Follow us

O Master Chef των θαλασσινών Λευτέρης Λαζάρου μας δίνει νηστίσιμες συνταγές

Φάβα με βαλσάμικο και χταπόδι, καλαμάρι και μύδια με μυρωδικά! Η νηστεία είναι αφορμή για δίαιτα και αποτοξίνωση αλλά είναι και αφορμή και για δημιουργικές συνταγές με θαλασσινά που προκαλούν τον ουρανίσκο!

lazarou


Φάβα με βαλσάμικο και χταπόδι, καλαμάρι και μύδια με μυρωδικά!


Η νηστεία είναι αφορμή για δίαιτα και αποτοξίνωση αλλά είναι και αφορμή για δημιουργικές συνταγές με θαλασσινά που προκαλούν τον ουρανίσκο! Ο Λευτέρης Λαζάρου μας προτείνει εύκολες συνταγές για να προσθέσεις τα θαλασσινά στη διατροφή σου.

Φάβα με βαλσάμικο και χταπόδι ψητό
O Master Chef των θαλασσινών Λευτέρης Λαζάρου μας δίνει νηστίσιμες συνταγές

Υλικά για 8 άτομα

1 χταπόδι
500 γρ. φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 ml ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1.5 λίτρο ζωμό λαχανικών
100 ml βαλσάμικο
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι, κόβουμε την κουκούλα και το αχνίζουμε σε κατσαρόλα με λίγο νερό έτσι ώστε να κοκκινίσει καλά.
Σε καυτή κατσαρόλα με λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με την δάφνη και την φάβα και σβήνουμε με ζωμό λαχανικών.
Αφήνουμε να βράσει καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό.
Τέλος χτυπάμε στο μπλέντερ την φάβα με το βαλσάμικο και λίγο αλατοπίπερο.
Κόβουμε τα πόδια από το χταπόδι και τα ψήνουμε σε σχάρα ή σε καυτό tefal με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε με ζεστή φάβα.

Tips: Μπορούμε να μαρινάρουμε το χταπόδι σε λαδόξυδο, εστραγκόν και κάπαρη για περισσότερη γεύση.

Καλαμάρι γεμιστό με κιμά καραβίδας και σάλτσα ντομάντας

O Master Chef των θαλασσινών Λευτέρης Λαζάρου μας δίνει νηστίσιμες συνταγές  - εικόνα 2

Υλικά για 4 άτομα


4 μεγάλα καλαμάρια
300γρ. καραβιδάκι ψίχα
3 κουταλιές της σούπας ρύζι μπασμάτι
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1σκελίδα σκόρδο
100ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
250γρ. τομάτα κονκασέ
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση


Σε κατσαρόλα ζεστή σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κεφάλια από τα καλαμάρια και την ψίχα της καραβίδας ψιλοκομμένη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε την τομάτα, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 15 λεπτά, σουρώνουμε την γέμιση και κρατάμε την σάλτσα χωριστά.
Γυρίζουμε τα καλαμάρια ανάποδα και τα γεμίζουμε με την γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε, και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Σοτάρουμε σε καυτό τηγάνι με λάδι και μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε την σάλτσα. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια. Τα σερβίρουμε κομμένα με λίγη σάλτσα.

Tips:
Αν χρειαστεί βάζουμε και λίγη ζάχαρη στην σάλτας τομάτας.


Μύδια με μυρωδικά
O Master Chef των θαλασσινών Λευτέρης Λαζάρου μας δίνει νηστίσιμες συνταγές  - εικόνα 3

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μύδια με το κέλυφος
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
100 ml ελαιόλαδο
250 ml λευκό ξηρό κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι θυμάρι
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
1 κουταλιά του γλυκού βασιλικό ξερό
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μύδια αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει και στραγγίσει καλά και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τα μύδια να αχνίσουν για περίπου 5-6 λεπτά. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μύδια και όσα δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα μυρωδικά και τον χυμό λεμονιού ώσπου να δέσει η σάλτσα. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά ρίχνουμε τα μύδια ξανά, αλατοπιπερώνουμε και κουνάμε με προσοχή την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα μύδια με την σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Tips: Εάν περισσέψει ζωμός μπορούμε να το βάλουμε στο multi με μύδια και κρέμα γάλακτος για να φτιάξουμε μια νόστιμη μυδόσουπα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ