Blogs : Ανάλυσέ Το08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2018

Ανάλυσέ Το | Tι είναι η μνησικακία, γιατί μπορεί να βλάψει την υγεία σου και πώς να απαλλαγείς

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό το καταστροφικό συναίσθημα

Τι είναι η μνησικακία; Για μένα η μνησικακία είναι η μετατραυματική διαταραχή πικρίας.

Έτυχε να γνωρίσεις το συναίσθημα της αδικίας, του θυμού και της ανάγκης για εκδίκηση;

Θυμάσαι με πικρία το κακό που σου έκαναν; Πόσο άδικα φέρθηκαν; Θυμώνεις; Δυσκολεύεσαι να συγχωρήσεις; Τότε η μνησικακία είναι ο ιός που χρειάζεται να καταπολεμήσεις γιατί καταστρέφει εσένα και μόνο εσένα.

Έχεις νιώσει ποτέ πως θα είσαι «ο χαζός» ή το κορόιδο της υπόθεσης εάν συγχωρήσεις εκείνον/η  ή εκείνους που σε έβλαψαν; Εκείνους που θέλουν το κακό σου; Εκείνους που σε ζηλεύουν;

Εδώ όμως υπάρχει μια παγίδα. Όταν νιώθουμε μνησικακία, είναι σα να χαστουκίζουμε τον εαυτό μας και να περιμένουμε να πονέσει ο άλλος.

Η αλήθεια είναι, πως δεν υπάρχει μέση οδός. Πρέπει να απαλλαγείς από τη μνησικακία γιατί έχει τη δύναμη να σε σκοτώσει. Καταστρέφει την ψυχή και το σώμα σου. Είναι ο ιός που βλάπτει σοβαρά την υγεία σου. Η Louis Hay, στο βιβλίο της αναλύει όλα τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και εξηγεί τον καρκίνο ως μια χρόνια βαθιά μνησικακία που τρώει τον οργανισμό μας.

Πώς μαθαίνουμε την μνησικακία;

Έτυχε πριν λίγες ημέρες να μιλήσω με μια μητέρα ενός 8χρονου κοριτσιού, η οποία  μου μετέφερε μια ανησυχία της: «Δεν θέλω να πειράζουν την μικρή και να μην τους βάζει στη θέση τους», μου είπε εμφανώς αγχωμένη.  Τη ρώτησα εάν η μικρή δείχνει ότι ενοχλείται και εάν θεωρεί η ίδια κακό το κίνητρο των άλλων.  Η απάντηση ήταν ξεκάθαρα «όχι».  Στη συνέχεια ρώτησα: «Άρα θα ήθελες να τη δεις να αντιδρά παρόλο που δεν την ενοχλεί μια κατάσταση;» και εκείνη μου απάντησε «θα ήθελα να την ενοχλεί και να αντιδρά».

Αυτή η συνομιλία με προβλημάτισε. Σκέφτηκα λοιπόν το παιδί το οποίο θα νιώθει μια πίεση από τη μαμά να ενοχοποιεί τα κίνητρα και τις συμπεριφορές των άλλων, παρόλο που το ίδιο δεν ενοχλείται. Από την άλλη, σκέφτηκα και την μητέρα, που έχει ξεκάθαρα την ανάγκη να προστατέψει το παιδί της και να το δει δυνατό για να ησυχάσει.

Κάποιες φορές, εμείς οι γονείς έχουμε την ανησυχία μήπως το παιδί μας δείξει κάπου αδυναμία, μήπως το εκμεταλλευτούν, μήπως το κακομεταχειριστούν και φτάνουμε στο σημείο άθελά μας, να του μαθαίνουμε την εκδίκηση, ενώ ο στόχος μας είναι να το δούμε να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Πώς νιώθει κάποιος με μνησικακία;

  • Ο άνθρωπος που έχει μνησικακία, μπορεί να νιώσει αδικημένος. Σκέφτεται πως αυτή η αδικία δεν έπρεπε να συμβεί. Πρέπει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Νιώθει πως οι άδικοι πρέπει να τιμωρηθούν. Πόσο παραπλανητική μπορεί να είναι αυτή η προσδοκία; Πώς θα μπορούσε η ζωή να είναι πάντα δίκαιη; Πώς γίνεται όλοι οι άνθρωποι να έχουν τις ίδιες αξίες και την ίδια αίσθηση δικαιοσύνης; Πώς γίνεται όλοι οι άνθρωποι να είναι δίκαιοι;
  • Ο άνθρωπος με μνησικακία θέλει να διορθώσει το κακό, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Νομίζει ότι μπορεί να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις των άλλων. Αναρωτιέται μήπως έχει κάνει κάτι εκείνος και έχει προκαλέσει τις συμπεριφορές των άλλων. Έτσι, διορθώνοντας μια κατάσταση νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του. Μήπως όμως η ευθύνη δεν είναι δική του; Μήπως ο καθένας σκέφτεται και πράττει ανάλογα με την δική του προσωπικότητα και τα δικά του προσωπικά βιώματα;
  • Ο άνθρωπος με μνησικακία πληγώθηκε τόσο πολύ, που δεν δέχεται να αφήσει την εμπειρία πίσω του. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν θέλουμε για κάποιους λόγους να κρατήσουμε την κακή εμπειρία ζωντανή. Έχουμε μια μίζερη ζωή και αυτή η ανάμνηση γεμίζει τη ζωή μας με κάποιο ενδιαφέρον; Μπορεί να είναι αρνητικό, όμως δεν παύει να είναι ενδιαφέρον.

Άλλος λόγος που επαναφέρουμε την αρνητική εμπειρία, είναι γιατί η εμπειρία μπορεί να ήταν πολύ τραυματική. Η τραυματική εμπειρία δύσκολα ξεχνιέται καθώς έχει στιγματίσει το άτομο που τη ζει. Ο άνθρωπος επαναφέρει την αρνητική εμπειρία ως μέσο αυτοπροστασίας.

Έχω μιλήσει με ανθρώπους που έχουν υποστεί κακομεταχείριση, βιασμούς, εγκατάλειψη, προδοσία. Κι όμως καμία πράξη δεν αξίζει την μνησικακία. Η μνησικακία κοστίζει πολύ ακριβά. Μην παραιτείσαι από την ελευθερία σου. Η εκδίκηση δεν είναι νίκη. Δεν είναι ελευθερία και δεν είναι εξυπνάδα. Είναι μόνο μια επίθεση προς τον εαυτό σου.

Επέλεξε λοιπόν την ελευθερία σου. Αποδέξου πως όλα μπορεί να συμβούν στη ζωή και αναγνώρισε τη δύναμη στον εαυτό σου να διαχειριστεί τις καταστάσεις, ακόμη και τα απρόοπτα. Η δύναμη είναι μέσα σου. Το μόνο που μένει είναι η επιλογή σου.

Τα μηνύματά σας, αλλά και η δική μου προσωπική ανάγκη για επικοινωνία με όλους εσάς τους γονείς, με ώθησαν στο να πάρω την απόφαση να δημιουργήσω ομάδες γονέων. Αρχικά στη Θεσσαλονίκη. Εάν ενδιαφέρεσαι στείλε μου στο  koutsostamati@gmail.com ή μήνυμα στο instagram το ονοματεπώνυμό σου, το τηλέφωνο και το mail σου και εγώ θα επικοινωνήσω σύντομα μαζί σου.

Ο γενικός στόχος των ομάδων θα είναι η ενημέρωση των γονέων, η ενδυνάμωσή τους, η ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησης αλλά και η εκμάθηση τρόπων χειρισμού καταστάσεων που προκύπτουν στην οικογένεια στο ζευγάρι και φυσικά στο παιδί.

Σε περιμένω !

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου.

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Read Also

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

Αναλυσε Το16 Φεβρουαρίου 2018

Ανάλυσέ το | Πώς να ξεπέρασεις τον φόβο της απώλειας

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσεις τη φοβία του θανάτου

Αναλυσε Το02 Φεβρουαρίου 2018

Ανάλυσέ Το | Οι 3 ερωτήσεις που κάνω στις μικρές πριν κοιμηθούν

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού μιλά για το πώς θα διαχειριστείς μερικές ανησυχίες των παιδιών σου

Αναλυσε Το26 Ιανουαρίου 2018

Ανάλυσέ το | Έχεις μήπως αίσθημα αποτυχίας;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει το συναίσθημα της αποτυχίας και πώς αυτό συνδέεται με την αυτοπεποίθησή μας

Αναλυσε Το19 Ιανουαρίου 2018

Ανάλυσέ το | Μοναξιά, ένα περίπλοκο συναίσθημα

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου αναλύει πώς να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά.

Best of network