Follow us

Ανάλυσέ το: Πρώτα και δεύτερα παιδιά

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει τις διαφορές και τους χαρακτήρες των πρωτότοκων και των δευτερότοκων παιδιών

Ανάλυσέ το: Πρώτα και δεύτερα παιδιά

Ξέρεις μήπως γιατί σε χαρακτηρίζει τελειομανία, ανάγκη να ικανοποιείς τις προσδοκίες των άλλων και να έχεις τον έλεγχο; Μήπως είσαι αγχώδης και χαλαρώνεις δύσκολα; Μάλλον είσαι το μεγαλύτερο παιδί (όπως και εγώ).
Μήπως είσαι ανεξάρτητη, κοινωνική και προσαρμοστική; Μήπως δεν είσαι ανταγωνιστική και ξέρεις να μοιράζεσαι; Μήπως είσαι το δεύτερο παιδί;

Τώρα που απέκτησα το δεύτερο παιδί καταλαβαίνω όσα μου έλεγαν και όσα διάβαζα στην πράξη…
Σάντυ: «Ax! Είμαι ερωτευμένη μαζί της! Δεν μπορώ να την αφήνω ούτε λεπτό. Θέλω να είμαι συνέχεια μαζί της!»
Κυρία Χ: «Είναι επειδή είναι το πρώτο»
Σάντυ: «Τι λέει;;; Αποκλείεται…»

Αυτά έλεγα σε παλαιότερο post μου:
Εγκυμοσύνη-και ό,τι αυτή συνεπάγεται… (Αγωνία, αϋπνία, περίεργα όνειρα, περίεργη αίσθηση ότι ένα ανθρωπάκι μεγαλώνει μέσα σου, ανυπομονησία, συσπάσεις, πρώτο σκίρτημα του μωρού…)
Γέννα (Απίστευτη εμπειρία... Ευτυχώς σε γενικές γραμμές, ήταν εύκολη…)
Το πρώτο άλλαγμα και μπάνιο (Είναι σα να κάνουμε ιδιαίτερα μαθήματα διεκδικώντας τον καλύτερο βαθμό… πολύ άγχος…)
Θηλασμός (θηλάζω ακόμη και το απολαμβάνω πολύ. Έτσι, το απολαμβάνει και η μικρή… Μετά από κάθε θηλασμό χαμογελάει και είναι ήρεμη. Όμως τι δίψα μετά!!!... Δεν έχω ξαναδιψάσει τόσο στη ζωή μου…)
Το πρώτο εμβόλιο (Ήθελα να σκοτώσω την παιδίατρο…)
Η πρώτη βόλτα με το αμάξι (Που ο Δημήτρης πήγαινε με 30 το πολύ… )
Πρώτος πυρετός (Είναι σα να έχω κι εγώ…)
Πρώτο χαμόγελο (και ξαφνικά ήταν σα να μπήκε στο σαλόνι μας ένα ουράνιο τόξο…)
Πρώτη βόλτα με το καρότσι («τελικά είμαι μαμά» σκέφτηκα…)
Το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα (ήταν για μένα όσο πρωτόγνωρο και ευχάριστο ήταν για εκείνη)
Το πρώτο δοντάκι που μια μέρα ξεπρόβαλε και νόμιζα ότι το παιδί μου θα φύγει στο πανεπιστήμιο...
Πρώτο μπουσούλημα ( και ένιωσα σα να είχε πάρει το χρυσό στους ολυμπιακούς στον μαραθώνιο…)

Πόσο πιο χαλαρή είμαι στο δεύτερο παιδί; Μη με παρεξηγήσεις. Η αγάπη είναι απολύτως ίδια. Το άγχος και η αγωνία διαφέρουν…

Έτσι, το παιδί, κάθεται και μόνο του! Ναι ακριβώς έτσι! Απλά κάθεται! Την βάζω στο relax και απλά κάθεται και γελάει! Τι συγκίνηση! Εκεί δε που κάθεται, κοιμάται κιόλας! Την πιάνω να δω αναπνέει;… Είναι εντάξει; Τι είναι αυτό; (σκέφτομαι) Συμβαίνει και αυτό;… Γιατί μέχρι τώρα, η Ιωαννίτα, δεν κάθισε ποτέ! Με τον μάρσιπο περιφερόμουν μέσα στο σπίτι για να μπορέσω να κάνω τα βασικά… Ήθελε να την έχω αγκαλιά και μάλιστα να κοιτάζει προς τα έξω ενώ την κάνω βόλτες (αν σταματούσα το περπάτημα έκλαιγε τόσο που νόμιζα θα της κοπεί η αναπνοή). Και φυσικά μέχρι σήμερα, διεκδικεί όσο πιο πολύ χρόνο μπορεί από εμάς. Όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο…

Ανάλυσέ το: Πρώτα και δεύτερα παιδιά

Θυμάμαι ότι το παιδί κοιμόταν και περιμέναμε από πάνω της να την πάρουμε αγκαλιά μόλις θα ξυπνούσε. Ήταν και το πρώτο εγγόνι, οπότε καταλαβαίνεις… Ήταν το κέντρο του κόσμου. Τώρα η μπεμπούλα όλα τα μοιράζεται. Από βρέφος μαθαίνει να περιμένει… Κανείς δεν τρέχει με την πρώτη όπως στην Ιωαννίτα. Επίσης, όλοι είναι πιο ήρεμοι και έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το ρόλο τους. Και κάτι πολύ σημαντικό: Eμείς είμαστε ήδη γονείς και δεν είναι κάτι που το μαθαίνουμε τώρα. Έτσι, δεν κάνουμε πειράματα και δοκιμές. Το «οικογενειακό» πρόγραμμα υπάρχει ήδη. Το πρωί ξυπνάμε όλοι νωρίς νωρίς και το μεσημέρι τρώμε συγκεκριμένη ώρα και μετά κοιμόμαστε. Το μωράκι φυσικά θα τα μάθει όλα πιο εύκολα.

Μακάρι να κοιμόταν και πιο πολύ το βράδυ… Όμως μη ζητάω πολλά… Δυόμιση μηνών είναι ακόμη…
Πιστεύω στα γονίδια. Όμως το περιβάλλον έχει τέτοια δύναμη που μπορεί να ενισχύσει ή να αποθαρρύνει οποιαδήποτε γονιδιακή κληρονομιά.

Όπως και να χει, τις λατρεύω και τις δυο και ανυπομονώ να τις δω να παίζουν μαζί. Εξάλλου αυτή είναι και η ευχή που κάνει κάθε βράδυ η Ιωαννίτα «Εύχομαι η αδερφούλα μου να μεγαλώσει και να παίζουμε μαζουλίνες»…
Να είσαι καλά!
Σ.


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ