Follow us

Love to cook: Φτιάχνουμε εύκολο γλυκό σοκολάτας

Η Αθηνά Πάνου σε μαθαίνει να φτιάχνεις πανεύκολο σοκολατένιο γλυκό με απλά υλικά και χωρίς πολύπλοκα εργαλεία. Plus: tips για τις εναλλακτικές!

Love to cook: Φτιάχνουμε εύκολο γλυκό σοκολάτας

Μπορεί στο πρώτο ποστ να σας έδειξα ότι έχω ένα σωρό εργαλεία - τόσα που δεν χωράω στην κουζίνα - αλλά υπάρχουν φορές που βρίσκομαι με ελάχιστα πράγματα και θέλω να φτιάξω ένα γλυκό και γι' αυτό το σημερινό πόστ είναι αφιερωμένο σε όσους/όσες δεν έχουν ούτε μια μαρίζ (aka σπάτουλα σιλικόνης, θα με βαρεθείς να τη λέω), αλλά έχουν ξύλινη κουτάλα, δεν έχουν τσέρκια και εκατό μπολάκια, αλλά έχουν τα ποτήρια του νερού και τέλος μετά από αυτό το ποστ δεν θα έχουν δικαιολογία να μην φτιάξουν το γλυκό!


Love to cook: Φτιάχνουμε εύκολο γλυκό σοκολάτας

Γιατί βρέθηκα σ' αυτή την κατάσταση τώρα;! Γιατί ταξίδεψα στο Σ/Κ στα Τρίκαλα, στην κολλητή μου που έχει ένα μικρό μπέμπη και ταυτόχρονα δεν έχει τα εργαλεία ζαχαροπλαστικής που θα ήθελα για να τους φτιάξω ένα γλυκό! Πώς λοιπόν μπορούμε να ελιχθούμε σ' αυτές τις περιπτώσεις;

Love to cook: Φτιάχνουμε εύκολο γλυκό σοκολάτας - εικόνα 2

1) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψουμε τη μους, δεν χάθηκε ο κόσμος αν "χάσει και λίγο αέρα", δεν πάμε για βραβείο, να την φάμε θέλουμε!
2) Με την ίδια ξύλινη κουτάλα θα καραμελώσουμε τους ξηρούς καρπούς, το ζητούμενο είναι να μην κάψουμε τα χέρια μας, γιατί κατά τ' άλλα δεν πειράζει κάποια αμύγδαλα να "μαζέψουν" περισσότερη καραμέλα και άλλα λιγότερη, στο τέλος θα σπάσουν όλα, δε θα το καταλάβει κανείς!
3) Αν δεν μας φτάνει η κουβερτούρα και τυχαίνει... χμμμ... να είναι Κυριακή και όλα είναι κλειστά, βρίσκουμε σε ένα περίπτερο σοκολάτα υγείας για να συμπληρώσουμε.
4) Χρησιμοποιούμε ποτηράκια χαμηλά (νερού, κρασιού) για να σερβίρουμε το γλυκό μας και ισχυριζόμαστε ότι είναι ρουστίκ.
5) Βρίσκουμε ένα μπρίκι και ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, δεν χρειάζονται εκατό κατσαρολάκια.

Love to cook: Φτιάχνουμε εύκολο γλυκό σοκολάτας - εικόνα 3

Να μην ξεχάσω να πω ότι βρίσκουμε ένα μεγάλο μαχαίρι για να κόψουμε την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομματάκια, γιατί έτσι θα λιώσει εύκολα από την ζεστή κρέμα γάλακτος. Εντάξει ένα μεγάλο μαχαίρι θα υπάρχει, ψωμί πώς κόβετε?! Έστω αυτό!

Γενικότερα όμως, να ξέρουμε ότι η κουβερτούρα πρέπει να τεμαχίζεται αρκετά γιατί αν πάτε να τη λιώσετε σε μεγάλα κομμάτια, ζεσταίνεται παραπάνω απ' όσο χρειάζεται και δεν είναι καλό, συν το γεγονός ότι κάθεστε μια ώρα και περιμένετε. Επίσης, όταν θα αρχίσετε να τεμαχίζετε, θα καταλάβετε πόσο χαλαρωτικό είναι!


Συνέχισε στη σελίδα ii




Βέβαια ένα γλυκό σε ποτήρι απαιτεί και φαντασία και ίσα ίσα μας βολεύει γιατί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα εξτρά υλικά.
Για παράδειγμα, δεν έχετε κάποιο άρωμα να βάλετε; Ψάξτε σε κάποιο ντουλάπι μήπως έχει ξεμείνει κανένα σπιτικό λικέρ, δώρο από μια θεία ή λικέρ από μπομπονιέρα... ω ναι! Αυτό το δεύτερο ήταν που με έσωσε στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάπου βρέθηκε στο ψυγείο της φίλης μου και πήρε τη θέση του στη συνταγή.

Θα μπορούσα να είχα βάλει και απλά βανίλια, αλλά όταν ψάχνεσαι μέσα σε ένα ξένο σούπερ μάρκετ -να σημειωθεί, λίγο πριν κλείσει- στατιστικά δε θα βρεις όλα όσα ψάχνεις!
Δεν έχετε ούτε βανίλια ούτε λικέρ; Μη βάζετε τίποτα! Τα σαβαγιάρ έχουν τη δική τους γεύση, η μους σοκολάτας έχει τη δική της (προφανώς...) οπότε κρατάτε καθαρές αυτές τις γεύσεις.

Love to cook: Φτιάχνουμε εύκολο γλυκό σοκολάτας - εικόνα 4

Βρήκατε κάποιο γλυκό του κουταλιού; Βάλτε στην κορυφή κάθε ποτηριού λίγο από αυτό (τώρα αν είναι γλυκό καρπούζι, θα σας έλεγα να το ξανασκεφτείτε... αλλά σε ένα γλυκό βύσσινο δεν λέμε ποτέ όχι!).
Φοβάστε να καραμελώσετε ξηρούς καρπούς; Ρίξτε λίγη τρούφα πάνω στο γλυκό ή αν δεν έχετε ούτε από αυτή, τρίψτε 1-2 σαβαγιάρ που θα περισσέψουν και πασπαλίστε με αυτά. Ίσως και λίγο κακάο!

Love to cook: Φτιάχνουμε εύκολο γλυκό σοκολάτας - εικόνα 5

Και τα τελευταία tips για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μετά σας αφήνω να το φτιάξετε!
  • Καταρχάς αν δεν θέλετε αμύγδαλα και θέλετε φουντούκια, δε θα κολλήσουμε εκεί.
  • Καλό είναι όταν τους καραμελώσετε να τους ρίξετε πάνω σε λαδόκολλα (που θα ακουμπάει πχ. σε ένα ξύλο κοπής, μην κάψετε τον πάγκο της κουζίνας) ή ακόμα καλύτερα φυσικά σε επιφάνεια σιλικόνης. Επειδή όμως μιλάμε για απλές λύσεις, διαπίστωσα ότι και πάνω σε αλουμινόχαρτο ξεκόλλησαν μετά μια χαρά!
  • Το τηγάνι στο οποίο φτιάξατε την καραμέλα θα έχει σε πολλά σημεία υπολείμματα που στερεοποιήθηκαν. Πώς θα τα καθαρίσουμε; Αφήνουμε καταρχήν να πέσει η θερμοκρασία του πριν βάλουμε νερό, για να μην το χαλάσουμε. Στη συνέχεια το γεμίζουμε με νερό και σε λίγη ώρα θα δούμε ότι όλα τα ίχνη καραμέλας έλιωσαν και το πλένουμε κανονικά χωρίς να χρειαστεί να τρίψουμε τίποτα!
Νομίζω πρέπει να σταματήσω, γιατί στο τέλος θα βγω να διαφημίζω και το απορρυπαντικό πιάτων!

Love to cook: Φτιάχνουμε εύκολο γλυκό σοκολάτας - εικόνα 6


Συνέχισε για τη συνταγή στη σελίδα iii



Υλικά για 6-8 μερίδες (ποτήρια)

300γρ. κουβερτούρα (53-55% περ. σε κακάο)
250γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπ.)
300γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπ.)
1 πακέτο σαβαγιάρ (θα περισσέψουν λίγα)
200γρ. γάλα
2-3 κ.σ. λικέρ (προαιρετικά)
150γρ. αμύγδαλα
75γρ. ζάχαρη

Love to cook: Φτιάχνουμε εύκολο γλυκό σοκολάτας - εικόνα 7

1. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε τα 250γρ. κρέμας γάλακτος και μόλις αρχίζει να βράζει, αποσύρουμε και ρίχνουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε 1’ και μετά ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα.

2. Χτυπάμε στο μίξερ τα υπόλοιπα 300γρ. κρέμας γάλακτος (κρύα από το ψυγείο) μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι (όχι σφιχτή σαντιγί).

3. Ανακατεύουμε απαλά την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος με τη σοκολατένια κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

4. Ζεσταίνουμε το γάλα απλά να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε αν θέλουμε και το λικέρ.

5. Σπάμε τα σαβαγιάρ στη μέση και τα βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα στο χλιαρό γάλα. Τα βάζουμε σε ποτηράκια. Έχουμε βγάλει τη μους από το ψυγείο και με κουτάλι μοιράζουμε λίγο πάνω από τα σαβαγιάρ. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση σαβαγιάρ και μετά πάλι μους. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να καραμελώσουμε τα αμύγδαλα.

6. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και ταυτόχρονα να την ανακατεύουμε με μαρίζ για να λιώνει. Μόλις λιώνει η πρώτη ποσότητα ρίχνουμε την επόμενη (ποσότητα εννοούμε ένα κουταλάκι όχι παραπάνω). Όταν έχει λιώσει όλη και έχει αρχίσει να παίρνει το χρώμα της καραμέλας ρίχνουμε και τα αμύγδαλα ανακατεύοντας γρήγορα και προσεχτικά περίπου 2’. Ρίχνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα(ή αλουμινόχαρτο αν δεν έχουμε). Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά σπάμε σε μικρά κομμάτια και διακοσμούμε το γλυκό μας.

7. Αν έχουμε καραμελώσει νωρίτερα τους ξηρούς καρπούς, μπορούμε να τους βάλουμε και ενδιάμεσα στις στρώσεις.

Αν μετά από όλο αυτό, πείτε ότι δυσκολεύεστε να φτιάξετε ένα απλό γλυκό, το κρίμα στο λαιμό σας!

Φιλιά!

Αθηνά


Previous:
Δες όλα τα posts του Blog Love to Cook από την Αθηνά Πάνου!


Aπαγορεύεταιηοποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ήμεοποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτεςθαδιώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας καιτονποινικό κώδικα..

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ