Follow us

Διατροφή για πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η Δρ. Μαρία Ψωμά, ιατρός-βιοπαθολόγος, μας μιλά για τον καρκίνο του μαστού και πως σχετίζεται με την καθημερινή διατροφή μας

Η Δρ. Μαρία Ψωμά, ιατρός-βιοπαθολόγος, μιλά για τον καρκίνο του μαστού και πως σχετίζεται με την καθημερινή διατροφή σου

Beautiful young woman eating yogurt at home. iStock
Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού παρακάτω θα βρεις όλες τις συμβουλές για τη διατροφή για πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο , το 1/3 των κρουσμάτων του καρκίνου που εκδηλώνονται συνδέονται με την κακή διατροφή.

Ένα στοιχείο είναι σίγουρο. Για να αποφύγει μια γυναίκα τον καρκίνο του μαστού πρέπει να υιοθετήσει το διαιτολόγιο που ακολουθούν οι Ασιάτισσες. Οι Γιαπωνέζες, εμφανίζουν σε σχέση με τις Αμερικανίδες και τις Ευρωπαίες 20% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο και αν ακόμη προσβληθούν, έχουν βραδύτερη εξέλιξη. Δεν είναι θέμα κληρονομικής προδιάθεσης. Αν οι Γιαπωνέζες μετοικίσουν, ας πούμε στην Αμερική και στραφούν στον δυτικό τρόπο διατροφής, τα ποσοστά καρκίνου του μαστού θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Ο καρκίνος του μαστού, όπως και αυτός της μήτρας και των ωοθηκών, είναι ορμονοεξαρτώμενες μορφές. Αυτό σημαίνει ότι η περίσσεια των γυναικείων ορμονών, που ονομάζονται οιστρογόνα, πυροδοτούν την ανάπτυξη του.

Επομένως, οι τροφές που σχετίζονται με το μεταβολισμό ή την απορρόφηση των οιστρογόνων θεωρούνται αντίδοτα. Ορισμένα φάρμακα, όπως π.χ η ταμοξιφένη, χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση, επειδή περιορίζουν τις παρενέργειες των οιστρογόνων.

Παράγοντες κινδύνου

  1. Φύλο: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
  2. Ηλικία: Όσο αυξάνεται η ηλικία
  3. Εθνικότητα: Καυκάσιοι > Ιαπωνέζους, Κινέζους
  4. Εμμηναρχή: Hλικίες κάτω 12 και στην εμμηνόπαυση
  5. Γονίδια: BRCA1, BRCA2
  6. Εγκυμοσύνη: Γυναίκες που δεν έχουν παιδιά ή γεννούν μετά τα 30
  7. Ιονίζουσα ακτινοβολία
  8. Ορμόνες : - Οιστρογόνα στις γυναίκες, - τεστοστερόνη στους άνδρες.
  9. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  10. Διατροφή

Γενικές οδηγίες

  • 5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών
  • 1 μερίδα= ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή φρούτα κομμένα
  • = 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά
  • = 1 φρούτο μεσαίο
  • = 1 ποτήρι χυμό φρούτων

Διατροφή για πρόληψη του καρκίνου του μαστού

1. Σταυρανθή λαχανικά: Μπρόκολο-Κουνουπίδι-Λαχανάκια Βρυξελλών

Περιέχουν τη σουλφοραφάνη και γλυκοσινολάτες, ουσίες που αναστέλλουν των πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και τα κάνουν ευπαθή στα κύτταρα- φονείς (nature killers).

Περιέχουν ουσίες όπως η ινδολο- 3- καρβινόλη (13C) , οι οποίες μετατρέπουν τα οιστρογόνα σε πιο ήπια μορφή, τα οποία δεν μπορούν να θρέψουν τα καρκινικά κύτταρα και αποβάλλονται πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

2. Λάχανο

Ινδόλες περιέχει το λάχανο. Σε μια έρευνα σε έφηβες βρέθηκε ότι όταν έτρωγαν > 4 μερίδες την εβδομάδα είχαν 72% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ως ενήλικες, σε αντίθεση με αυτές που κατανάλωναν μια μίση μερίδα.

Για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να καταναλώνεις τα λαχανικά αυτά ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα. Η αυξημένη θερμότητα αλλοιώνει τις ινδόλες και την αντικαρκινική δράση τους.

3. Καρότα

Περιέχουν β- καροτένιο , ένα αντιοξειδωτικό που δίνει στα λαχανικά το πορτοκαλί χρώμα, όπως βερίκοκα, γλυκοπατάτα και κολοκύθα. Σε μία έρευνα η κατανάλωση τρεις φορές την εβδομάδα, ενός φλιτζανιού καρότου, μείωσε την πιθανότητα προσβολής κατά 17%. 1 φλιτζάνι καρότου, 2 γλυκοπατάτες, 16 αποξηραμένα βερίκοκα, δίνουν 25 mg.

4. Ντομάτα

Το λυκοπένιο από την ντομάτα, το ευεργετικό αυτό αντιοξειδωτικό ενάντια του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άνδρες είναι από τα καλύτερα συστατικά. Φάε ντομάτα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Απόφυγε κέτσαπ και έτοιμες σάλτσες με συντηρητικά.

5. Κόκκινες-Κίτρινες πιπεριές

Περιέχουν βιταμίνη C περισσότερη από τα πορτοκάλια. Η βιταμίνη C ενδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Ο Linus Pauling που ανακάλυψε τη βιταμίνη C πίστευε ότι οι ασθενείς με καρκίνο, θα έπρεπε να καταναλώνουν 2 με 10γρ. την ημέρα. Μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά έχει 250mg, 200γρ. ωμό μπρόκολο έχουν 175mg, τα 150γρ. παπάγια 90mg και το πορτοκαλί μόνο 65 mg. Οι φράουλες, ο μαϊντανός, τα μούρα και τα κεράσια είναι καλές πηγές.

6. Σκόρδο

Θαυματουργή τροφή για όλες τις παθήσεις χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα. Δρά ως αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Είναι στις πρώτες τροφές με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, στη λίστα με τις τροφές για καταπολέμηση καρκίνου. 2-3 σκελίδες σκόρδο ωμό είναι το ιδανικό. Μαγειρεμένο είναι ιδανικό για τα καρδιολογικά οφέλη του.

7. Ξηροί Καρποί

*Κολοκυθόσποροι

Μπορείς να τους ανακατέψεις με τους ηλιόσπορους στο πρωινό Muesli. 5 κουταλιές σούπας θα σου δώσουν 20 mg βιταμίνη Ε, βασική αντικαρκινική βιταμίνη, που αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προστατεύει υγιή κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες

*Βραζιλιάνικα αμύγδαλα

6 από αυτά θα σου δώσουν την απαιτούμενη ποσότητα σεληνίου. 100-200mgr είναι ο στόχος. Το σελήνιο έχει αντικαρκινική δράση.

*Ηλιόσποροι

Περιέχουν ψευδάργυρο (Zn) και βιταμίνη E. Ο ψευδάργυρος βοηθάει τη βιταμίνη C να δράσει. Είναι σημαντικός για τον υγιή προστάτη. Χρειάζονται 15-25 mg την ημέρα. 5 κουταλιές σούπας δίνουν 10mg.

*Καρύδια

Περιέχουν Ω3- αντιφλεγμονώδη και φυτοστερόλες, οι οποίες συνδέονται με τους υποδοχείς των οιστρογόνων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του καρκίνου.

1 χούφτα την ημέρα θεωρείται απαραίτητη.

8. Όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια)

Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, χωρίς ζωικό λίπος. Η αντικαρκινική τους δράση οφείλεται στις ισοφλαβόνες- φυτοοιστρογόνα. Ιδανικά κατανάλωσέ τα ανά δύο ημέρες.

9. Κρόκος αυγού

Μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικά το σπανάκι, το αβοκάντο, τα φασόλια, τα καρότα, τα βερίκοκα και την κολοκύθα, είναι από τα βασικά τρόφιμα με φυλλικό οξύ. Αυτό βοηθάει το DNA να διπλασιαστεί σωστά και να προστατεύει στις ραδιοθεραπείες. 400mg είναι η απαιτούμενη ποσότητα.

10. Αλκοόλ

Το αλκοόλ με μέτρο, ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, και ειδικά το κόκκινο φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά. Η αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη, καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη θεραπεία με ακτινοβολίες, ενώ παράλληλα προστατεύει τα υγιή κύτταρα από ενδεχόμενες βλάβες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ