Follow us

Ανάλυσέ το: Τι σημαίνει στ'αλήθεια το Πάσχα

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλάει για τη συμβολική σημασία του Πάσχα

Ανάλυσέ το: Τι σημαίνει στ'αλήθεια το Πάσχα

Γιατί το Πάσχα μας δίνει ελπίδα

Όταν πήγαινα σχολείο, το Πάσχα ήταν η αγαπημένη μου γιορτή… Το τοπίο γινόταν ανοιξιάτικο, σταματούσε το σχολείο (φυσικά) και ενωνόταν όλη η οικογένεια. Για τους περισσότερους από εμάς, το Πάσχα σηματοδοτεί μια μικρή απόδραση από την πόλη, επιστροφή στις ρίζες μας, κοινωνικές συναναστροφές και πολύ φαγητό από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι την Δευτέρα… Θυμάμαι πάντα να παίζει η σειρά «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» στην τηλεόραση και την χαρακτηριστική μυρωδιά από τα κουλουράκια και τα τσουρέκια της μαμάς μου.

Ωστόσο, το Πάσχα έχει έναν πολύ βαθύ συμβολικό χαρακτήρα και αγγίζει ακόμη και εκείνους που δεν εκκλησιάζονται αλλά ούτε και έχουν δυνατή θρησκευτική πίστη.

Ο συμβολισμός της Μεγάλης εβδομάδας

Η Μεγάλη εβδομάδα, είναι η εβδομάδα των παθών. Ο κάθε άνθρωπος ανεβαίνει το Γολγοθά του. Ο κάθε άνθρωπος, έρχεται αντιμέτωπος με δυσκολίες. Ακόμη κι αν έχει μια φαινομενικά καλή ζωή, αντιμετωπίσει τα προσωπικά του πάθη, τις ανασφάλειές του και έρχεται αντιμέτωπος με άπειρους παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει.

Όταν άρχισα να δουλεύω σαν ψυχοθεραπεύτρια, τότε κατάλαβα ουσιαστικά ότι είναι άτοπο να κρίνω τον άλλον. Ο καθένας έχει τα δικά του βάσανα και τους δικούς του εφιάλτες για να διαχειριστεί. Αυτή είναι και η ανθρώπινη φύση, αντιφατική και ανασφαλής.

Έτσι, τη Μεγάλη εβδομάδα ερχόμαστε σε επαφή με τις αδικίες που έχουμε διαπράξει ή έχουμε δεχτεί. Έχουμε την ευκαιρία να εξαγνιστούμε, να μετανοήσουμε και να επανορθώσουμε. Μπορούμε να συγχωρήσουμε και να απελευθερωθούμε. Καλούμαστε να αφήσουμε την αυτολύπηση και την αυτοτιμωρία και να κάνουμε ένα βήμα αυτοεξέλιξης. Να ξεπεράσουμε τα προσωπικά μας όρια και να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις, τον εαυτό μας και τους άλλους με μια καινούρια θεώρηση.
Ο συμβολισμός της Ανάστασης

Ανάλυσέ το: Τι σημαίνει στ'αλήθεια το Πάσχα

Η Ανάσταση συμβολίζει την ελπίδα και την πίστη αλλά και την διαδικασία αναγέννησης. Ό,τι κι αν αντιμετωπίζουμε, αν πιστεύουμε –αν πιστεύουμε στον εαυτό μας, στα όνειρά μας, στις αξίες μας – τότε μπορούμε να αναγεννηθούμε.
Ό,τι χαοτικό, απάνθρωπο και αντίξοο κι αν συμβαίνει γύρω μας, δεν χρειάζεται να το υιοθετήσουμε, αν εμείς προσπαθούμε να προχωράμε μπροστά, δίνοντας πρώτα αγάπη στον εαυτό μας για να μπορούμε μετά απλόχερα να την προσφέρουμε στους άλλους.

Η πίστη, μας καθιστά ικανούς να προσεγγίσουμε το μαγικό αυτό κινητήριο συναίσθημα που λέγεται ελπίδα. Η ελπίδα, γαληνεύει ακόμη και τις βαθύτερες και σκοτεινές ανθρώπινες φοβίες. Το καλό Πάσχα λοιπόν για μένα, σχετίζεται με την διαδικασία αυτή της αναγέννησης και της αυτοεξέλιξης. Είναι η ελπίδα και η γενναία απόφαση να καταρρίψουμε τα προσωπικά μας όρια και να δούμε κάτι καινούριο. Να θρηνήσουμε τους μικρούς θανάτους που βιώνουμε καθημερινά και να εμπνευστούμε για μια καινούρια αρχή γεμάτη όνειρα, πάθος, πίστη ελπίδα και ενδιαφέροντα.

Σας εύχομαι λοιπόν, μέσα από τα βάθυ της καρδιάς μου να έχετε ένα πραγματικά καλό Πάσχα!

Σ.

Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ