Blogs : Ανάλυσέ Το21 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2017

Ανάλυσέ Το: Τι να κάνεις αν το παιδί δεν τρώει

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πού οφείλεται η άρνηση του παιδιού να φάει και πώς να το αντιμετωπίσεις

«Τρώει μόνο μακαρόνια» ή «τρώει μόνο μπιφτέκια» ή «δεν τρώει τίποτα πράσινο», είναι μερικές φράσεις που θα πουν οι  γονείς, που τα παιδιά τους παρουσιάζουν διατροφικό αποκλεισμό. Είναι λογικό να μην του αρέσουν κάποια φαγητά, όμως πολλά παιδιά τρώνε συνεχώς το ίδιο ή δυο ίδια φαγητά και αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν καινούρια.

Πολύ  κοινές είναι και οι περιπτώσεις της διατροφικής νεοφοβίας, δηλαδή της άρνησης του παιδιού να δοκιμάζει καινούριες τροφές..  

Η διατροφική νεοφοβία λοιπόν, δηλαδή η απροθυμία που δείχνουν τα παιδιά στην κατανάλωση νέων τροφίμων και στην ένταξή τους στην καθημερινή τους διατροφή, αποτελεί φυσιολογικό μηχανισμό άμυνας των παιδιών και παρουσιάζεται σε πολλά παιδιά νηπιακής ηλικίας (1-3 ετών). Η νεοφοβική συμπεριφορά εμφανίζεται κυρίως στο 1ο έτος της ηλικίας ενός παιδιού, την περίοδο δηλαδή εκείνη που εντάσσουμε πολλά νέα τρόφιμα στο καθημερινό παιδικό μενού. Αυτή βέβαια κορυφώνεται στο 2ο-6ο έτος, ενώ μειώνεται όσο το παιδί μεγαλώνει, κυρίως μετά την εφηβεία.

Πού οφείλεται η άρνηση του παιδιού να φάει;

Πραγματικά, παρατηρώ πολλά παιδιά βρέφη 6 μηνών, που ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους για να φάνε και κάποια άλλα που κοιτούν το κουτάλι σαν εχθρό τους. Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν μια εξήγηση γιατί πολλά παιδιά δεν θέλουν με τίποτα να δοκιμάζουν νέα φαγητά. Σε μια μεγάλη μελέτη με πανομοιότυπους και μη διδύμους, διαπίστωσαν ότι το σχεδόν 80% της τάσης τους να αποφεύγουν τις άγνωστες γεύσεις είχε κληρονομική συνιστώσα.

«Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι η διστακτικότητα των παιδιών να δοκιμάσουν νέες γεύσεις δεν είναι επακόλουθο κάποιου λάθους που οι ίδιοι κάνουν ως γονείς, αλλά κάτι που εν μέρει είναι “γραμμένο” στα γονίδιά τους», γράφουν η δρ Λούσυ Τζ. Κουκ, από το University College, του Λονδίνου, και οι συνεργάτες της στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.

Επίσης, μπορεί το παιδί να είχε κάποια αρνητική εμπειρία με ένα συγκεκριμένο φαγητό. για παράδειγμα, να είδε κάποιο κόκκαλο στο ψάρι του ή να του μύρισε πολύ έντονα το τυρί. Έτσι, τα αποφεύγει ορμώμενο από το ένστικτο της αυτοπροστασίας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι εκ γενετής έχει κανείς την τάση να αποφεύγει τις νέες γεύσεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσει την έμφυτη τάση του να προσδιορίσει τη ζωή του, τόνισαν οι ερευνητές.

Το συχνό λάθος των γονέων

Η πιο συχνή αντίδραση είναι το παιδί όταν αρχίσει 6 μηνών να τρώει αλεσμένα, να κοιτά με μισό μάτι το κουταλάκι του. Κάτι απόλυτα φυσικό, αφού είναι η πρώτη του επαφή με τέτοιου είδους φαγητό. Σκέψου ξαφνικά κάποιος να σου σερβίριζε κάτι που δεν έχεις ξαναφάει ποτέ στη ζωή σου. Κάτι πρωτόγνωρο σε μορφή, υφή και σχήμα. Πώς θα αντιδρούσες; Το λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι να αγχώνονται και να πιέζουν το παιδί. Έτσι, το παιδί βρίσκει έναν τρόπο να ελέγχει το γονέα με το να αρνείται το φαγητό. κερδίζει προσοχή, παιχνίδι κ.α.

Πώς να αντιμετωπίσεις την διατροφική νεοφοβία και τον διατροφικό αποκλεισμό

1.Πρέπει να είσαι επιεικής και να μην πιέζεις το παιδί

Πρέπει κυρίως να είμαστε επιεικείς με την άρνηση του παιδιού, καθώς ένα παιδί νηπιακής ηλικίας χρειάζεται πρώτα να δει, να ακουμπήσει, να μυρίσει και να γευθεί το τρόφιμο περίπου 15-20 φορές προτού το αποδεχτεί στο διαιτολόγιό του. Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι πάντα απρόσμενη, καθώς τη μια μέρα μπορεί να τρώει με ευχαρίστηση ένα φαγητό και την επόμενη να αρνείται να το καταναλώσει. Αν πιέσεις το παιδί για να φάει με το ζόρι, άθελά σου θα ενισχύσεις τη νεοφοβική του συμπεριφορά.

2.Κάνε ευχάριστο το πιάτο του

Μπορούμε να προσθέσουμε το νέο τρόφιμο στο πιάτο μαζί με κάποιο ήδη αγαπημένο του φαγητό ή να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και να σερβίρουμε το φαγητό με κάποιο πρωτότυπο τρόπο, φτιάχνοντας δηλαδή φατσούλες, ζωάκια ή διάφορα πολύχρωμα αντικείμενα με το φαγητό.

3.Επιβράβευσε την παραμικρή κίνηση

Κάνε παλαμάκια, τον κλόουν τον καραγκιόζη, όταν το παιδί προσπαθήσει να φάει το φαγητό. Δείξε ότι επιβραβεύεις την προσπάθειά του! Εννοείται πως όταν δοκιμάσει την τροφή, δεν θα το αφήσεις να περάσει έτσι. Θα πάρεις αμέσως τον μπαμπά τηλέφωνο να του το πεις και να επιβραβεύσεις και εκείνος, θα το αναφέρεις συχνά και γενικά θα γίνει μεγάλο θέμα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

πένθος
Αναλυσε Το13 Ιουλίου 2018

Ανάλυσέ Το | Τα πάντα για το πένθος

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σε συμβουλεύει για μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής

Αναλυσε Το10 Ιουλίου 2018

Ανάλυσέ Το | Οι φράσεις που παρεξηγούν τα παιδιά μας

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς άθελά μας τους περνάμε διαφορετικά μηνύματα

Αναλυσε Το29 Ιουνίου 2018

Αναλυσέ Το | Έχεις γύρω σου χειριστικούς ανθρώπους;

Μήπως προσπαθείς κι εσύ να χειριστείς τους άλλους;

Αναλυσε Το22 Ιουνίου 2018

Ανάλυσέ Το | Φτάνει με το body shaming. Όλα τα σώματα είναι όμορφα!

Ζούμε στην εποχή που τα social media παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη σωματική εικόνα και όλοι έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση

κρίση μέσης ηλικίας
Αναλυσε Το02 Ιουνίου 2018

Ανάλυσέ Το | Κρίση μέσης ηλικίας: πώς την περνάνε οι γυναίκες

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει τα συμπτώματα

Αναλυσε Το25 Μαΐου 2018

Ανάλυσέ Το | 10 σημεία που φανερώνουν ότι κάποιος από τους γονείς σου ήταν τοξικός

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου αναλύει τα χαρακτηριστικά τους

Αναλυσε Το14 Μαΐου 2018

Ανάλυσέ Το | Τι φταίει όταν κάποιος δυσκολεύεται στη συγκέντρωση; Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου αναλύει τους τρόπους για να μείνει το παιδί σου συγκεντρωμένο.

Best of network