Follow us

Ελληνικές γεύσεις από το Sani Gourmet

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει, σου εξασφαλίσαμε μια πρόγευση με συνταγές από τους βραβευμένους chef. Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη

sanigourmet

Το Sani Gourmet ανοίγει για δεύτερη συνεχή χρονιά το διάλογο «Νέα Ελληνική Κουζίνα» εστιάζοντας φέτος στην τάση του «100 Mile Diet», δηλαδή γαστρονομία βασισμένη σε προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα 100 μιλίων από το σημείο της χρήσης τους.

Μια διεθνής τάση με οικολογική διάσταση και προφανείς οικονομικές προεκτάσεις, αφού δίνεται έμφαση στην εποχικότητα των προϊόντων και τις τοπικές παραγωγές, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά με ωφέλεια για την οικονομία. Για 10 ημέρες, στο Sani Resort, κορυφαίοι Έλληνες chef, εγχώριοι και της διασποράς, καταθέτουν την έμπνευση και τη δεξιοτεχνία τους σ' ένα κοινό που έχει εκπαιδευτεί όλα αυτά τα χρόνια να περιμένει το καλύτερο.

Ο Γιάννης Παρίκος προτείνει Λαυράκι με κρούστα ψωμιού
Ελληνικές γεύσεις από το Sani Gourmet

Υλικά

Λαβράκι
Χωριάτικο ψωμί
Ελαιόλαδο
Μαρούλι, ρόκα, μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι φρέσκο και τομάτα καρέ (για την γαρνιτούρα)
Αυγοτάραχο

Εκτέλεση


-Τεμαχίζουμε το λαβράκι σε μερίδες και βγάζουμε τα κόκαλα.

-Παίρνουμε χωριάτικο ψωμί , το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και το τοποθετούμε πάνω στο φιλέτο από το λαβράκι.

-Βάζουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετούμε το λαβράκι από τη μεριά του ψωμιού πρώτα και αφού πάρει χρυσαφί χρώμα το γυρίζουμε και το αφήνουμε ώσπου να ψηθεί.

-Για τη γαρνιτούρα θέλουμε μαρούλι, ρόκα, μαϊντανό, άνηθο κρεμμύδι φρέσκο και τομάτα καρέ.

-Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μια μπασιίνα, βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και αφού κάψει τα ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε γρήγορα. Σβήνουμε με λιγο σόγια και τα βγάζουμε.

-Για το σερβίρισμα τοποθετούμε τα χόρτα στο πιάτο, βάζουμε πάνω το λαβράκι και προσθέτουμε πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί φέτες από αυγοτάραχο.




Ο Χρόνης Δαμάλας προτείνει Σαρδέλες με φακές και λαρδί
Ελληνικές γεύσεις από το Sani Gourmet - εικόνα 2


Υλικά για 4 άτομα

1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι φακές
1 κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
φρέσκο θυμάρι
λίγο καρότο
1 στικ σέλερυ
ζωμός dashy (εναλλακτικά: Φρέσκος ζωμός κότας)
1 πρέζα ginger
2 κουταλάκια lemongrass
1 lime
1/2 kg σαρδέλες
1 σκελίδα σκόρδο
12 φέτες λαρδί λεπτοκομμένο
λίγα φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ ξύδι υψηλής ποιότητας

Εκτέλεση

- Βράζουμε τις φακές σε μισό λίτρο νερό. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό. Προσθέτουμε 1/2 lt νερό, κρεμμύδι, καρότο, δάφνη, σκόρδο, θυμάρι.

- Σιγοβράζουμε για 45' μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να πιουν το ζωμό τους

-Αφαιρούμε τα λαχανικά και χτυπάμε τις φακές στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένας πουρές. Προσθέτουμε λίγο λάδι, ξίδι, αλάτι και πιπέρι

-Φιλέταρουμε τις σαρδέλες και τις μαρινάρουμε στο αλάτι, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το θυμάρι για 15'

-Ζεσταίνουμε το ζωμό dashy και προσθέτουμε πιπερόριζα, ginger και το μισό λάιμ και το σκεπάζουμε

-Ψήνουμε τις σαρδέλες στη σχάρα σε δυνατή φωτιά για 2'

- Σερβίρουμε τον πουρέ φακής στο κέντρο του πιάτου, τοποθετούμε επάνω 2-3 σαρδέλες και λίγες φέτες λαρδί και περιχύνουμε με ζωμό dashy. Διακοσμούμε με μια φέτα λάιμ.


Δες εδώ το video για το Sani Gourmet




Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Λευτέρης Λαζάρου / Water Restaurant / 11,12,13/05/12
Herve Pronzato / Sea You Up / 11,12,13/05/12
Σωτήρης Ευαγγέλου / Byblos / 12,13,14/05/12
Χρύσανθος Καραμολέγκος / Ντομάτα / 11,12,13,14/05/12
Νίκος Μιχαήλ / Ουζερί / 11,12,13/05/12

Γιάννης Παρίκος / Water Restaurant / 15,16/05/12
Γιώργος Χατζηγιαννάκης-Νίκος Μπούκης / Sea You Up / 14,15,16/05/12
Νίκος Κατσάνης / Byblos / 15,16/05/12
Μιχάλης Λυτρίβης/ Ντομάτα / 15,16,17/05/12
Ξενάκης Γκίκας / Ουζερί / 15,16,17/05/12

Κωνσταντίνος Φιλίππου
/ Water Restaurant / 18,19,20/05/12
Πολυχρόνης Δαμαλάς / Sea You Up / 18,19,20/05/12
Δημήτρης Μαυρίκος / Byblos / 17,18,19/05/12
Άρης Τσανακλίδης / Ντομάτα / 18,19,20/05/12
Νίκος Κατσάνης / Ουζερί / 18,19,20/05/12

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ