Ανάλυσέ Το: Όταν δεν ξέρεις τι σου φταίει
Ανάλυσέ Το: Όταν δεν ξέρεις τι σου φταίει
Ανάλυσέ Το: Οι 10 συνήθειες που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι
Ανάλυσέ Το: Οι 10 συνήθειες που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι
ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ30.06.2017

Ανάλυσέ Το: Τι είναι η νευρική ανορεξία και πώς να προστατέψεις το παιδί σου από αυτή

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει τι πρέπει να προσέξεις ως γονιός

νευρική ανορεξία

Η ανορεξία είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική διαταραχή και δυστυχώς, είναι πολύ λίγες οι φορές που δεν θα οδηγήσει στον θάνατο, καθώς πρόκειται για την ψυχική διαταραχή με την μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Η δυσκολία είναι ότι το άτομο παίρνει ατομική επιβράβευση όσο καταφέρνει να ελέγχει το βάρος του και παράλληλα απομακρύνει το ενδεχόμενο να βάλει κιλά (κάτι που το φοβίζει πολύ) και επίσης, απομακρύνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τα πραγματικά του προβλήματα. Έτσι, έχει πολλά «κρυφά» οφέλη. Αρνητικά μεν, αλλά οφέλη.

Έτσι, η αντιμετώπιση της διαταραχής, δεν βασίζεται μόνο σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές, αλλά και στη σχέση που θα αναπτύξει το άτομο με τον θεραπευτή, αλλά και στο περιβάλλον που στηρίζει τον ασθενή.

Η ανορεξία, είτε θα εμφανιστεί πριν τα είκοσι, ή μετά τα 30. Τα άτομα με ανορεξία, συνδέουν το αδύνατο σώμα με την επιτυχία και το αντίθετο. Έτσι, αναπτύσσουν μια ιδέα ότι όσο καταφέρνουν να είναι αδύνατα είναι και επιτυχημένα. Επίσης, τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από τελειομανία, και ανάγκη ελέγχου των καταστάσεων. Έτσι, όσο μένουν αδύνατα ελέγχουν το βάρος τους και καταφέρνουν να τηρούν τα όρια που έχουν βάλει στον εαυτό τους. Άρα, βιώνουν «πολλαπλές επιτυχίες». Με αυτό τον τρόπο νιώθουν ασφαλή.

Οι περίοδοι που μπορεί να είναι κρίσιμες είναι εκείνες όπου τα άτομα αυτά έχουν  να εξεταστούν ή δοκιμαστούν σε κάτι.  

Γενικά, χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, από τελειομανία και ανάγκη ελέγχου και από διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματός τους. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά νευρική ανορεξία. Έρευνες δείχνουν ότι ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, το οικογενειακό περιβάλλον και κοινωνικοί παράγοντες που ενθαρρύνουν τα νέα κορίτσια να είναι πολύ αδύνατα.

Ας δούμε λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε και τι να μην κάνουμε εμείς οι γονείς, ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας.

Στις οικογένειες των ατόμων με νευρική ανορεξία υπάρχει συνήθως :

  1. Ακαμψία
  2. Υπερπροστατευτικότητα
  3. Αλκοολισμός ή έντονη χρήση αλκοόλ
  4. Έντονη ενασχόληση με την εμφάνιση και κριτική

More from

BLOGS

Ανάλυσέ Το: Γιατί αλλάζει/ δοκιμάζεται η σχέση μετά το παιδί;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού παρουσιάζει τους τρόπους για να το αντιμετωπίσεις

Eliana in Babyland: Σκέψεις με αφορμή την Ανδριάνα

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου προσπαθεί να βάλει σε σειρά τις σκέψεις της γύρω από τον τραγικό χαμό ενός μικρού κοριτσιού, το πένθος στα χρόνια των social media και τον μεγάλο φόβο

Ilia's Hair Stories by Pantene: Το 1ο blog post της νικήτριας του The Hair Blog Project

Αγαπάς τα μαλλιά σου και θες να ξέρεις τα πάντα γι' αυτά; Η Ήλια είναι ο ιδανικός άνθρωπος για εσένα. Διάβασε όσα έχει να σου πει και stay tuned

Ανάλυσέ Το: «Μαμά αγαπάμε μόνο τα κατοικίδια; Τα υπόλοιπα ζώα τα σκοτώνουμε;»

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλά για τη διαφορετική μας αντιμετώπιση απέναντι στα ζώα

Όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα συλλογή PANDORA

Η "Miss Chic" Έλενα Πάκου βλέπει από κοντά τη νέα συλλογή της PANDORA και ξεχωρίζει τα κομμάτια που θα αναδείξουν καλύτερα τα Φθινοπωρινά outfits

H beauty blogger μοιράζεται τις καλύτερες beauty στιγμές του Σεπτεμβρίου

Η beauty blogger υποδέχεται το φθινόπωρο με ένα beauty post που συγκεντρώνει τις καλύτερες στιγμές αλλά και προτάσεις. Διάβασέ το!

Ανάλυσέ Το: Πώς να μάθεις στο παιδί σου την αξία των χρημάτων

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει τους τέσσερις τρόπους για να τα καταφέρεις

Eliana in Babyland: 10 πράγματα για τα οποία καμία μαμά δεν θα έπρεπε να ντρέπεται

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου λέει «sorry not sorry» σε 10 κλασικές περιστάσεις που κάποιος θα πεταχτεί από κάπου να σχολιάσει κακοπροαίρετα