Follow us

Ανάλυσέ το: Να πώς κατάφερα να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να είμαι θετική

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μας δίνει πολύτιμα tips ηρεμίας και θετικής στάσης απέναντι στις προκλήσεις της εποχής

Ανάλυσέ το: Να πώς κατάφερα να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να είμαι θετική

Τις τελευταίες μέρες, με όλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν στη χώρα μας, ψάχνω να βρω απαντήσεις, εξηγήσεις, να καταλάβω ποιος φταίει, τι έπρεπε να γίνει, τι έγινε λάθος, τι θα γίνει από δω και πέρα… Άρχισα κι εγώ να μην κοιμάμαι καλά το βράδυ, να έχω ένα μόνιμο σφίξιμο στο στομάχι και όλα αυτά, από το μόνιμο άγχος που με κυρίευσε…

Σήμερα το πρωί, η Ιωαννίτα με ρώτησε με αγωνία «Μαμά, γιατί βλέπεις συνέχεια αυτούς που μιλάνε στην τηλεόραση;». Έτσι, αποφάσισα να της πω σαν παραμύθι όλα τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Κάναμε ένα σχέδιο και της εξήγησα την κατάσταση. Περιληπτικά λοιπόν, της είπα ότι στο χωριό Ευρώπη, το ένα σπιτάκι ήταν η Ελλάδα, το άλλο η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία κλπ. Στην Ελλάδα, ο μπαμπάς ήταν ο Αλέξης, και έπρεπε τα παιδιά του να πουν ναι ή όχι στο αν θέλουν να δανειστούν φρούτα από τα άλλα σπιτάκια, με κάποιους όρους. Λοιπόν, το αστείο ήταν, ότι η Ιωαννίτα έβαλε και τρίτη επιλογή στο δημοψήφισμα… Θα ψήφιζε «Ναι ΑΛΛΑ…»

Γέλασα… Γύρισα και το κεφάλι μου στην μικρούλα που καθόταν στο καρεκλάκι της και γελούσε κι εκείνη (Όταν η μικρή γελάει, γελάνε μέχρι και τα αυτιά της! Τα ματάκια γίνονται κινέζας και βγαίνουν δυο αστεία λακκάκια στα φουσκωτά της μαγουλάκια…) Όσο γελούσαμε με τις μικρούλες, κατάλαβα ότι το πιο σημαντικό είναι να διώξω τον πανικό, το άγχος και να παραμείνω ήρεμη και θετική, κυρίως για εκείνες. Τα παιδιά, όποιας ηλικίας κι αν είναι, έχουν την ανάγκη να βλέπουν ήρεμους και θετικούς τους γονείς τους προκειμένου να νιώθουν ασφαλή, προστατευμένα και δυνατά.

Όμως, έπρεπε να ηρεμήσω και για τον εαυτό μου. Γιατί, μόνο με ψυχραιμία, μπορώ να σκεφτώ σωστά, να πάρω τις σωστές αποφάσεις και να διατηρήσω το καλό κλίμα που χρειαζόμαστε όλοι στα σπίτια μας.

Αμέσως σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τους τρόπους που θα μπορέσουμε όλοι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να είμαστε θετικοί. Μοιράζομαι μαζί σας, όλες μου τις σκέψεις εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια. Δεν θα μπορούσα να μην το κάνω αυτές τις δύσκολες στιγμές…

Πώς να παραμείνεις θετική παρά τις αντιξοότητες

Ανάπνεε σωστά
Έχω διαπιστώσει πως η κοιλιακή αναπνοή βοηθά πολύ στη μείωση του άγχους. Τοποθέτησε το χέρι στην κοιλιά σου και προσπάθησε να αποφύγεις τη διαφραγματική αναπνοή. Έτσι νιώθοντας στην κοιλιά σου να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει, θα διαπιστώσεις ότι χαλαρώνεις και το άγχος σου μειώνεται.

Επικεντρώσου στο τώρα
Αν καταγράψεις τις σκέψεις που σου προκαλούν φόβο, θα διαπιστώσεις ότι αφορούν το μετά, το άμεσο ή έμμεσο μέλλον. Μια είναι η αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Κανείς δεν μπορεί αν ξέρει τι θα γίνει αύριο. Έτσι, επικεντρώσου στο εδώ και τώρα. Θα διαπιστώσεις ότι έχει περισσότερα από αυτά που νομίζεις. Ότι η ανησυχία σου αφορά καταστροφικά σενάρια για το μέλλον.

Βρες τα θετικά
Κι όμως σε κάθε περίπτωση, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται, μπορείς να προσπαθήσεις να εστιάσεις στα θετικά. Τις τελευταίες μέρες, παρατηρώ, μια αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη. Τα πρόσωπα που αγαπιούνται έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά και ο ένας είναι πιο πρόθυμος από ποτέ να βοηθήσει τον άλλο. Επίσης, ακούω ανθρώπους να μου λένε πόσο άρχισαν να εκτιμούν όλα όσα είχαν δεδομένα.

Κάνε κάτι για σένα
Για να μπορείς να στηρίξεις και να δώσεις σε εκείνους που σε χρειάζονται, χρειάζεται πρώτα να φροντίσεις τον εαυτό σου. Προσπάθησε να κάνεις καθημερινά κάτι που σου δίνει ικανοποίηση, όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις ποδήλατο, να περπατήσεις, να δεις μια ταινία, απλά να ξεκουραστείς.


Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου
Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν ασφαλή . Αυτό το συναίσθημα κλονίζεται όταν παρατηρούν ανησυχία και άγχος στους γονείς τους. Επίσης, τα παιδιά παρατηρούν τις συζητήσεις των μεγάλων και αισθάνονται τις αλλαγές. Πολλοί γονείς, κάνουν το λάθος και προσπαθούν να κρύψουν από τα παιδιά τους τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, για να μην τα στεναχωρήσουν και τα αγχώσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά να είναι υπερπροστατευμένα και να μην έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον κοινό σκοπό της οικογένειας, όπως είναι η οικονομική αναδιοργάνωση και αναπροσαρμογή.

Τα παιδιά χρειάζεται να είναι ενήμερα για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η οικογένεια, ακόμη και η χώρα τους. Ωστόσο, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία, είναι ο τρόπος που θα παρουσιάσετε την πραγματικότητα. Όταν θα μιλήσεις στο παιδί, χρειάζεται να έχεις κατέβει στο ύψος του, να έχεις ήρεμο τόνο φωνής, να το κοιτάζεις στα μάτια και να μην κάνεις νευρικές κινήσεις. Κυρίως χρειάζεται να έχεις βεβαιωθεί ότι τους μιλάς θετικά, χωρίς να προδικάζεις ένα άσχημο τέλος. Προσπάθησε να μην τους μεταφέρεις άγχος και απελπισία. Επειδή τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα, ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις, είναι να ελέγξεις τον εαυτό σου: να βεβαιωθείς ότι κι εσύ αποφάσισες να αντιμετωπίσεις θετικά την κατάσταση, χωρίς να σε πτοεί.

Περιέγραψε στα παιδιά σου ότι ζούμε μια εποχή που χρειάζεται να βρούμε όλοι μαζί τρόπους να ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα. Αν το παιδί ρωτήσει ‘γιατί’, μπορείς να του πείτε ότι κάποιοι όπου η δουλειά τους ήταν να κάνουν σωστή διαχείριση, απέτυχαν. Το μήνυμα που παίρνει το παιδί, είναι ότι όσα χρήματα και αν έχουμε, αν δεν τα διαχειριζόμαστε σωστά, κάποια στιγμή θα μας λείψουν. Επίσης, το παιδί μαθαίνει ότι είναι επιτυχία να μάθει να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα και έχει θα μάθει να εκτιμά ό, τι έχει. Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που θα πρέπει να έχει πάρει ώστε να μπορεί να διεκδικεί την ευτυχία.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου.
Σ.


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα. Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ