Tasty Guide : Κυρίως Πιάτα16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2018

Καθαρά Δευτέρα | Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για λαγάνα

Εντυπωσίασε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με το πιο νόστιμο παραδοσιακό ψωμί

λαγάνα

Μια ανάσα πριν από την Καθαρά Δευτέρα, μια από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές γιορτές που σηματοδοτεί και την έναρξη της περιόδου νηστείας πριν από το Πάσχα, αναζητάς τα πιάτα που θα γεμίσουν το γιορτινό τραπέζι σου και θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σου; Αν ναι, αναπόσπαστο μέρος του τραπεζιού σου θα πρέπει να είναι και η λαγάνα, ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά της ημέρας αυτής.

Παρακάτω θα βρεις την πιο εύκολη συνταγή για λαγάνα από τον Cool Artisan, με την οποία θα καταφέρεις να κλέψεις και τις καλύτερες εντυπώσεις των καλεσμένων σου!

Δες επίσης: Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι 

Υλικά για λαγάνα:

-750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
-1 φακελάκι ξερή μαγιά
-1 κ.σ. αλάτι
-1 κ.γλ. ζάχαρη
-1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
-1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
-2 κ.σ. σουσάμι
-1 ποτήρι νερό χλιαρό
-1 κ.γλ. γλυκάνισο (προαιρετικά)

λαγάνα

Εκτέλεση

-Αν χρησιμοποιήσουμε γλυκάνισο, το βράζουμε με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
-Πετάμε το γλυκάνισο.
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.
-Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.
-Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης.
-Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι.
-Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. Τη βάζουμε στη λεκάνη.
-Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.
-Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
-Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.
-Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.
-Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.
-Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
-Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις ότι topping θέλεις και να το αλείψεις με λίγο λάδι για να μην καεί.
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Κυριως Πιατα14 Ιουνίου 2018

Πώς θα φας την μπριζόλα σου σαν τον Michael Jordan

Το μυστικό του GOAT για το τέλειο steak.

Μπάρμπα Στάθης
Κυριως Πιατα25 Απριλίου 2018

Ρύζι με λαχανικά από την ελληνική γη, με την υπογραφή που εμπιστεύεσαι!

 Κάτι νέο για το Ρύζι με λαχανικά Μπάρμπα Στάθης!

Κυριως Πιατα20 Φεβρουαρίου 2018

Υγιεινά pancakes | 4 πανεύκολες και πεντανόστιμες συνταγές

To αγαπημένο πρωινό γεύμα στην πιο light εκδοχή του

λαγάνα
Κυριως Πιατα16 Φεβρουαρίου 2018

Καθαρά Δευτέρα | Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για λαγάνα

Εντυπωσίασε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με το πιο νόστιμο παραδοσιακό ψωμί

σουβλάκια με ροδάκινο
Κυριως Πιατα21 Ιουλίου 2017

Σουβλάκια με ροδάκινο και χτένια τυλιγμένα σε βασιλικό

Σουβλάκια με ροδάκινο: Όταν ψήνεις τα ροδάκινα, εντείνεται η γλύκα τους και γίνονται ακόμη πιο ζουμερά. Δοκίμασέ τα σήμερα σε σουβλάκι!

νηστίσιμοι κεφτέδες
Κυριως Πιατα11 Απριλίου 2017

Νηστίσιμοι κεφτέδες με φακές από την Αργυρώ

Ο συνδυασμός των οσπρίων (φακές) με τα δημητριακά (πλιγούρι) αποτελεί μία καλή εναλλακτική του κρέατος, καθώς σας εφοδιάζει με υψηλής βιολογικής αξία πρωτεΐνη, που αφομοιώνεται δηλαδή καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνταγές με ψάρι
Κυριως Πιατα08 Απριλίου 2017

Συνταγές με ψάρι: Φιλέτο σολομού με χούμους

Ένα ξεχωριστό και πεντανόστιμο πιάτο για την μέρα αυτή

Best of network