Follow us

Ανάλυσέ Το | Aν θες κάτι πολύ, το σύμπαν πράγματι συνωμοτεί για να συμβεί;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη καταρρίπτει έναν μύθο

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη καταρρίπτει έναν μύθο 

μέρα

Μεγάλωσα με το άκουσμα από γονείς και καθηγητές, πώς αν θέλουμε κάτι πολύ, μπορούμε να το καταφέρουμε. Άκουγα τη μαμά μου, να λέει για μένα σε τρίτους: «Αυτό το παιδί, αν βάλει κάτι στο μυαλό της, ο κόσμος να χαλάσει, θα το πετύχει».

Ανάλυσέ Το | Πώς να παίρνεις σωστές αποφάσεις

Έτσι, ένα ανάμεικτο συναίσθημα γεννιόταν μέσα μου. Από τη μία, ένιωθα φυσικά περήφανη που έδειχνα τέτοια αποφασιστικότητα, από την άλλη, ένιωθα το βάρος ότι θα έπρεπε πάντα να είμαι έτσι. Ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία θα ήταν απογοητευτική. Ωστόσο, η ζωή μου μέχρι τώρα μου έδειξε πως αυτό το ρητό είναι ένας τεράστιος μύθος. Εκτός όμως από τις προσωπικές μου εμπειρίες, ήρθε και η ειδίκευσή μου, να μου επιβεβαιώσει πως κάποιες φορές, αυτό που θέλουμε πολύ, δεν μπορούμε να το καταφέρουμε….

Όταν έκανα την πρακτική μου, είχα μια πολύ έξυπνη και «αυστηρή» επόπτρια. Ήταν ορθή, κοφτή και πάντα αναπάντεχα ειλικρινής. Δεν ενδιαφερόταν για το τι γνώμη θα σχημάτιζα για εκείνη, ούτε και για το αν θα φαινόταν συμπαθής. Ήξερα πάντα ότι θα άκουγα την αλήθεια. Έτσι, εκτιμούσα πολύ την κάθε μας συζήτηση και δεν μου ξέφευγε ούτε κουβέντα από ότι μου έλεγε. Θυμάμαι λοιπόν τα λόγια της «Το πιο μεγάλο ψέμα που λέμε στα παιδιά μας, είναι ότι μπορούν να καταφέρουν ό,τι θέλουν, αν το θέλουν πολύ. Όχι, μπορεί να θέλουμε κάτι πολύ και όμως να μην το μπορούμε» Εκείνη την ημέρα, μου έμαθε την διαφορά του «έχω ανάγκη», του «πρέπει» και του «θέλω». Ήταν πολύ σημαντική εκείνη η συνεδρία, καθώς χρειάστηκε (και χρειάζεται ακόμη) να επαναλάβω τα λόγια της άπειρες φορές στα χρόνια που διατηρώ το γραφείο μου.

Διαφορά «θέλω - πρέπει – έχω ανάγκη»

Όταν πρέπει να κάνω κάτι, εκτελώ κάτι έξω από εμένα και τις ανάγκες μου. Ίσως έμμεσα να καλύπτω κάποια ανάγκη μου, αλλά την ώρα που το πραγματοποιώ είναι απλά ένα «πρέπει». Για παράδειγμα, πρέπει να πάω να πληρώσω τον λογαριασμό αν θέλω να έχω ρεύμα.

Ανάλυσέ Το | 8 τρόποι να αγαπήσεις το σώμα σου

Όταν θέλω κάτι, και πάλι δεν σημαίνει πως καλύπτω κάποια ανάγκη μου. Ίσως θέλω κάτι για να καλύψω μια στιγμιαία επιθυμία μου. Για παράδειγμα, «θέλω να πάω στο φεγγάρι» (επίτηδες, χρησιμοποιώ ένα ακραίο παράδειγμα) Ναι, ωραία θα ήταν.. . Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι μπορώ να το κάνω. Κάποιοι θα πουν ότι αν το θέλεις πραγματικά μπορείς να το κάνεις. Κι όμως, ίσως να μην μπορώ να κάνω ότι χρειάζεται για να τα καταφέρω, παρόλο που θέλω πάρα πολύ να πάω στο φεγγάρι.

Όταν έχω ανάγκη κάτι, σημαίνει ότι ο εαυτός μου χρειάζεται κάτι για την βασική, υγιή του λειτουργία. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται οι ανάγκες μας να μπαίνουν σε προτεραιότητα. Χρειάζεται να τις αναγνωρίζουμε και , όσο το δυνατόν να τις καλύπτουμε. Τώρα κάποιος μπορεί να σκεφτεί «κι αν εγώ έχω την ανάγκη να πάω στο φεγγάρι;» Οι ανάγκες μας λοιπόν, είναι συνήθως απλές και καθημερινές, γιατί αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι το τι θα κάνουμε όσο το πιο συναίσθημα θα βιώσουμε μέσα από την κάλυψή τους. Έτσι, αν υπάρχει η ανάγκη για κάτι που επιτυγχάνεται δύσκολα, αναρωτήσου ποιο συναίσθημα θα σου προσφέρει και αντικατέστησέ την με κάτι εφικτό. Αν δηλαδή, το να πας στο φεγγάρι σε κάνει να νιώσεις περηφάνια βρες κάτι άλλο εφικτό που θα σου δημιουργήσει αντίστοιχο συναίσθημα. Ακούγεται εύκολο, όμως έχω γνωρίσει άπειρους ανθρώπους που δυσκολεύονται ακόμη και να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους.

Ανάλυσέ Το | Μήπως κι εσύ κυνηγάς την ουρά σου;

Από την άλλη έχω ακούσει πάρα πολλές φορές την εξής φράση:

«Νιώθω πολύ διαφορετικά. Είμαι πιο χαλαρός, πιο ήρεμος και από τότε που μου συμβαίνει αυτό, όλο ωραία πράγματα γίνονται στην ζωή μου. Βρήκα καλύτερη δουλειά, έκανα μια ωραία σχέση και οι γύρω μου άλλαξαν απέναντί μου χωρίς να τους πως τίποτα… Πως έτυχε!» «Μα δεν είναι τυχαίο. Η ζωή σου δεν άλλαξε από μόνη της . Εσύ την άλλαξες!» απαντώ. Οι άνθρωποι έχουμε μια μαγική δύναμη μέσα μας. Όταν καταφέρνουμε και ενεργοποιούμε αυτή την αστείρευτη ενέργεια, κάνουμε πράξη ακόμη και πράγματα που πρότινος μας φαίνονταν αδύνατα.

Όλα όμως ξεκινούν από εμάς. Δεν είμαστε παντοδύναμοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό, τι θέλουμε. Και δεν πειράζει καθόλου! Ωστόσο, έχουμε πραγματική δύναμη να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας και να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Όσο εμείς αλλάζουμε, «μαγικά» αλλάζουν και οι άλλοι. Όταν χρειαζόμαστε κάτι πραγματικά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα το φέρουμε κοντά μας. Γιατί δεν πρόκειται για μια απλή επιθυμία αλλά για ανάγκη.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου.

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ