Follow us

O chef Αντώνης Μελάς μας διδάσκει gourmet συνταγές με απλά, ελληνικά υλικά

Δοκιμάσαμε το μενού από το εστιατόριο "Το Στάχυ" και σου εξασφαλίσαμε τις αγαπημένες μας συνταγές. Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη

sintages


Ο chef Αντώνης Μελάς δημιούργησε ένα μενού βασισμένο σε οικείες γεύσεις παράδοσης, με αναφορές σε όλη την Ελλάδα.


Στο εστιατόριο Το Στάχυ, στο ξενοδοχείο ELEFSINA HOTEL δοκιμάσαμε εξαιρετικά πιάτα βασισμένα σε συνταγές και υλικά της ελληνικής θάλασσας και υπαίθρου, παρουσιασμένα ωστόσο με τέτοιο τρόπο που μαρτυρούν τη δημιουργικότητα του chef, τόσο στην εκτέλεση όσο και στην εμφάνιση.

Τάρτα με καπνιστό χοιρινό Μάνης, γραβιέρα και αποξηραμένα σύκα
O chef Αντώνης Μελάς μας διδάσκει gourmet συνταγές με απλά, ελληνικά υλικά

Υλικά (8 άτομα)

1 φύλλο σφολιάτας 500γρ (+ ρεβίθια για να δώσουμε το σχήμα)
Σύγκλινο, 400 γρ. κομμένο σε κύβους
Γιαούρτι στραγγιστό, 300 γρ.
Γραβιέρα πικάντικη, 300 γρ. τριμμένη
12 Αποξηραμένα Σύκα που έχουμε κόψει σε λωρίδες
2 αυγά
1 κουταλιά σούπας λάδι
Λίγο φρέσκο θυμάρι
Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάση
Σε μία ταρτιέρα 28-30 εκ. απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας έτσι ώστε να ανασηκωθεί και στα τοιχώματα.
Πάνω στη ζύμη απλώνουμε μία λαδόκολλα που την γεμίζουμε με ρεβίθια ή φασόλια ώστε το βάρος τους να μην αφήσει την σφολιάτα να φουσκώσει, και να μας δώσει το χώρο που θα μπει η γέμιση.
Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200ο σε προθερμασμένο φούρνο.
Γέμιση
Σε μία κατσαρόλα, σοτάρουμε το σύγκλινο και τα αποξηραμένα σύκα με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Κλείνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα και τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε τα υλικά να μοιραστούν ομοιόμορφα στο μίγμα.
Στη συνέχεια, αφού έχουμε αφαιρέσει τα ρεβίθια από την βάση μας, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση . Χαμηλώνουμε τον Φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για 20 λεπτά! Η τάρτα μας είναι έτοιμη!

Tip
Αν έχετε ατομικές ταρτιέρες μπορείτε να μοιράσετε τη σφολιάτα και τη γέμιση στα οκτώ
Για πιο πλούσια γεύση μπορείτε στο σοτάρισμα να προσθέσετε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι!

Ταλαγάνι σχάρας με μαρμελάδα τομάτας, λάδι δυόσμου και πιτούλες ολικής άλεσης
O chef Αντώνης Μελάς μας διδάσκει gourmet συνταγές με απλά, ελληνικά υλικά - εικόνα 2


Υλικά (για 2 άτομα)
250 γρ. ταλαγάνι κομμένο σε φέτες με πάχος 1εκατ.
2 σφηνάκια ελαιόλαδο
5 κλωναράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη τομάτα φρέσκια, που της έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο
1 πίττα ολικής άλεσης
Λίγο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ψήνουμε τις φέτες ταλαγάνι και τις πιτούλες ολικής στη σχάρα μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε τοποθετώντας εναλλάξ μία φέτα ταλαγάνι με μία πιτούλα.
Ραντίζουμε με το λάδι δυόσμου.
Προσθέτουμε την μαρμελάδα τομάτας είτε στο πλάι του πιάτου είτε πάνω στο τυρί
Για την μαρμελάδα:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την σάρκα της τομάτας με την ζάχαρη και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το μηλόξιδο, και αφήνουμε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γλασάρει (περίπου 15 λεπτά). Στο τέλος προσθέτουμε τον μισό δυόσμο.
Για το λάδι δυόσμου:
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε ένα σφηνάκι λάδι με τον υπόλοιπο δυόσμο. Για να αναμιχθούν ευκολότερα τα υλικά, μπορούμε να έχουμε ζεστάνει το λάδι.

Φακές Βοΐου με καπαρόφυλλα και vinaigrette τομάτας
O chef Αντώνης Μελάς μας διδάσκει gourmet συνταγές με απλά, ελληνικά υλικά - εικόνα 3

Υλικά για τις φακές:
120γρ. φακές Βοΐου
40 γρ. καπαρόφυλλα
4 τοματίνια Σαντορίνης
1 κύβο ζωμό λαχανικών
Αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, θυμάρι και κάρδαμο

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές στο ζωμό μέχρι να μαλακώσουν, για 15 περίπου λεπτά. Τις ξεπλένουμε στο σουρωτήρι με κρύο νερό και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε στα τέσσερα τα τοματίνια και τα ανακατέβουμε με τις φακές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα καπαρόφυλλα, τη ρίγανη, το θυμάρι και το κάρδαμο.

Υλικά για την vinaigrette
1 φλοίδα από τομάτα (χωρίς σπόρια)
1 κουταλιά σούπας μηλόξυδο
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη

Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τη φλοίδα της τομάτας. Προσθέτουμε το ξύδι και τα μυρωδικά και ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να φουσκώσει η βινεγκρέτ. Στο τέλος προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και περιχύνουμε στις φακές


Το Στάχυ: Ώρες λειτουργίας: 12:30 το μεσημέρι – 12:00 το βράδυ
Δήμητρος 55 & Ρήγα Φεραίου Τηλ.: 210 5589700
e-mail: info@elefsinahotel.gr
www.elefsinahotel.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ