Follow us

Super Διαγωνισμός: Κέρδισε το νέο βιβλίο του Γιάννη Λουκάκου

Plus: Μια συνταγή του αγαπημένου σεφ για γλώσσα σε κουρκούτι μπύρας

loukakos

Plus: Μια συνταγή για γλώσσα σε κουρκούτι μπύρας


O Γιάννης Λουκάκος υπογράφει το νέο του βιβλίο "Chef Από την Αρχή" εμπνεόμενος από την παιδική του ηλικία, όταν έφτιαξε το πρώτο του φαγητό. Ήταν μια μηλόπιτα, που, όπως τελικώς αποδείχτηκε, του άνοιξε τις πόρτες στο μαγικό κόσμο της γαστρονομίας. Αναλογίστηκε, λοιπόν, πόσο πιο εύκολη θα ήταν η πρώτη μαγειρική του απόπειρα, αν υπήρχε τότε ένα βιβλίο επεξηγηματικό, χωρισμένο σε βήματα, με συμβουλές και φωτογραφίες, που θα του έδειχνε το δρόμο με τρόπο πιο σαφή. Ταυτόχρονα θυμήθηκε και αρκετούς φίλους του που, αν και δεν είναι πια παιδιά, εξακολουθούν να χρειάζονται καθοδήγηση στην κουζίνα. Γι’ αυτό και το δεύτερο βιβλίο του απευθύνεται με προσιτό τρόπο σε μικρούς chefs, αλλά και σε ενήλικες που αναζητούν ένα χέρι βοηθείας στην κουζίνα, παρουσιάζοντας πάνω από 50 συνταγές, έξυπνα δομημένες σε βήματα, όλες με τη συνοδεία αντίστοιχων φωτογραφιών. Αυτό το βιβλίο για μικρά και μεγάλα «παιδιά» υπόσχεται να χαρίσει ευτυχισμένες ώρες δημιουργικής απασχόλησης σε ολόκληρη την οικογένεια.


Super Διαγωνισμός: Κέρδισε το νέο βιβλίο του Γιάννη Λουκάκου

Αν θέλεις να κερδίσεις και εσύ το νέο βιβλίο κάνε κλικ και δήλωσε συμμετοχή εδώ!


Γλώσσα σε κουρκούτι μπύρας με σάλτσα ταρτάρ

4 μερίδες

υλικά
Για το τηγάνισμα της γλώσσας

500 γρ. φιλέτο Γλώσσας ή άλλου λευκού ψαριού
* Ηλιέλαιο Gaea για το τηγάνισμα
* Αλάτι

Για το κουρκούτι

90 γρ. Αλεύρι
45 γρ. Κορν φλάουρ
5 γρ. Αλάτι
230 γρ. Μπύρα κρύα, ανοιγμένη αρκετή ώρα πριν τη χρήση
10 γρ. Mπέικιν πάουντερ

Για την σάλτσα ταρτάρ

250 γρ. Μαγιονέζα (σελ. 262)
40 γρ. Αγγούρι τουρσί, ψιλοκομμένο
40 γρ. Κάπαρη ξαλμυρισμένη, ψιλοκομμένη
40 γρ. Αυγό βρασμένο, ψιλοκομμένο (σελ. 31)
10 γρ. Τσάιβς, ψιλοκομμένο
10 γρ. Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
* Αλάτι

εργαλεία

* Φριτέζα ή κατσαρόλα
* 2 Μπολ
* Σύρμα
* Μαχαίρι chef
* Επιφάνεια κοπής
* Πιάτο ή ταψί, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί
* Κουτάλα-αράχνη
* Σινουά (Chinois)


Το ψάρι

1. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, ώστε να μπορούν τα φιλέτα να «κολυμπούν» με άνεση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Φέρνουμε το λάδι σε θερμοκρασία 180° C και το διατηρούμε εκεί.

2. Στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα και τα αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές.

3. Βουτάμε τα φιλέτα του ψαριού μέσα στο κουρκούτι και τα κρατάμε μετά για λίγο πάνω από το σκεύος, για να φύγει το παραπανίσιο κουρκούτι.

4. Τηγανίζουμε τα φιλέτα, μέχρι να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα.

5. Bγάζοντάς τα προσεκτικά από το λάδι με μια κουτάλα-αράχνη τα κρατάμε για λίγο πάνω από το τηγάνι, ώστε να στραγγίξουν.

6. Τα βάζουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

7. Αλατίζουμε, αν χρειάζεται και σερβίρουμε με τη σάλτσα.


Το κουρκούτι

1. Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2. Περνάμε το κουρκούτι από σήτα.


Η σάλτσα ταρτάρ

1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Tips:
* Για το σωστό τηγάνισμα είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τη σωστή θερμοκρασία του λαδιού. Η χρήση ειδικού θερμόμετρου, σας εξασφαλίζει ακριβώς αυτό, και τη συνιστώ μέχρι να αποκτήσετε την εμπειρία που θα σας επιτρέπει να προσαρμόζετε μόνοι σας τη θερμοκρασία.

* Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το καυτό λάδι καθ’ όλη τη διάρκεια του τηγανίσματος. Όταν τελειώσετε το τηγάνισμα, να αφήσετε το λάδι να κρυώσει εντελώς, προτού το μετακινήσετε.

* Όταν τηγανίζετε κάτι σε κουρκούτι, φροντίστε η κρούστα που θα δημιουργηθεί με το τηγάνισμα να είναι όσο το δυνατό πιο ανάλαφρη, λεπτή και αέρινη, ώστε να μην σκεπάζει τη γεύση του τροφίμου. Αυτό σε μεγάλο βαθμό ρυθμίζεται από την πυκνότητα που έχει το κουρκούτι. Επειδή οι συνταγές σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να είναι ποτέ ακριβείας, θα πρέπει να κάνετε τη σχετική προπόνηση μέχρι να το πετύχετε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ