Blogs : EAT COOK LOVE18 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2013

Eat No26: Θάμα

Με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, η Μαντώ μικροπαντρεύτηκε Μανιάτη

Στην κουζίνα μυήθηκε από την πεθερά της, στο σπίτι της μόνο μανιάτικα μαγείρευε. Κι όταν αποφάσισε να μοιραστεί τις συνταγές της πεθεράς της με όλους εμάς, γεννήθηκε ένα «θάμα», όπου ο Θάνος-ο σύζυγος-αναλαμβάνει την κουζίνα και τα ψώνια μαζί της κι η γλυκύτατη κόρη Μαρία το σερβίρισμα.

Ήρεμο ζαχαρί τοπίο, το πράσινο της ελιάς στις λεπτομέρειες, δυό φωτογραφίες που νοσταλγούν τα πάλαι ποτέ γραφικά Φιλιατρά και μια οικογένεια πάνω από το τραπέζι σου. Δικό τους το κορωνέικο αγουρέλαιο-που από μόνο του αξίζει την επίσκεψη-, φέτα και γραβιέρα του Πετρόπουλου, λουκάνικα του Οικονόμου από την Καλαμάτα, χορταράκια της θάλασσας τουρσί και λούπινα στο καλωσόρισμα μαζί με φρυγανισμένο ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο.

Η μπαμπανέτσα με το φρυγανισμένο ψωμί, τη ντομάτα και το μαγικό ελαιόλαδο, η σαν γυαλί τραγανή πέτσα της αυθεντικής γουρουνοπούλας, η λεμονάτη «ξιναδούλα» που δίνει στο φρικασέ αρνάκι τα αρώματα του άνηθου και της μαραθόριζας, η ομελέτα με οβριές και οι χοντροκομμένες ονειρεμένες τραγανές τηγανητές πατάτες με τη φλούδα θα σε κάνουν να το βάλεις στη ζωή σου από την πρώτη επίσκεψη. Στο τέλος, η παράδοση υποχωρεί και τη θέση της παίρνει μια ονειρεμένη, πλούσια, βελούδινη κρέμα λεμόνι, μια ζουμερή πορτοκαλόπιτα και μια υπέροχη κρέμα από γκανάς από λαχταριστή μαύρη σοκολάτα.

ΘΑΜΑ, Μεσογείων 242, 211 0139951

Read Also

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ EAT COOK LOVE

EAT COOK LOVE27 Ιουνίου 2013

Καλοκαιρινή μακαρονάδα με κοτόπουλο και τζίντζερ

Μια υπέροχη ελαφριά συνταγή που φτιάχνεται σε λίγα λεπτά

EAT COOK LOVE25 Ιουνίου 2013

Love No27: Το Λιβυκόν

Στο Λιβυκό έχεις πολλούς λόγους να πας. Ο βασικότερος είναι η πληθωρική περσόνα του κυρίου Γιώργου Ρουμπάκη, με άθικτο το χαριτωμένο βαρύ κρητικό αξάν-σαν να μην πέρασαν από πάνω του τόσα χρόνια στην πρωτεύουσα-και το τεράστιο χαμόγελο.

EAT COOK LOVE25 Ιουνίου 2013

Eat No27: Balthazar

Κι ενώ η κρίση έχει κλείσει τα περισσότερα αστραφτερά μαγαζιά, δίνοντας ένα τέλος στις αθηναϊκές κοσμικότητες, ο μάγος Balthazar συνεχίζει να πετυχαίνει τα μαγικά του και να γεμίζει ασφυκτικά και καθημερινά την αυλή του με ό,τι έχει απομείνει σε βιτρίνα στη μικρή μας πόλη.

EAT COOK LOVE18 Ιουνίου 2013

Cook Νο6: Φοκάτσια με μορταδέλα και δεντρολίβανο

H top συνταγή για ζύμη που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για κάθε είδος πίτσας, φοκάτσιας και πεϊνιρλί

Best of network