Follow us

Ανάλυσέ Το | Με ποιο τρόπο να σου αρέσει αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει τις τεχνικές για να αγαπήσεις την εικόνα σου

Beauty in the mirror

Όλοι μας έχουμε μια προσωπική άποψη με την οποία μετράμε την αξία, την αποδοτικότητά και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και να προοδεύουμε.

Η εικόνα αυτή είναι υποκειμενική επειδή δημιουργείται από εμάς τους ίδιους μέσα στο μυαλό μας. Αντιπροσωπεύει τη δική μας άποψη και βασίζεται στον τρόπο με το οποίο βλέπουμε εμείς οι ίδιοι τα πράγματα. Ενδεχομένως δεν συμπίπτει με την άποψη που έχουν οι άλλοι για εμάς, και ίσως δεν είναι ούτε καν ακριβής. Σχετίζεται όμως με τον τρόπο που αξιολογούμε εμείς τα γεγονότα, τον κόσμο, τους ανθρώπους αλλά και το πως προσεγγίζουμε ή αποφεύγουμε τη ζωή, τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και αντιδρούμε, καθώς και τον τρόπο που διαμορφώνουμε τις ελπίδες μας για το μέλλον. Αυτή η εικόνα αποτελεί τη βάση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, αποτιμούμε και εκτιμούμε τον εαυτό μας. Αντιπροσωπεύει δηλαδή την αυτοεκτίμησή μας.

Όταν η εικόνα κάποιου βασίζεται κυρίως, αν όχι ολοκληρωτικά, σε αρνητικές ερμηνείες παλιών εμπειριών, τόσο θα πιστεύει ότι είναι λιγότερο άξιος από τους άλλους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δημιουργείται από αυτήν την αρνητική εικόνα του εαυτού μας.

Η εικόνα για τον εαυτό μας αρχίζει να σχηματίζεται με τη γέννησή μας.

Αναπτύσσεται σύμφωνα με αυτά που μας λένε οι άλλοι, ανάλογα με τις καταστάσεις που βιώνουμε και τον τρόπο που μας φέρονται. Αν δεχόμαστε επαίνους και επιδοκιμασίες, το πιθανότερο είναι να αναπτύξουμε μια υγιή αυτοεκτίμηση. Αν, αντιθέτως, οι άλλοι μας επικρίνουν συνεχώς, μας γελοιοποιούν και μας λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σωστά, αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε για την ικανότητα και την αξία μας. Αν τα αισθήματά μας αγνοούνται, αρχίζουμε να νιώθουμε ασήμαντοι. Αν δεχόμαστε εξευτελισμούς, αρχίζουμε να νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε. Ακόμα και αν έχουμε πολλές διακρίσεις, αν τα σχόλια από το περιβάλλον ας είναι αποθαρρυντικά αισθανόμαστε ότι αποτύχαμε. Έτσι, αναπτύσσουμε μια ψευδή εικόνα για τον εαυτό μας. Δεν σας έχει τύχει να συναναστραφείτε με άτομα που έχουν καταφέρει να διακριθούν σε πολλούς τομείς, αλλά η εικόνα για τον εαυτό τους είναι απαξιωτική; Αυτά τα άτομα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, όχι γιατί δεν αξίζουν στη πραγματικότητα, αλλά γιατί δεν το πιστεύουν.

Εάν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, τότε δεν θα σου αρέσει και η εικόνα που αντικρίζεις στον καθρέφτη. Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις την ανάγκη σου για αλλαγή. Από τη στιγμή που θα υπάρξει επίγνωση, το επόμενο βήμα είναι να αναλύσεις που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Αν έχεις καταλάβει ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, προσπάθησε να βρείς τη ρίζα του προβλήματος. Από πού ξεκίνησε και με ποιο τρόπο επηρεάζει τη ζωή σου.

Κάποιες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να αγαπήσεις την αυτοεικόνα σου

  1. Επικεντρώσου σε όλα όσα σου αρέσουν επάνω σου όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη
  2. Παρατήρησε πότε συγκρίνεις τον εαυτό σου. Όταν ξεκινάς την σύγκριση με άλλους ή άλλες, απλά επέβαλλε στον εαυτό σου να σταματήσει τη διαδικασία αυτή εκείνη τη στιγμή. Η σύγκριση δεν τελειώνει ποτέ και για κανέναν. Πάντα μπορεί αν θεωρηθεί ότι υπάρχει κάτι καλύτερο (ακόμη και από το καλύτερο) και πάντα κάτι χειρότερο. Όλα στο τέλος είναι υποκειμενικά. Έτσι, συνειδητοποίησε το πόσο μάταιη είναι η διαδικασία της σύγκρισης και σταμάτησέ την.
  3. Να κοιτάς τον καθρέφτη και να λες φωναχτά αυτά που αγαπάς επάνω σου. Μόνο αυτά.
  4. Απέφυγε τους τοξικούς ανθρώπους που σε επικρίνουν και δε σε βοηθούν στην διαδικασία της αποδοχής και αγάπης του εαυτού σου
  5. Πίστεψε σε όλες τις αρετές σου χωρίς να τις υποτιμάς επειδή πάντα σκέφτεσαι ότι υπάρχει κάτι καλύτερο.

Η αυτοεκτίμηση θα είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα έχεις κάνει στον εαυτό σου.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ