Follow us

Πώς να είμαι χαρούμενη; 3 αρχές του “ζεν” που σε βοηθούν να αλλάξεις κοσμοθεωρία

Και να γίνεις πιο χαρούμενη

Ήρθε η ώρα να αλλάξεις κοσμοθεωρία και να γίνεις πιο χαρούμενη, ακολουθώντας τρεις αρχές του “ζεν”.

Woman meditating at home. Girl practicing yoga in yoga class

Όσο κι αν ξέρεις ότι πρέπει να ζεις κάθε μέρα σαν να είναι μοναδική και να προσπαθείς να παίρνεις το μέγιστο από τη ζωή, η καθημερινότητα σε κάνει να το ξεχνάς. Ήρθε η ώρα να αλλάξεις κοσμοθεωρία και να γίνεις πιο χαρούμενη, ακολουθώντας τρεις αρχές του “ζεν”.

Τα 5 βήματα μιας καλής βραδινής ρουτίνας που θα σε ετοιμάσει για καλό ύπνο

Πώς να είμαι χαρούμενη; 3 αρχές του “ζεν” που σε βοηθούν να αλλάξεις κοσμοθεωρία

Mushin: Ελευθέρωσε το μυαλό σου

Το “Mushin” σημαίνει ότι το μυαλό σου δεν καθορίζεται από συναισθήματα ή κριτικές. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά πόσο συχνά βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα μόλις γνωρίζεις κάποιον ή έρχεσαι αντιμέτωπη με μία νέα ιδέα ή πρόκληση; Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για να αποφασίσεις γρήγορα αν τα ερεθίσματα που δέχεσαι από το περιβάλλον είναι εχθρικά ή όχι.

Το να οδηγείσαι σε συμπεράσματα χωρίς να έχεις απτές αποδείξεις είναι πιθανό να σε στέλνει σε λάθος κατεύθυνση. Εξασκώντας όμως το Mushin, μπορείς να διευρύνεις τις σκέψεις σου και να αποφύγεις να πάρεις λάθος αποφάσεις. Οπότε την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσεις ένα νέο πρόβλημα, επίλεξε να μην μπλέξεις το συναίσθημα και να δράσεις αντικειμενικά.

Zanshin: Ευαισθητοποίηση & Παρουσία

Το “Zanshin” σημαίνει ότι έχεις επίγνωση του περιβάλλοντος και είσαι παρούσα σε κάθε στιγμή. Στην ουσία, είναι να έχεις γνώση και συναίσθηση. Είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή σε όλες τις ενέργειες, αφού το να είναι κάποιος προσεκτικός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ευτυχία. Λαμβάνοντας ευχαρίστηση από τα μικρότερα πράγματα στη ζωή μπορεί να σου φέρει περισσότερη χαρά και να σε βοηθήσει να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου.

Αποκτώντας γνώση και συναίσθηση καταφέρνεις να μειώσεις το χάσμα μεταξύ του “ιδανικού” ανθρώπου και του “πραγματικού”, γεγονός που μειώνει το στρες που μπορεί να νιώθεις όταν δεν ζεις σύμφωνα με τις προσδοκίες σου. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κάνεις δουλειές στο σπίτι, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των πιάτων, νιώσε τη δροσιά του νερού και την φρεσκάδα της σαπουνάδας στα χέρια σου. Να είσαι παρούσα σε ό,τι κι αν κάνεις, μικρό ή μεγάλο.

Satori: Φυσική κατάσταση

Το “Satori” είναι η φυσική κατάσταση του νου. Είναι η απόλυτη αρμονία ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό. Μην πέσεις στην παγίδα να βιώσεις το “Satori” κάποια στιγμή στη ζωή σου, αφού είναι κάτι που πρέπει να ζεις καθημερινά. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπορείς να συνδέσεις με τα παιδικά σου χρόνια, όταν το μυαλό σου ήταν εντελώς “καθαρό” και ανοιχτό σε νέα ερεθίσματα.

Η εξάσκηση του Satori είναι εξαιρετικά δύσκολη με όλους τους περισπασμούς που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το επιτύχεις είναι μέσω του διαλογισμού. Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και το άγχος, αυξάνοντας παράλληλα την ικανότητά σου να συγκεντρωθείτε και να μάθει πιο γρήγορα, ενώ μπορεί ακόμα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Το να παραμείνεις ακίνητη μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύκολο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καθίσεις άνετα με την πλάτη σου στον τοίχο, να κλείσεις τα μάτια σου και αναπνέεις βαθιά από τη μύτη. Ξεκίνα μένοντας έτσι για πέντε λεπτά κι αν βρίσκεις δύσκολο να παραμείνεις συγκεντρωμένη, εστίασε σε ένα φυσικό αντικείμενο, όπως ένα τριαντάφυλλο. Θα συνειδητοποιήσεις ότι θα αισθανθείς δέος και θαυμασμό απλά παρατηρώντας ένα απλό λουλούδι.

Τα 7 μυστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών που πρέπει να μάθεις!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ