Follow us

Ανάλυσέ το: Η μελαγχολία μετά το τέλος των γιορτών

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μας μιλάει για το πώς θα επανακτήσουμε τους ρυθμούς μας μετά τις γιορτές χωρίς να μας χαλάσει η διάθεση.

sandy

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μας μιλάει για το πώς θα επανακτήσουμε τους ρυθμούς μας μετά τις γιορτές χωρίς να μας χαλάσει η διάθεση.


Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, ότι την τελευταία μέρα των γιορτών, είχα πάντα μια μικρή μελαγχολία. Κάτι που το ξεπερνούσα με το που έμπαινα και πάλι στο πρόγραμμά μου. ωστόσο, πολλοί ενήλικες και παιδιά, δυσκολεύονται να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους.

Ποιοι μελαγχολούν περισσότερο μετά το τέλος των γιορτών; και πώς να αντιμετωπίσεις την μελαγχολία;

Κάποιοι δυσκολεύονται περισσότερο από κάποιους άλλους να προσαρμοστούν ξανά στο πρόγραμμά τους και στην καθημερινή τους ρουτίνα. Ίσως ανήκεις σε αυτή την κατηγορία:

Ανάλυσέ το: Η μελαγχολία μετά το τέλος των γιορτών

Aν επιστρέφεις σε ένα δυσάρεστο εργασιακό περιβάλλον.
Αν κάνεις πολλούς συμβιβασμούς στη δουλειά σου, οι οποίοι επιβαρύνουν καθημερινά την ψυχική σου κατάσταση, μπορεί να νιώθεις πιο έντονα την μελαγχολία μετά το τέλος των γιορτών.
Προσπάθησε είτε να λύσεις τα θέματα που αντιμετωπίζεις, είτε να αποδεκτείς πραγματικά τις εργασιακές σου συνθήκες, είτε να δεις πιο διευρυμένα τις επιλογές σου και να αλλάξεις εργασία.

Αν έχεις μια προδιάθεση στην μελαγχολία
.
Αν και πριν τις γιορτές παρατηρούσες πως η διάθεσή σου είναι πεσμένη, το τέλος της γιορτινής περιόδου, μπορεί να εντείνει αυτή την κατάσταση.
Για την κακή διάθεση, ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες. Ωστόσο, μπορείς να διαβάσεις το σχετικό άρθρο μου για την αλλαγή του τρόπου σκέψης, αλλά και για την μελαγχολία.

Αν έχεις κακές μνήμες από την παιδική σου ηλικία
.
Σε κάποιους οι γιορτές ενεργοποιούν παιδικά τραύματα καθώς φέρνουν στη μνήμη τους ενδοοικογενειακές συγκρούσεις αλλά και τον δικό τους παιδικό διχασμό ανάμεσα στην μαμά και στον μπαμπά. Έτσι, ίσως όλη αυτή η ανάμνηση να σε καταβάλλει. Στην περίπτωση των παιδικών τραυμάτων, η ψυχοθεραπεία, είναι πολύ αποτελεσματική. Επίσης, πολύ υπεύθυνα, λέω, από προσωπική εμπειρία (και από τους θεραπευόμενους μου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και από την δική μου εμπειρία ως θεραπευόμενη) ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πολύ σύντομη.

Αν γενικά σε χαρακτηρίζει δυσπροσαρμοστικότητα.
Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά με τις αλλαγές. Η κάθε αλλαγή τους ταράζει και τους αγχώνει. Όταν νιώθουν ότι κάτι θα χαλάσει τη ρουτίνα τους, μπορεί να βιώνουν έντονη ανησυχία, ακόμη και κρίσεις πανικού. Μην ξεχνάς, ότι οι κρίσεις πανικού, εκδηλώνονται με πολλούς και ίσως και έμμεσους τρόπους (ψυχοσωματικά συμπτώματα, εμετό, πονοκεφάλους, ταχυκαρδίες , έντονη εφίδρωση και πολλά άλλα).
Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, και σε ενοχλεί το χαρακτηριστικό σου, προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και κυρίως να πιστέψεις ότι ο έλεγχος είναι μια ψευδαίσθηση και ότι τελικά η ανάγκη σου για έλεγχο τελικά σε ελέγχει.

Ανάλυσέ το: Η μελαγχολία μετά το τέλος των γιορτών - εικόνα 2

Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες στην διαπροσωπική σου σχέση.

Υπάρχει πιθανότητα, οι γιορτές, οι βόλτες, η συναναστροφή με κόσμο και το ποτό, να καμουφλάρισαν τα προβλήματα που είχες με τον σύντροφό σου. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα τα προβλήματα να βγήκαν περισσότερο στην επιφάνεια.
Σε αυτή την περίπτωση, επανεξέτασε τη σχέση σου και διάβασε το σχετικό μου άρθρο για το πώς να επικοινωνούμε με τον σύντροφό μας λειτουργικά.

Αν αγχώνεσαι σχετικά με τους στόχους του νέου έτους.

Πολλοί αγχώνονται στη σκέψη ότι τη νέα χρονιά πρέπει αν καταφέρουν να πετύχουν καινούριους στόχους αλλά και εκείνους που δεν κατάφεραν την προηγούμενη.
Ο καλύτερος τρόπος να πετύχεις τους στόχους είναι να σκέφτεσαι θετικά για τον εαυτό σου και αισιόδοξα για το μέλλον. Να θυμάσαι πως είναι άλλο γη αυτοκριτική και άλλο η αυτοβελτίωση

Να είσαι καλά και καλή χρονιά!
Σ.

Διάβασε το άρθρο μου για τις κρίσεις πανικού, τη μελαγχολία των γιορτών, αλλά και το πώς να θέτουμε σωστά τους στόχους μας.

Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.
Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα. - See more at: https://www.missbloom.gr/24691/posts/pos-na-diaxeiristoyn-oi-goneis-to-thema-t/post.aspx#sthash.ictA8YR5.dpuf

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ