.

-Συμφωνείστε πως ό,τι αποφασίσετε θα το τηρήσετε και οι δυο και ότι θα έχετε μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης.

-Μιλήστε στους γονείς στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο και όχι στο πρώτο ενικό.

-Σκεφτείτε οι δυο σας, ποιος θέλετε πραγματικά να είναι ο ρόλος των γονέων στη ζωή σας.

-Ακόμη και αν χρειάζεστε τη βοήθεια των γονέων, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να θέσετε ευγενικά τα όριά σας. Αρκεί η βοήθεια να είναι ξεκάθαρη και πολύ συγκεκριμένη. Μπορεί να χρειαστεί να ξεβολευτείτε, όμως ίσως ήρθε ο καιρός να ωριμάσετε και να εμπιστευτείτε και εσείς οι ίδιοι τις δυνατότητές σας.

-Μην βιαστείτε να βάλετε τους γονείς στη ζωή σας εάν πρώτα δεν έχετε εσείς εδραιώσει τη σχέση σας. Αν εσείς δεν είστε σίγουροι, οι άλλοι μπορούν εύκολα να παρεμβαίνουν.

-Μπορεί η οριοθέτηση να ερμηνευτεί ως απόρριψη από τους γονείς. Αυτό δε σημαίνει ότι είστε εσείς υπεύθυνοι. Χρειάζεται συνεχώς να τους υπενθυμίζετε την αγάπη σας και το ότι ήρθε η ώρα να εμπιστευτούν το μεγάλωμά τους. Εξηγήστε τους ότι τους αγαπάτε και ότι τους σέβεστε, ακόμη κι αν έχετε επιλέξει διαφορετικό δρόμο από εκείνους. Οι ρόλοι άλλαξαν, όχι τα συναισθήματά σας για εκείνους.

-Ξεκαθαρίστε τους ότι ζητάτε τη συμβουλή τους και όχι την παρέμβασή τους.

-Αν δυσκολεύεσαι να συγκρατήσεις τον θυμό σου διάβασε το αντίστοιχο άρθρο μου εδώ.

-Στην περίπτωση που ο άντρας σου δεν είναι σύμμαχός σου, κάνε τον να νιώσει αυτοπεποίθηση. Αναγνώρισε την ωριμότητά του και προέτρεψε τον να την αναγνωρίσει κι εκείνος. Αν νιώσει δυνατός, θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τον εαυτό του και τις ανάγκες του. Αν όμως εσύ τον ακυρώνεις σκεπτόμενη το πώς αντιμετωπίζει τώρα την κατάσταση, τότε δύσκολα θα νιώσει ικανός να την αλλάξει.

Να είσαι καλά!
Σ.

Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ