Follow us

Διαταραχή ταυτότητας του φύλου: Τι γίνεται όταν η φύση κάνει λάθος;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει το ζήτημα της διαταραχής ταυτότητας φύλου με αφορμή την πολύκροτη συνέντευξη του Bruce Jenner 

Διαταραχή ταυτότητας του φύλου: Τι γίνεται όταν η φύση κάνει λάθος;

Βλέποντας τη συνέντευξη του Bruce Jenner στο ABC (του Ολυμπιονίκη και γνωστού από το ριάλιτυ “Keeping up with the Kardashians” ), σκέφτηκα όλους εκείνους τους ανθρώπους που ζουν εγκλωβισμένοι σε ένα σώμα που δεν νιώθουν δικό τους.

Διαταραχή ταυτότητας του φύλου: Τι γίνεται όταν η φύση κάνει λάθος;

Διαταραχή ταυτότητας του φύλου: Τι γίνεται όταν η φύση κάνει λάθος; - εικόνα 2

Διαταραχή ταυτότητας του φύλου: Τι γίνεται όταν η φύση κάνει λάθος; - εικόνα 3

Έχω γνωρίσει και συνεργαστεί με άτομα που βιώνουν έντονο άγχος από την παιδική τους ηλικία, καθώς απορρίπτουν το ίδιο τους το σώμα.

«Όταν πήγαινα σχολείο παρατηρούσα τα υπόλοιπα αγόρια και μου έκανε εντύπωση που ένιωθαν άνετα με το φύλο και το σώμα τους. Νόμιζα ότι όλα τα παιδιά θα ένιωθαν όπως εγώ. Έτσι άρχισα να έχω μια καλοπροαίρετη ζήλεια και ντροπή. Κλεινόμουν στον εαυτό μου καθώς ένιωθα πως κάτι δεν πηγαίνει σωστά με μένα», μου έχει αναφέρει ο Μ.

Έχουν αναφερθεί απόπειρες αυτοκτονίας ως αποτέλεσμα κατάθλιψης των ατόμων με την συγκεκριμένη διαταραχή.
Η διαδικασία αλλαγής του φύλου περιλαμβάνει συμβουλευτική, ορμονοθεραπεία, πλαστικές και ιατρικές επεμβάσεις. Πρόκειται για μια χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, την οποία δεν έχουν όλοι οι ασθενείς τους πόρους να την πραγματοποιήσουν.

Διαταραχή ταυτότητας του φύλου

Διαταραχή ταυτότητας του φύλου: Τι γίνεται όταν η φύση κάνει λάθος; - εικόνα 4

Τα δύο βασικά στοιχεία που απαιτούνται για να δοθεί η διάγνωση της διαταραχής της ταυτότητας φύλου είναι να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το άτομο σταθερά και επίμονα ταυτίζεται με το άλλο φύλο και επιθυμεί ή επιμένει ότι ανήκει σε αυτό (κριτήριο Α), και ότι η ταύτιση του ατόμου με το άλλο φύλο δεν οφείλεται στα πλεονεκτήματα του άλλου φύλου ή τα προβλήματα του ίδιου φύλου όπως το άτομο τα αντιλαμβάνεται μέσα στο πολιτισμικό του πλαίσιο (κριτήριο Β).

Με αφορμή την κόρη του Μπραντ Πιτ και της Α. Τζολί, η οποία προτιμά να ντύνεται με αγορίστικα ρούχα και να την φωνάζουν «John», γίνεται λόγος για την ελευθερία που χρειάζεται να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους να διαλέγουν το φύλο τους. Σ’αυτό το σημείο να διευκρινήσω τη διαφορά κάποιων όρων:
• Φύλο (gender): η βιολογική κατάσταση ενός ατόμου ως αρσενικό, θηλυκό ή ενδιάμεσο, καθώς και η προσωπική του εμπειρία και η κοινωνική και νομική υπόστασή του. Ο όρος είναι ευρύτερος από την απλή περιγραφή της ανατομίας των γεννητικών οργάνων του ατόμου.
• Ταυτότητα Φύλου (gender identity): η βιωματική εμπειρία του ρόλου του φύλου σε επίπεδο αυτο-συνείδησης και συμπεριφοράς.
• Ρόλος Φύλου (gender role): η δημόσια εκδήλωση της ταυτότητας του φύλου.
• Φυλετική Δυσφορία (gender dysphoria): η παθολογική κατάσταση στην οποία το άτομο είναι δυσαρεστημένο από την υποκειμενική ασυμφωνία ανάμεσα στον φαινότυπο του φύλου του (ανατομία γεννητικών οργάνων και δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου) και την ταυτότητα φύλου και τον ρόλο φύλου.

Διαταραχή ταυτότητας του φύλου: Τι γίνεται όταν η φύση κάνει λάθος; - εικόνα 5

Συχνά ο ρόλος, η ταυτότητα και το φύλο δεν συνάδουν. Αυτή η ασυμβατότητα, με βάση το DSM IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) θεωρείται διαταραχή-και φαίνεται πραγματικά να διαταράσσει τον κόσμο και τη ζωή του ατόμου που τη βιώνει. Από την άλλη, θα συνέχιζε να ήταν διαταραχή αν οι γονείς έδιναν την ελευθερία στα παιδιά τους να διαλέγουν το φύλο τους;

Αν ενθάρρυναν τις οποιαδήποτε επιλογές τους, χωρίς καμία κριτική παρέμβαση;

Αν η κοινωνία αποδεχόταν την οποιαδήποτε διαφορετικότητα χωρίς να την απομονώνει, την κατακρίνει και την απορρίπτει;
Ίσως λοιπόν σε έναν τέτοιο κόσμο τα άτομα που νιώθουν ότι γεννιούνται σε λάθος σώμα να μην θεωρούνταν διαταραγμένα…

Διαταραχή ταυτότητας του φύλου: Τι γίνεται όταν η φύση κάνει λάθος; - εικόνα 6

ΥΓ. Θυμίζω ότι και η ομοφυλοφιλία θεωρούταν διαταραχή, μέχρι που αποφασίστηκε να βγει από το DSM το 1980.

Να είσαι καλά!

Σ.

Διάβασε επίσης:
Κάνε το τεστ της σεξουαλικής απελευθέρωσης ή ιδιοσυγκρασίας εδώ



Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ