Follow us

Συνταγές, ιδέες και έμπνευση για το πρωινό του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο

Αφιέρωσε χρόνο στο πιο ωραίο γεύμα της ημέρας

Συνταγές, ιδέες και έμπνευση για το πρωινό του Σαββατοκύριακου


Αφιέρωσε χρόνο στο πιο ωραίο γεύμα της ημέρας


Κάλεσέ τους στο σπίτι για ένα "long breakfast" που μπορεί να κρατήσει μέχρι αργά το απόγευμα.

Σπιτικά bagels από την Sugar Buzz

Συνταγές, ιδέες και έμπνευση για το πρωινό του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο

Υλικά για 8 bagels:


2 κουτ.γλ. μαγιά ξερή
1 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
500γρ. αλεύρι σκληρό
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 1/4 κούπας χλιαρό προς ζεστό νερό
(λίγο αυγό για το να τα αλείψετε)

Eκτέλεση

1. Βάζουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1/4 κούπας χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 3-4'.
2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και ξεκινάμε το ζύμωμα με τον γάτζο. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό. Αναλόγως την ποιότητα του αλευριού μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα νερό, στη δική μου περίπτωση δεν χρειάστηκε.
3. Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή σχετικά. Μπορεί να χρειαστεί ένα δεκάλεπτο με τα χέρια.
4. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τη ζύμη σε μορφή μπάλας. Τυλίγουμε με πετσέτα το μπολ και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Αφήνουμε 1-2 ώρες για να διπλασιαστεί η ζύμη.
5. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, την πατάμε με τα χέρια μας και την κόβουμε σε 8 τεμάχια. Τα πλάθουμε ελαφρά σε μπάλες και με το δάχτυλό μας κάνουμε μια τρύπα στη μέση (όσο είναι εφικτό γιατί έχει την τάση η ζύμη να επανέρχεται λόγω ελαστικότητας!). Τα τοποθετούμε σε μια ξύλινη επιφάνεια αλευρωμένη ή ταψί, τα σκεπάζουμε με πετσέτα(εγώ έβαλα χαρτί κουζίνας) και τα αφήνουμε 10΄ να ξεκουραστούν,
6. Ετοιμάζουμε το "μπάνιο" τους! Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε ελαφρά (πχ. εμένα το υψηλότερο είναι το 14, οπότε το χαμήλωσα στο 10). Έχουμε δίπλα και μια σχάρα για να τα στραγγίζουμε.
7. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα 2 ζυμαράκια. Αφήνουμε 1' και με σπάτουλα(αν έχετε με τρύπες ακόμα καλύτερα) γυρνάμε και από την άλλη πλευρά 1' ακόμα. Βγάζουμε με τη σπάτουλα και ακουμπάμε στη σχάρα να φύγουν τα νερά. Συνεχίζουμε με όλα.
8. Ανάβουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς (έβαλα 190 αέρα, οπότε 200 αντιστάσεις θα ήταν καλό.)
9. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε δύο ταψιά με λαδόκολλα (για να έχουν απόσταση μεταξύ τους).
10. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε λίγο αυγό με 1κ.γ. νερό. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια των bagels και ρίχνουμε παπαρουνόσπορο ή σουσάμι.
11. Ψήνουμε περίπου 25' να ροδοκοκκινήσουν.

Smoothie με πεπόνι και λάιμ από το coolartisan.net

Συνταγές, ιδέες και έμπνευση για το πρωινό του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο - εικόνα 2

Υλικά

100 γρ πεπόνι (καθαρισμένο από σπόρους και κομμένο σε κομμάτια)
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
Χυμό 1 λάιμ
Λίγο ξύσμα λάιμ
4-5 φύλλα δυόσμου
1 κουταλιά της σούπας μέλι ή στέβια

Εκτέλεση


Τοποθετήστε όλα τα άλλα συστατικά σε ένα μπλέντερ. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει το smoothie λείο.

(* Σημείωση: αν δεν είναι αρκετό γλυκό στη γέύση για τα γούστα σου, μπορείς να προσαρμόσεις τη συνταγή προσθέτωντας λίγο μέλι ή στέβια)

συνέχεια στη σελίδα ΙΙ

Πίτες τυλιχτές με λαχανικά και τυρί κρέμα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συνταγές, ιδέες και έμπνευση για το πρωινό του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο - εικόνα 3

Υλικά συνταγής

2 αραβικές πίτες ή τορτίγιες
1/2 συσκευασία τυρί κρέμα
1 καρδιά μαρουλιού
1 αγγουράκι μικρό
1 καρότο
1 πιπεριά κόκκινη


Εκτέλεση


Κόβουμε όλα τα λαχανικά είτε σε λεπτές φέτες είτε σε στικς. Απλώνουμε τις πίτες στον πάγκο και τις αλείφουμε με το τυρί κρέμα. Ισομοιράζουμε τις καρδιές μαρουλιού και τα στικς λαχανικών. Τυλίγουμε και σερβίρουμε.


Γλυκό τοστ με τσουρέκι, πορτοκάλι και ρόδι από το theonewithallthetastes.com

Συνταγές, ιδέες και έμπνευση για το πρωινό του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο - εικόνα 4

Υλικά


6-7 φέτες τσουρέκι
3 μεγάλα αυγά
240 γραμμ. φρέσκο γάλα, πλήρες
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
το χυμό από 1 μικρό και ζουμερό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι
λίγο βούτυρο για την επάλειψη του σκεύους
Για το σιρόπι:
120 γραμμ. μέλι
τη φλούδα από 1/2 πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Και ακόμα:
2-3 κουταλιές σπόρους ροδιού

Εκτέλεση


Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό πυρέξ με διάμετρο 22-24 εκ.
Σπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε διαδοχικά το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Ρίχνουμε μια ποσότητα από το μίγμα αυτό στο πυρέξ, τόση ώστε να καλυφθεί πλήρως ο πάτος του.
Τοποθετούμε με προσοχή τις φέτες από το τσουρέκι και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο υγρό μίγμα.
Σκεπάζουμε το σκεύος με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ολόκληρο βράδυ.
Την επόμενη ημέρα το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30?.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις και ψήνουμε το τσουρέκι για 35? περίπου, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το μέλι μαζί με τη φλούδα και το ξύλο κανέλας σε μια μικρή κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 10?.
Περιχύνουμε αμέσως την επιφάνεια του γλυκού και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με σπόρους ροδιού.

Χωριάτικη μηλόπιτα από την pasta-flora.com

Συνταγές, ιδέες και έμπνευση για το πρωινό του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο - εικόνα 5


Για τη ζύμη


2 2/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. σ. σούπας ζάχαρη
1 κ. γλ. αλάτι
230γρ. Κρύο βούτυρο από το ψυγείο κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.σ. (και μέχρι 4) παγωμένο νερό.

Εκτέλεση


Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι , τη ζάχαρη και το αλάτι. Κρατώντας την ταχύτητα χαμηλή, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα, θα χρειαστεί περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύδι και μια κουταλιά κρύο νερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να είναι ακόμα σε κομμάτια αλλά να ενώνονται όταν τα πιέζουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μια κουταλιά νερό τη φορά μέχρι να το πετύχουμε προσέχωντας να μην δουλεύψουμε αρκετά το μείγμα. Αν βρίσκεστε κάπου όπως εγώ και δεν έχετε μίξερ, μπορείτε να κάνετε τα παραπάνω βήματα με το χέρι. Χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο και υπομονή! Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και τις τυλίγεστε σε πλαστική μεμβράνη. Πιέζουμε να γίνουν δύο δίσκοι παχους 3εκ. περίπου. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον και μέχρι 2 μέρες.

Για τη γέμιση


4 μήλα Golden Delicious, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
2 μήλα Granny Smith , καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
(ή οποιαδήποτε άλλη ποικιλία μήλων, αν και καλό είναι να χρησιμοποιήσετε παραπάνω από 2 διαφορετικά είδη)
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
3 κ.σ. ζάχαρη 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος βάζουμε τον ένα δίσκο ζύμης πάνω στον άλλο και με ένα πλάστη ανοίγουμε τις ζύμες μαζί σε ένα κύκλο περίπου 40εκ. διάμετρο. Μεταφέρουμε τη ζύμε με το χαρτί μαζί σε ένα ταψί. Σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε τα μήλα με το κορν φλάουρ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τις 2κ. ζάχαρη και το ξύσμα και ανακατεύουμε με τα χέρια καλά. Αδειάζουμε τα μήλά πάνω στη ζύμη αφήνοντας 7-8εκ. περιθώριο περιμετρικά. Διπλώνουμε τη ζύμη που περισσεύει προς τα μέσα σκεπάζοντας όσα μήλα χρειαστεί. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το αυγό και πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 50-60λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και τα μήλα μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 30 λετπά πριν σερβίρουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ