Follow us

Η Λόλα, του Κωστή Μαραβέγια

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο 2012. Διάβασε τη συνέντευξη που μας έδωσε ο γνωστός μουσικός και συγγραφέας.

protovivliomaravegias


Στον κόσμο του Κωστή Μαραβέγια τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο.


Το πρώτο του βιβλίο είναι ένα μουσικό βιβλίο – περιέχει το νέο CD με τις υπέροχες μουσικές του Maraveyas illegal (MINOS-EMI). Η ηρωίδα του η Λόλα είναι γυναίκα, είναι ιδέα, είναι και τραγούδι («Το πρώτο μας φιλί είχε γεύση από κανέλα…»). Η Λόλα είναι το κορίτσι, που μικρό έγραφε τις σκέψεις του κάτω απ’ το τραπεζάκι του σαλονιού. Είναι και η γυναίκα με το κοντραμπάσο, ελεύθερη, αντισυμβατική αλλά και εύθραυστη. Το ταξίδι μαζί της στο Καστελόριζο είναι ερωτικό, αλλά είναι και ναυάγιο. Και μάλιστα συμπίπτει με το ναυάγιο της χώρας, αφού ο πρωθυπουργός ήδη βρίσκεται στο νησί και εξαγγέλλει την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ! Και η κουβέντα της Miss Bloom με τον Μαραβέγια κάθε άλλο παρά μονοδιάστατη είναι:

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα της κυκλοφορίας ενός μουσικού βιβλίου;
Καταρχάς μου αρέσει που το ορίζετε ως μουσικό βιβλίο. Εδώ οι λέξεις ηχούν και οι μουσικές οπτικοποιούνται, διαβάζονται. Έγραφα τα τραγούδια και η Λόλα έμπαινε στο φέρι στο Ρίο. Έγραφα τους στίχους και την ακολουθούσα συγχρόνως προς το Καστελόριζο. Στους ήρωες αυτής της ιστορίας αλλά και στα τραγούδια μου, κατάφερα να φορτώσω όλα τα ελαττώματά μου, τις εμπειρίες μου, τους φίλους μου, τα απωθημένα μου και να τα σφραγίσω μέσα σε αυτό το κόκκινο βιβλιαράκι με το cd. Η γραφή είναι το μέσο να ταξιδέψεις και να ονειρευτείς ξύπνιος. Είναι σαν ένα ζωντανό όνειρο σε βαθύ υπνωτισμό.

-Αναφέρεις ότι η ιδέα της Λόλας ξεκίνησε από τα Κύθηρα. Θες να μας διηγηθείς περισσότερα γι' αυτό;
Στα Κύθηρα γνώρισα και έμαθα καλύτερα το κορίτσι αυτό. Στον Αυλέμωνα. Μελετούσε κοντραμπάσο και εγώ απολάμβανα εξωτικό κοκτέιλ, σούρουπο, καθισμένος στο φιλικό μπαλκόνι του «αραχτοπωλείου». Ο ήχος κοντραμπάσου γνώριμος, τον ακολούθησα και έφτασα στην αυλή της όπου και γνωριστήκαμε. Αρκετά πιο μεγάλη βέβαια από την ηλικία της ηρωίδας στο βιβλίο, μου διηγήθηκε τις ιστορίες τις και εγώ κράτησα σημειώσεις.

Η Λόλα, του Κωστή Μαραβέγια
Ο Κωστής Μαραβέγιας

-Γιατί συνδέεις την ιστορία σου με το πρωθυπουργικό διάγγελμα περί ένταξης της Ελλάδας στο ΔΝΤ;

Μα αυτός ο λόγος ηχεί στα αυτιά μου εδώ και χρόνια. Αυτή την εικόνα με τα πολύχρωμα σπιτάκια στο Καστελόριζο τη βλέπω μπροστά μου. Κάπου έπρεπε να τις εναποθέσω αυτές τις κολλητικές σχεδόν εθνικές μικροσυμφορές. Έτσι ξορκίζω τα μάγια.

-Η Λόλα έχει στοιχεία πραγματικά, μιας γυναίκας ίσως που σε συγκινεί;
Η Λόλα είναι η μετεφηβική αφίσα του Τσε Γκεβάρα που είχα στο δωμάτιό μου στο Αγρίνιο. Είναι αντισυμβατική και θαρραλέα. Συγχρόνως είναι εύθραυστη και πορσελάνινη. Δίνει αγάπη ανιδιοτελώς, αλλά πλήττει εύκολα και φεύγει.

-Τι ρόλο παίζει τελικά ο σουρεαλισμός αλλά και ο ρομαντισμός, ίσως, στη ζωή και στη δουλειά σου;
Μα ο σουρεαλισμός είναι η πάγια όχι μόνο προσωπική αλλά και εθνική μας αρετή. Είναι σχεδόν συγκινητικό που υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής μου αλλά και δημόσιας ζωής μας. Είναι το κόλπο να βαραίνεις την ελαφρότητα της ύπαρξης, αλλά και να βαθαίνεις τη ρηχή αντιμετώπιση των πραγμάτων. Για παράδειγμα δεν είναι σουρεαλιστικό να έχεις πρωθυπουργό Πικραμμένο έπειτα από τόση συσσωρευμένη πολιτική απογοήτευση; Το βρίσκω ιδιοφυές. Για μένα αυτό είναι η ποιητική διάσταση της πραγματικότητας.
Όσο για τον ρομαντισμό, είναι η ίδια η ζωή μου. Αλίμονο αν η λογική βίαζε τα συναισθήματα. Μάλλον δεν θα ήμουν μουσικάντης ή «βιβλιογράφος». Ίσως να ήμουν ένας ταλαίπωρος τεχνοκράτης που θα προσπαθούσε, μάταια, να πείσει τον κόσμο να κατέβει από το τρένο των ηδονών και των αισθήσεων για να δουλέψει καρβουνιάρης στο μηχανοστάσιο. Γίνεται;



Δες επίσης:
Σενάριο Γάμου, του Τζέφρυ Ευγενίδη
Abacus, ένα παιχνίδι απληστίας, της Ναταλίας Δαδίδου
Ο Τελευταίος Εραστής, της Ειρήνης Νικολάκη-Καλαμάρη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ