Ανάλυσέ Το: «Μαμά αγαπάμε μόνο τα κατοικίδια; Τα υπόλοιπα ζώα τα σκοτώνουμε;»
Ανάλυσέ Το: «Μαμά αγαπάμε μόνο τα κατοικίδια; Τα υπόλοιπα ζώα τα σκοτώνουμε;»
Ανάλυσέ Το: Πόσο εξαρτημένη είσαι από το κινητό σου και τα social media;
Ανάλυσέ Το: Πόσο εξαρτημένη είσαι από το κινητό σου και τα social media;
ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ29.09.2017

Ανάλυσέ Το: Πώς να μάθεις στο παιδί σου την αξία των χρημάτων

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει τους τέσσερις τρόπους για να τα καταφέρεις

Πλέον η μεγάλη μου κόρη έφτασε (σχεδόν) τα έξι και η μικρή τα τρία. Ειδικά, η μεγάλη έχει αποκτήσει μια σχετική αίσθηση των χρημάτων.  Να κάνω μια παρένθεση και να πω πως με δυσκολεύει να μάθω στα παιδιά μου την αξία των χρημάτων, καθώς εγώ άργησα πολύ να αποκτήσω  μια ισορροπημένη σχέση με τα χρήματα. Από τη μια τα ξόδευα ασύστολα, από την άλλη τα αντιπαθούσα, από την άλλη τα χρειαζόμουν. Μια σύγκρουση γενικά.

Το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να μπερδέψει την έννοια του χρήματος, είτε δηλαδή  να το υποτιμήσει είτε να το υπερτιμήσει. Έχεις γνωρίσει παιδάκια που ρωτάνε συνεχώς πόσο κοστίζει κάτι που θα δουν; Έχεις δει και κάποια άλλα που νιώθουν ότι το χρήμα είναι πέφτει από τον ουρανό;

Ωστόσο, ένα παιδί μπορεί να μάθει την αξία του προϋπολογισμού, της οικονομίας, της αποταμίευσης και φυσικά της προσφοράς. Μέσα από την εκμάθηση αυτών των εννοιών, το παιδί αποκτά επίγνωση του εαυτού του και νιώθει αυτοπεποίθηση αν ξέρει και αν μπορεί να διαχειρίζεται μόνο του τα χρήματα. Επίσης, θα το βοηθήσετε και πολύ στα μαθηματικά, καθώς θα κάνει, θέλοντας και μη, καθημερινή εξάσκηση.

1.Ρωτήστε το παιδιά από που θεωρούν ότι έρχονται τα χρήματα; Τι είναι τα χρήματα;

Θα σας δώσει διάφορες ενδιαφέρουσες απαντήσεις (από την τράπεζα, από τον θεό, τον μπαμπά, την μαμά, τον ουρανό).  Βοηθήστε το να καταλάβει την έννοια της αμοιβής. Θυμάμαι, ότι όταν ήμουν μικρή έφτιαχνα με την αδερφή μου εφημερίδα την οποία την πουλούσαμε στους συγγενείς μας. Μπορείτε να του δώσετε τέτοιου είδους ιδέες.  Σε ένα μεγαλύτερο παιδί, μπορείτε να δώσετε ιδέες για να δημιουργήσει  κάτι, να διοργανώσει μια συγκέντρωση, ένα πάρτι, μια λέσχη βιβλίου. Μια γνωστή μου μου περιέγραφε πως η έφηβη κόρη της με τις φίλες της σχεδιάζουν applications.

Όσο μεγαλώνει το παιδί δείξτε του εμπιστοσύνη και μείνετε σταθεροί στα λεγόμενά σας. Διαπραγματευτείτε μαζί του, αλλά βοηθήστε το να καταλάβει ότι, ναι μεν συζητάτε για το που θα επενδύσετε τα οικονομικά σας, αλλά τον τελικό λόγο τον έχει ο γονέας.  

 

2.Βάλτε μαζί στόχο αποταμίευσης, επένδυσης, προσφοράς

 

Για τα παιδιά είναι πολύ δελεαστικό και ενδιαφέρον να έχουν στόχους να κατακτήσουν. Έτσι, μπορείτε μαζί να κάνετε ένα πλάνο, από τα χρήματα που μπορεί να παίρνει το παιδί σαν χαρτζιλίκι, να αποταμιεύει πάντα κάτι,  είτε γιατί θα ήθελε να αγοράσει κάτι χρήσιμο και πιο ακριβό, είτε για να πάρει κάποιο δώρο, είτε για να προσφέρει σε κάποιο άλλο παιδάκι που δεν έχει.

Βάλτε μικρούς στόχους και θα παρατηρήσετε πόσο ενθουσιάζεται το παιδί όταν καταφέρνει να τους πετύχει. Έτσι, θα μάθει να βάζει προτεραιότητες και να κάνει επιλογές.

3.Ενθάρρυνε την αποταμίευση με το να του δίνεις και κάποια ψιλά κέρματα

Για παράδειγμα, δώσε του ένα πεντάευρω και ένα ευρώ σε κέρμα.

4.Μάθε στο παιδί ότι τα χρήματα δεν το ορίζουν

 

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να μιλήσουν στα παιδιά τους για τα χρήματα, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν πως να τους μιλήσουν. Κι εμείς οι ενήλικες συχνά υπερεκτιμούμε τα χρήματα. Αυτό που χρειάζεται να μεταδώσουμε στο παιδί είναι ότι τα χρήματα  είναι το μέσο και όχι ο αυτοσκοπός. Επίσης, ότι πάντα υπάρχουν επιλογές, ακόμη κι αν δεν τις βλέπει από την αρχή.

 

Μην ξεχνάς αφήσεις το παιδί να πάρει την απόφαση για το χαρτζιλίκι του και να βιώσει και το κόστος. Αν πάρει μια λάθος απόφαση για παράδειγμα και ξοδέψει το χαρτζιλίκι του σε μια ημέρα, χρειάζεται να ζήσει την συνέπεια, που είναι ότι δεν θα έχει άλλα χρήματα μέχρι το επόμενο χαρτζιλίκι.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

 

More from

BLOGS

Ανάλυσέ Το: Γιατί αλλάζει/ δοκιμάζεται η σχέση μετά το παιδί;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού παρουσιάζει τους τρόπους για να το αντιμετωπίσεις

Eliana in Babyland: Σκέψεις με αφορμή την Ανδριάνα

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου προσπαθεί να βάλει σε σειρά τις σκέψεις της γύρω από τον τραγικό χαμό ενός μικρού κοριτσιού, το πένθος στα χρόνια των social media και τον μεγάλο φόβο

Ilia's Hair Stories by Pantene: Το 1ο blog post της νικήτριας του The Hair Blog Project

Αγαπάς τα μαλλιά σου και θες να ξέρεις τα πάντα γι' αυτά; Η Ήλια είναι ο ιδανικός άνθρωπος για εσένα. Διάβασε όσα έχει να σου πει και stay tuned

Ανάλυσέ Το: «Μαμά αγαπάμε μόνο τα κατοικίδια; Τα υπόλοιπα ζώα τα σκοτώνουμε;»

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλά για τη διαφορετική μας αντιμετώπιση απέναντι στα ζώα

Όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα συλλογή PANDORA

Η "Miss Chic" Έλενα Πάκου βλέπει από κοντά τη νέα συλλογή της PANDORA και ξεχωρίζει τα κομμάτια που θα αναδείξουν καλύτερα τα Φθινοπωρινά outfits

H beauty blogger μοιράζεται τις καλύτερες beauty στιγμές του Σεπτεμβρίου

Η beauty blogger υποδέχεται το φθινόπωρο με ένα beauty post που συγκεντρώνει τις καλύτερες στιγμές αλλά και προτάσεις. Διάβασέ το!

Eliana in Babyland: 10 πράγματα για τα οποία καμία μαμά δεν θα έπρεπε να ντρέπεται

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου λέει «sorry not sorry» σε 10 κλασικές περιστάσεις που κάποιος θα πεταχτεί από κάπου να σχολιάσει κακοπροαίρετα

Ανάλυσέ Το: Πόσο εξαρτημένη είσαι από το κινητό σου και τα social media;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει τους λόγους που μπορεί να νιώθεις εξάρτηση - Υπάρχει μέτρο στη χρήση των social media;