Follow us

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει το άγχος αποχωρισμού;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλάει για το άγχος αποχωρισμού των παιδιών με αφορμή μια δική της εμπειρία

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει το άγχος αποχωρισμού;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλάει για το άγχος αποχωρισμού των παιδιών με αφορμή μια δική της εμπειρία.

«Το ξυπνητηράκι μου (η μικρή Αναστασία) με ξύπνησε για άλλη μία μέρα με γελάκια και αστεία λογάκια, την ημέρα που έπρεπε να κατέβω στην Αθήνα για δουλίτσες… Θηλασμός, πρωινό, ντους, ρούχα και έτοιμη!

Θα πήγαινα το πρωί και θα γυρνούσα νωρίς το βράδυ. Ωστόσο, ένιωθα ότι φεύγω μετανάστης στη Γερμανία…
Η Ιωαννίτα φυσικά αντιλήφθηκε την ψυχολογία μου και ξύπνησε κλαίγοντας. «Είμαι στεναχωρημένη… Μην πας στην Αθήνα… Μην μπεις στο αεροπλάνο…» Δεν ήθελα και πολύ για να ακυρώσω το ταξίδι… Ο άντρας μου όμως με συγκράτησε. Ήρθε φυσικά και εκείνη στο αεροδρόμιο με τις πυτζαμούλες και το κουκλάκι της για να με αποχαιρετήσει. Σε όλη τη διαδρομή θρηνούσε… Μόλις βέβαια τη ρωτούσα κάτι, ξεχνιόταν και απαντούσε σταματώντας τον θρήνο. Μετά από δευτερόλεπτα, πάλι τα ίδια…


Άγχος αποχωρισμού

Το άγχος αποχωρισμού ξεκινά στην ηλικία περίπου των 8-9 μηνών και συνεχίζεται μέχρι τα 2-4 χρόνια, ανάλογα με το παιδί και τις συνθήκες. Αν το παιδί δείχνει παγερή αδιαφορία προς τη μαμά, σε αυτή περίπου την ηλικία, σημαίνει πως είτε ότι ο δεσμός δεν έχει ακόμη εδραιωθεί επαρκώς είτε πως το ρόλο της μαμάς τον έχει το άτομο που φροντίζει το παιδί, και όχι η ίδια η μαμά. Έτσι, αν για παράδειγμα, το μωρό φροντίζεται συστηματικά από μια γυναίκα, οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να έχει σταθερή παρουσία στη ζωή του παιδιού, και όχι απότομα να σταματήσει να πηγαίνει. Αν θα πρέπει να σταματήσει για κάποιο λόγο, το καλύτερο είναι αυτό να γίνεται σταδιακά, ώστε να μην διαταραχθεί η ψυχική ισορροπία του παιδιού, καθώς το άτομο αυτό είναι όλος του ο κόσμος.

Πώς να διαχειριστείς το άγχος αποχωρισμού...»

Διάβασε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ