Follow us

Οι 7 λόγοι που θα σε κάνουν να κατακτήσεις την αισιοδοξία (εν μέσω κρίσης)

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη προτείνει τρόπους για να διώξεις την απαισιοδοξία, την κακή διάθεση και το άγχος στην Ελλάδα της κρίσης!


Είπα με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων, να γράψω ένα αντίστοιχο άρθρο. Όμως, τίποτα δεν είναι πιο επίκαιρο από αυτό που περνά η χώρα μας τον τελευταίο καιρό (και μαζί και εμείς..). Έτσι, θα προτείνω τρόπους να διώξουμε την απαισιοδοξία, την κακή διάθεση και το άγχος και να κατακτήσουμε την αισιοδοξία, την θετική σκέψη και την αυτοεκτίμηση.

Κάθε μέρα που ξυπνούσα το πρωί (εκτός από τελευταία που θα ήθελα η μικρούλα να με αφήσει να κοιμηθώ λίγο παραπάνω) σκεφτόμουν αστραπιαία το ημερήσιο πρόγραμμα. Υποχρεώσεις και ανάγκες πάλευαν για το τι θα νικήσει. Κάνοντας ένα γρήγορο πλάνο, ξεκινούσα την ημέρα χωρίς πολλούς προβληματισμούς. Από τότε όμως που η χώρα έχει πάρει την κάτω βόλτα (και μαζί και εμείς) στο πίσω μέρος του μυαλού μου παραμονεύουν σκέψεις ανασφάλειας, αβεβαιότητας για το μέλλον, φόβου και θλίψης.

Βλέποντας όμως την απίστευτη φατσούλα της μικρής Ιωάννας και το ανυποψίαστο χαμογελάκι της, θυμήθηκα το πώς οφείλουμε να χαμογελάμε όλοι μας: Ανέμελα και αισιόδοξα. Πήρα λοιπόν την απόφαση να μην αφήσω τίποτα να με καταβάλλει, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα. Αν μη τι άλλο, οφείλω να μην την βγάλω από το ροζ συννεφάκι της, ειδικά τώρα… Όχι, δε θέλω να ζει σε μια γυάλα, υπερπροστατευμένη, αλλά θέλω να της περάσω, όσο γίνεται, το μήνυμα ότι δυσκολία δεν είναι απαραίτητο να συνεπάγεται μιζέρια. Η ιστορία έχει δείξει ότι η μιζέρια απλά καταφέρνει να πολλαπλασιάσει τις δυσκολίες.

Σκεπτόμενη τους τρόπους που θα το καταφέρω, αποφάσισα να τους μοιραστώ μαζί σας…

1. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο;

Όταν σε πιάνει πανικός και κάνεις σκέψεις όπως «θα τελειώσουν τα χρήματα», «η δουλειά θα χειροτερέψει», «θα χάσω τα πάντα», «δεν θα έχω να πληρώσω τα απαραίτητα», «μπορεί να με απολύσουν» κλπ., κάνε μια παύση και ανέλυσε το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί. Εγώ ρωτάω τον εαυτό μου «Ε, και;» Είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ζήτημα ζωής και θανάτου αυτό που φοβάμαι ή επειδή είναι κάτι που φοβάμαι το έχω μεγαλοποιήσει σε σχέση με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ του διάσταση;

2. Επικεντρώσου σε αυτά που έχεις

Σε στιγμές όπως η παραπάνω, σκέφτομαι αυτά που έχω και κανείς δεν μπορεί να μου τα πάρει… Αυτά είναι η οικογένεια και οι φίλοι μου. Οι άνθρωποι που αγαπώ και νιώθω ότι μ’ αγαπάνε που ξέρω πως ό,τι κι αν γίνει, ο ένας θα στηρίξει τον άλλον, φέρνοντάς τον έναν ακόμη πιο κοντά στον άλλον. Όταν σκεφτόμαστε ότι στα δύσκολα συσπειρωνόμαστε και αλληλοϋποστηριζόμαστε, το άγχος μας μειώνεται κατακόρυφα.

3. Δεν μπορείς να διαβάσεις το μέλλον…

Όπως δεν φανταζόμασταν ότι τα πράγματα θα έφταναν εδώ, έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν σε λίγο καιρό θα φτιάξουν. Γιατί το αρνητικό σενάριο είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο το μυαλό σου; Αν θέλεις να διαβάσεις το μέλλον, φαντάσου κάτι θετικό να συμβαίνει. Έτσι κι αλλιώς το μέλλον δεν μπορεί κανείς μα κανείς να το προβλέψει. Όσο κι αν προσπαθήσεις, ότι κι αν κάνεις αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι μόνο το ΤΩΡΑ. Ας πάρουμε λοιπόν ένα θετικό και ρεαλιστικό μάθημα από αυτήν την κατάσταση, όσο κι αν προσπαθούμε να προβλέψουμε το μέλλον, πάντα θα μένει ένα μέρος που είναι πέρα από τις δυνάμεις μας να το σκεφτούμε. Ακόμη κι αν έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε το τι θα συμβεί, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορούμε να το αλλάξουμε, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ.

4. Όταν θα έρθει το «κακό», ΤΟΤΕ θα δεις τι θα κάνεις

Όταν σκέφτομαι αρνητικά μελλοντικά σενάρια, προσπαθώ να θυμίσω στον εαυτό μου ότι τζάμπα χάνω φαιά ουσία, ενέργεια και τον χρόνο μου… Τζάμπα κάνω κακό στην υγεία μου και τζάμπα απομακρύνομαι από τους γύρω μου (γιατί οι αρνητικές σκέψεις έχουν την μαγική ικανότητα να μας κλείνουν στο καβούκι μας). Κάνε κι εσύ το ίδιο και θυμήσου ότι δεν είσαι ένας ανίκανος άνθρωπος και ότι πολλές φορές στο παρελθόν θα έχεις βρει λύσεις σε δυσκολίες που είχες αντιμετωπίσεις. Έτσι, πες την φράση «όταν θα μου συμβεί, ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΚΕΦΤΩ το πώς θα το αντιμετωπίσω».

5. Τι περνάει από το χέρι σου;

Ακόμη κι αν η κατάσταση είναι αντικειμενικά δύσκολη όπως τώρα, σκέψου τι περνάει πραγματικά από το χέρι σου και ανακάλυψε τις ρεαλιστικές επιλογές σου. Μερικές φορές ξεχνάμε τις αμέτρητες επιλογές που έχουμε, ακόμη και να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο, τον τόπο και την φιλοσοφία που ζούμε. Η συνεχόμενη γκρίνια πραγματικά σε βοηθάει ή αντίθετα, σε οδηγεί στο να αναμασάς μια τελειωμένη κατάσταση; Σκέψου τι μπορείς να κάνεις και όχι τι συμβαίνει γύρω σου που δεν σου αρέσει.

6. Πίστεψε στον εαυτό σου

Το ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, δε σημαίνει ότι εσύ είσαι ανίκανη, άχρηστη και ότι απέτυχες. Έτσι, δεν ωφελεί να χάνεις την πίστη στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου. Πόσες φορές στο παρελθόν νόμιζες ότι δεν θα ξεπερνούσες μια δύσκολη κατάσταση και ο εαυτός σου σε διέψευσε; Γράψε κάπου τα θετικά χαρακτηριστικά που παρατηρείς στον εαυτό σου κάθε μέρα. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο (πχ, ήμουν συνεπής στο ξύπνημά μου, μαγείρεψα ωραίο φαγητό, παρόλο που ήμουν κουρασμένη άκουσα τα προβλήματα της φίλης μου, έκανα υπομονή με το παιδί μου, διαχειρίστηκα το θυμό μου με τον σύντροφό μου και έκανα μαζί του μια πολιτισμένη συζήτηση, κάνω το καλύτερο που μπορώ για να βρω δουλειά κλπ). Αν το κάνεις καθημερινά, θα εκπλαγείς στο πως θα εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να το κάνει κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να τονώσεις πολύ την αυτοπεποίθησή σου.

7. Επιτυχία = ευτυχία ή το αντίθετο;

Πρόσφατα ανακάλυψα κάποιες καινούριες έρευνες που εστιάζουν στην λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει στο δυτικό κόσμο, ότι η επιτυχία και η οικονομική καταξίωση θα φέρει την ευτυχία. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο… Η ευτυχία μπορεί να φέρει την επιτυχία, την υψηλή αποδοτικότητα στην εργασία και την οικονομική καταξίωση. Ας το πάρουμε λοιπόν ανάποδα… Δεν λέω ότι οι άνθρωποι από τη φύση μας είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε μόνιμα ευτυχισμένοι, μπορούμε όμως να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να κερδίσουμε όσο περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές μπορούμε. Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτό θα φέρει περισσότερες επιτυχίες.

Κάθε μέρα, με κάποιο τρόπο, θα συναντήσω κάτι που θα με θυμώσει στη χώρα μας: Βρωμιά, ανευθυνότητα, ευθυνοφοβία, ατομισμό, κατάχρηση εξουσίας και πολλά άλλα… Αυτό που πιστεύω ακράδαντα, είναι πως αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, δεν έχεις παρά να αλλάξεις τον εαυτό σου.

Να είσαι καλά!!
Σ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ