Blogs : EAT COOK LOVE20 ΜΑΪΟΥ, 2013

Eat No22: Λεϊλιμλέι

Με θέα κατευθείαν στο πράσινο του Πεδίου του Άρεως, φοιτητές και περίοικοι έχουν αγκαλιάσει το μοναδικό μαγαζί που ακόμα επιβιώνει στη θέση των παλιών μεζεδοπωλείων μιας γειτονιάς που άλλοτε μύριζε παλιό ελληνικό κινηματογράφο και Λάμπρο Κωνσταντάρα, με τα φερ-φορζέ και τις παρτίδες κουμ-καν στις ολάνθιστες βεράντες των ρετιρέ της.

Τώρα πια το μούλτι-έθνικ στοιχείο πρωταγωνιστεί στις κουβέντες στα πεζοδρόμια και στα μαγαζιά της καταπράσινης γειτονιάς, που αγκαλιάζει τους ξένους της με ένα μεγάλο συσίτιο κάθε Πέμπτη. Στο Λεϊλιμλέι-με όνομα παρμένο από κάποιο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Μετά την πρώτη επίσκεψη, το ίδιο φίλος θα νοιώσεις κι εσύ. Γιατί εδώ δεν είναι απλά ένα εστιατόριο που θα περάσεις περαστικός, αφού ο Ορχάν, ο Κιαμίλ ή η Ευαγγελία θα φροντίσουν να σε βάλουν με το μικρό σου όνομα στην παρέα, που κάθε Παρασκευή ξεφαντώνει με ζωντανές ελληνο-τουρκικές μουσικές.

Μια κοοπερατίβα από Tούρκος, Kούρδους, Έλληνες κι έναν Σλάβο μπαινοβγαίνουν στην κουζίνα μαγειρεύοντας την αληθινή κούρδικη γεύση, μοιράζουν κουβέντες και καλή ρακή, προβάλλουν ποιοτικό τούρκικο κινηματογράφο και-το καλύτερο- παραδίδουν δωρεάν μαθήματα τουρκικής κάθε Πέμπτη 6-8.

Στο μενού μπορεί τα ονόματα να παραπέμπουν σε δικές μας οικείες συνταγές, όμως στο πιάτο η νοστιμιά αποδεικνύεται άκρως πρωτόγνωρη και εξωτική, όπως η μελιτζανοσαλάτα σε δυό εκδοχές, αλοιφή με τσιμένι ή δροσερή με ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά που δεν θυμίζει σε τίποτα Ελλάδα. Δοκιμάστε μπορανά, ανάλαφρο πουρέ μελιτζάνας με μαϊντανό και κρούστα από γιαούρτι στο φούρνο, γιαπράκ σαλμά – μια άλλη εκδοχή του δικού μας νηστίσιμου ντολμά, σαλάτα εσμέ με πλευρώτους στη σχάρα, μεϊχανέ πιλάφ με πλιγούρι, φακές και λαχανικά και ονειρεμένο χιουνκιάρ με φρέσκια ντομάτα και πουρέ μελιτζάνας με γάλα και τυριά.

Βαλτινών 2, Γκύζη, 2117009383

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ EAT COOK LOVE

EAT COOK LOVE27 Ιουνίου 2013

Καλοκαιρινή μακαρονάδα με κοτόπουλο και τζίντζερ

Μια υπέροχη ελαφριά συνταγή που φτιάχνεται σε λίγα λεπτά

EAT COOK LOVE25 Ιουνίου 2013

Love No27: Το Λιβυκόν

Στο Λιβυκό έχεις πολλούς λόγους να πας. Ο βασικότερος είναι η πληθωρική περσόνα του κυρίου Γιώργου Ρουμπάκη, με άθικτο το χαριτωμένο βαρύ κρητικό αξάν-σαν να μην πέρασαν από πάνω του τόσα χρόνια στην πρωτεύουσα-και το τεράστιο χαμόγελο.

EAT COOK LOVE25 Ιουνίου 2013

Eat No27: Balthazar

Κι ενώ η κρίση έχει κλείσει τα περισσότερα αστραφτερά μαγαζιά, δίνοντας ένα τέλος στις αθηναϊκές κοσμικότητες, ο μάγος Balthazar συνεχίζει να πετυχαίνει τα μαγικά του και να γεμίζει ασφυκτικά και καθημερινά την αυλή του με ό,τι έχει απομείνει σε βιτρίνα στη μικρή μας πόλη.

EAT COOK LOVE18 Ιουνίου 2013

Cook Νο6: Φοκάτσια με μορταδέλα και δεντρολίβανο

H top συνταγή για ζύμη που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για κάθε είδος πίτσας, φοκάτσιας και πεϊνιρλί

EAT COOK LOVE18 Ιουνίου 2013

Love No26: Φύσις

Είσαι γλυκατζού και ονειρεύεσαι την πιο γλυκιά αμαρτία χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλεύρι, χωρίς βάβερά λιπαρά και με βιολογικές πρώτες ύλες.

EAT COOK LOVE18 Ιουνίου 2013

Eat No26: Θάμα

Με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, η Μαντώ μικροπαντρεύτηκε Μανιάτη

EAT COOK LOVE14 Ιουνίου 2013

Cook No24: Kέικ κανέλα με καρύδι, τζίντζερ και σταφίδες

H Ελένη Ψυχούλη μας φτιάχνει την καλοκαιρινή εκδοχή του παραδοσιακού κέικ με φρουτένια γεύση και εντυπωσιακό άρωμα.

EAT COOK LOVE14 Ιουνίου 2013

Cook No23: Carrot cake με λεμονάτο γλάσο τυριού

Απολαυστικό, δροσερό, υπέροχο για τις καλοκαιρινές επισκέψεις στη βεράντα

Best of network