Blogs : Ανάλυσέ Το01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2017

Ανάλυσέ Το: Αν υποφέρεις από άγχος, μάθε πώς επηρεάζεται το σώμα σου και πώς μπορείς να το διαχειριστείς

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς μπορείς να διαχειριστείς το άγχος με απλά βήματα

Μήπως προσπαθείς να κάνεις περισσότερα από όσα αντέχεις και προλαβαίνεις;  Μήπως αγχώνεσαι για κάποια παρουσίαση; Μήπως για κάποιο διαγώνισμα;  Μήπως φοβάσαι κάποιο πιθανό μελλοντικό αρνητικό σενάριο; Μήπως φοβάσαι ότι κάτι κακό θα συμβεί στο παιδί σου;

Το άγχος, είναι ένα συναίσθημα, που όλοι νιώθουμε όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση ή όταν νιώθουμε ταραχή.

Εκτός από συναίσθημα, το στρες είναι μια φυσική αντίδραση που επηρεάζει όλο μας το σώμα.

Βραχυπρόθεσμα, το στρες μας ωφελεί γιατί μας ενεργοποιεί να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και απειλές. Όταν όμως αγχωνόμαστε πολύ συχνά ή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζουμε όργανα και κύτταρα σε όλο μας το σώμα και αλλάζουμε ακόμη και την λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Ο αδένας της αδρεναλίνης απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες, την κορτιζόλη, την επινεφρίνη και την νορεπινεφρίνη. Καθώς αυτές οι ορμόνες ταξιδεύουν στο νευρικό σύστημα, φτάνουν γρήγορα στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά. Η αδρεναλίνη (επινεφρίνη), κάνει την καρδιά να χτυπά δυνατά, και αυξάνει την πίεση του αίματος, δημιουργώντας υπερένταση.

Η κορτιζόλη σχετίζεται επίσης και με την δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης ή τη δημιουργία χοληστερόλης μέσα στις αρτηρίες.

Οι αλλαγές αυτές αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος ή καρδιακής προσβολής. Όταν ο εγκέφαλος ανιχνεύει το στρες, ενεργοποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Στη συνέχεια, επικοινωνεί το στρες στο πεπτικό νευρικό σύστημα. Η συσχέτιση εγκεφάλου και πεπτικών οργάνων δημιουργεί συσπάσεις και έτσι προκαλείται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και αυξάνει την ευαισθησία των οργάνων στα οξέα και τις πιθανότητες για καούρες. Το χρόνιο στρες, αλλάζει επίσης και την εμφάνιση της κοιλιάς μας. Η κορτιζόλη αυξάνει την όρεξη και δίνει εντολή στο σώμα να αναπληρώσει την χαμένη ενέργεια αναζητώντας υδατάνθρακες και τροφές που προκαλούν στιγμιαία ευφορία (πχ σοκολάτα).  Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης προσθέτουν θερμίδες, συνήθως σε μορφή σπλαχνικού λίπους.  Αυτό το είδος λίπους, απελευθερώνει τις κυτοκίνες οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες και αντίσταση στην ινσουλίνη. Στο μεταξύ, οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν τα κύτταρα του ανοσολογικού, κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς μολύνσεις και καθυστερώντας τον ρυθμό ανάρρωσης.

Αν θέλουμε  να ζήσουμε πολλά χρόνια, χρειάζεται να περιορίσουμε το χρόνιο στρες καθώς σταδιακά και σταθερά σκοτώνει τα κύτταρά μας.

Το χρόνιο στρες, προκαλεί ακμή, πονοκεφάλους, τριχόπτωση, σεξουαλική δυσλειτουργία, δυσκολία συγκέντρωσης, εξάντληση και ευερεθιστότητα.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος

Όταν κάποιος σκέφτεται αρνητικά για το μέλλον, έχει μάθει να είναι αυστηρός με τον εαυτό του σε σημείο τελειομανίας, όταν δεν πιστεύει στις δυνατότητές του και αμφιβάλλει για τον εαυτό του, δυσκολεύεται να διαχειριστεί το άγχος.

Φυσικά, το περιβάλλον του ατόμου κατά την παιδική του ηλικία, τα ερεθίσματα που δεχόταν, τα πρότυπα των γονιών του αλλά και οι σιωπηλές τους προσδοκίες, καθορίζουν τον τρόπο που διαχειρίζεται το άτομο το άγχος.

Έχω γνωρίσει πολλών ειδών άγχη. Υπάρχει το άγχος του άγχους, το άγχος του άγνωστου, το άγχος της αποτυχίας, το άγχος της έλλειψης ελέγχου, το άγχος της απόρριψης κ.α. Όλα τα είδη άγχους, σχετίζονται με τις δυσλειτουργικές σκέψεις. Τις σκέψεις που ενεργοποιούνται αυτόματα συνήθως, και δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε και να ελέγξουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

Αναλυσε Το20 Ιουλίου 2018

Aνάλυσέ Το | 5 είδη διαταραχής προσωπικότητας και τα χαρακτηριστικά τους

Η διαταραχή επηρεάζει όλη τη ζωή του ατόμου, τις σχέσεις του, τη συμπεριφορά του, τις επιλογές του και τα συναισθήματά του

πένθος
Αναλυσε Το13 Ιουλίου 2018

Ανάλυσέ Το | Τα πάντα για το πένθος

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σε συμβουλεύει για μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής

Αναλυσε Το10 Ιουλίου 2018

Ανάλυσέ Το | Οι φράσεις που παρεξηγούν τα παιδιά μας

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς άθελά μας τους περνάμε διαφορετικά μηνύματα

Αναλυσε Το29 Ιουνίου 2018

Αναλυσέ Το | Έχεις γύρω σου χειριστικούς ανθρώπους;

Μήπως προσπαθείς κι εσύ να χειριστείς τους άλλους;

Αναλυσε Το22 Ιουνίου 2018

Ανάλυσέ Το | Φτάνει με το body shaming. Όλα τα σώματα είναι όμορφα!

Ζούμε στην εποχή που τα social media παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη σωματική εικόνα και όλοι έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση

κρίση μέσης ηλικίας
Αναλυσε Το02 Ιουνίου 2018

Ανάλυσέ Το | Κρίση μέσης ηλικίας: πώς την περνάνε οι γυναίκες

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει τα συμπτώματα

Αναλυσε Το25 Μαΐου 2018

Ανάλυσέ Το | 10 σημεία που φανερώνουν ότι κάποιος από τους γονείς σου ήταν τοξικός

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου αναλύει τα χαρακτηριστικά τους

Best of network