Follow us

Η χορτόπιτα της μακροζωίας από τη Νταϊάν Κόχυλα

Μαθήματα φαγητού, ποιότητας ζωής και μακροζωίας από τον τόπο καταγωγής της διάσημης σεφ

Η Χορτόπιτα της μακροζωίας από τη Νταϊάν Κόχυλα

Η Νταϊάν Κόχυλα μοιράζεται τη λαχταριστή και υγιεινή συνταγή από το τελευταίο της βιβλίο

Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Ικαρίας κατέχουν ρεκόρ μακροζωίας και αυτό οφείλεται στον χαλαρό τρόπο ζωής τους, αλλά και στην ντόπια διατροφή τους. Αν έχεις πάει στην Ικαρία ξέρεις ήδη ότι οι ρυθμοί της ζωής είναι τελείως διαφορετικοί, με την μεσημεριανή σιέστα, την πλήρη αδιαφορία για τους χρονικούς ρυθμούς, το κρασί, τις χαλαρές μορφές άσκησης (όπως οι περίπατοι, το ψάρεμα και η κηπουρική), αλλά και τις λιχουδιές του νησιού να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Η Νταϊάν Κόχυλα, γνωστή σεφ και σύμβουλος του εστιατορίου Molyvos, στη Νέα Υόρκη, γνωρίζει καλά τον τρόπο ζωής του πανέμορφου νησιού. Εκτός από την ικάρια καταγωγή της, η αγαπημένη μαγείρισσα περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου της στο νησί. Πρόσφατα, η δημοφιλής μαγείρισσα, που αγαπάει την ελληνική κουζίνα περισσότερο από οποιαδήποτε, κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο, “IKARIA: Lessons on Food, Life, and Longevity from the Greek Ιsland Where People Forget to Die”, στο οποίο εμβαθύνει στις πεντανόστιμες και υγιεινές γεύσεις της Ικαρίας, με υπέροχες φωτογραφίες αλλά και συνεντεύξεις των κατοίκων του νησιού. Η Νταϊάν μοιράστηκε μαζί μας την συνταγή για χορτόπιτα της μακροζωϊας. από το νέο της βιβλίο.

Χορτόπιτα της μακροζωίας (για 6-8 άτομα)

1 κιλό ψίχα από κολοκύθα
Χοντρό αλάτι
1 1/4 φλιτζ. τσαγιού αγνό, παρθένο ελαιόλαδο
1 πράσο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 μεγάλα, κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
500 γραμμάρια σπανάκι, σε μεγάλα κομμάτια, πλυμένο και στραγγισμένο
500 γραμμάρια σέσκουλα σε μεγάλα κομμάτια, πλυμένα και στραγγισμένα
1 ματσάκι λάπαθο, χοντροκομμένο
1 ψιλοκομμένο ματσάκι μυρώνια
1 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνιθο
3 μικρά ματσάκια άγριο μάραθο, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 μικρό ματσάκι φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μία δόση ζύμη για χωριάτικο φύλλο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκάλευρο, για το άνοιγμα του φύλλου

Εκτέλεση:
Τοποθέτησε την ψίχα της κολοκύθας στο σουρωτήρι. Αλάτισέ την ελαφρώς και τοποθέτησε, πάνω της, ένα πιάτο. Τοποθέτησε βαριά αντικείμενα (όπως κουτάκια κονσέρβας) πάνω στο πιάτο και άφησε την ψίχα να στραγγίσει για 1- 3 ώρες. Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 160 βαθμούς Κελσίου. Λάδωσε την επιφάνεια ενός στρογγυλού ταψιού για πίτες, διαμέτρου 39.5εκατοστών.

Πίεσε με τα χέρια σου καλά την ψίχα της κολοκύθας, ώστε να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υγρά της. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζέστανε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε την κολοκύθα. Άφησέ την μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της (ανάλογα με την κουζίνα σου αλλά και την υγρασία της κολοκύθας, αυτό μπορεί να πάρει από 10 έως 30 λεπτά). Μετάφερέ την σε ένα μεγάλο μπολ και άφησέ την στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι, ζέστανε δύο ακόμα κουταλιές ελαιόλαδο και πρόσθεσε το πράσο και τα κρεμμύδια. Σόταρε μέχρι να μαλακώσουν και τοποθέτησέ τα στο μπολ με την κολοκύθα. Στη συνέχεια, ζέστανε δύο ακόμα κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι σου, και σώταρε σε αυτές το σπανάκι με τα σέσκουλα. Τοποθέτησέ τα στο μπολ, στο οποίο θα προσθέσεις και όλα τα φρέσκα μυρωδικά της συνταγής, ψιλοκομμένα. Δοκίμασε την γέμιση και συμπλήρωσε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται.


Διάβασε τη συνέχεια στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ