Σοκολατόπιτα με καρύδια του Λευτέρη Λαζάρου
Σοκολατόπιτα με καρύδια του Λευτέρη Λαζάρου
Πίτσα με κοτόπουλο μπάρμπεκιου
Πίτσα με κοτόπουλο μπάρμπεκιου
Συνταγές από Chef18.10.2012

O Λευτέρης Λαζάρου μας εισάγει στον κόσμο της σπιτικής πίτσας

Μας δίνει τη βασική συνταγή για ζύμη step by step και τρεις εναλλακτικές συνταγές για κατ’ οίκον απόλαυση

O Λευτέτης Λαζάρου μας εισάγει στον κόσμο της σπιτικής pizza

Μας δίνει τη βασική συνταγή για ζύμη step by step και τρεις εναλλακτικές συνταγές για κατ’ οίκον απόλαυση

Ποιος δεν αγαπάει την πίτσα; Εδώ, προτείνουμε την παρασκευή της με λεπτή ζύμη. Ο χρόνος ψησίματος της πίτσας, δεν μπορεί να είναι ακριβής, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες π.χ την δύναμη του φούρνου μας. Η ουσία είναι μία, η πίτσα μας είναι έτοιμη, όταν το τυρί είναι λιωμένο, ελαφρώς ροδισμένο και η ζύμη καλά ψημένη.

Βασική ζύμη πίτσας


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Υλικά για 4-5 πίτσες

500 γρ. αλεύρι σκληρό (δηλαδή δυνατό)
1 κ. σ. ελαιόλαδο
290 ml νερό χλιαρό
1/2 φακελάκι, μαγιά ξερή
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. κοφτό ζάχαρη

Εκτέλεση

STEP1
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι, τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και στη συνέχεια τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 λεπτά. Κουράγιο…

STEP 2 Ρίχνουμε και το αλάτι, και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας. (Την παραπάνω διαδικασία, μπορούμε να την κάνουμε με μίξερ… αλλά δεν έχει τόση πλάκα). Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

STEP 3 Χωρίζουμε τη ζύμη, σε μεγάλα κομμάτια και πλάθουμε μπάλες των 190 γρ. (σαν μπάλες του τένις περίπου).

STEP 4 Τοποθετούμε τις μπάλες ζύμης σε ένα πλατύ σκεύος (π.χ. ταψί), τις σκεπάζουμε με μία βρεγμένη πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 2 ώρες.

STEP 5 Ανοίγουμε την ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο, με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πεντανόστιμες πίτσες …. Φέρτε υλικά, ανοίξτε το φούρνο, αρχίζουμε …

Γενικές οδηγίες: Τη ζύμη, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, για μια μέρα ακόμα, αφού τη σκεπάσουμε καλά, με μια βρεγμένη πετσέτα. Θα φουσκώσει αργά-αργά στο ψυγείο, όλο το βράδυ και θα θέλει μόνο 30 λεπτά εκτός ψυγείου την επόμενη μέρα, για να είναι έτοιμη. Επίσης, μπορούμε να φυλάξουμε τη ζύμη στην κατάψυξη, για ένα μήνα. Την κάνουμε μπαλάκια, τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν θελήσουμε να φτιάξουμε πίτσα, βγάζουμε ένα μπαλάκι από την κατάψυξη και το βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου για να ξεπαγώσει όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα αφήνουμε το μπαλάκι σκεπασμένο με βρεγμένη πετσέτα για 2 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να φουσκώσει. Η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Tip: Πολύ σημαντικό, είναι να μην ακουμπήσει το αλάτι τη μαγιά, γιατί η μαγιά θα χάσει την ιδιότητα της και ζύμη μας, δεν θα μπορέσει να φουσκώσει. Αντίθετα η ζάχαρη είναι η καλύτερη φίλη της μαγιάς.

Κλασική σάλτσα ντομάτας

Η κλασική σάλτσα ντομάτας για την πίτσα δεν μαγειρεύεται. Ο πιο εύκολος αλλά και γευστικός τρόπος για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα ντομάτας, είναι να ανοίξουμε ένα ντοματάκι κονκασέ (που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ) και αφού το στραγγίσουμε ελαφρά από τα πολλά υγρά του, ρίξουμε μπόλικο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη και ανακατέψουμε, η σάλτσα μας είναι έτοιμη και γευστικότατη..

Κάνε κλικ πάνω στη συνταγή που θέλεις
Πίτσα με κοτόπουλο μπάρμπεκιου

Μίνι πίτσα, με σαλάμι αέρος

Πίτσα με με προσούτο και ρόκα

More from

Gourmet

Rainbow sushi: Ψυχεδέλεια και ωμό ψάρι

Το χρωματιστό sushi είναι το νέο food trend

H Ace Burger Company γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Burger με μοναδικές προσφορές

Απόλαυσε κι εσύ το πιο ζουμερό burger

Βγες για sushi με το e-table.gr

Από 1 έως 12 Ιουνίου απολαμβάνεις sushi από 20 ευρώ

Release The Beast: Τα νέα Magic Double ξυπνούν τα πιο άγριά σου ένστικτα!

Τρεις γεύσεις που πρωταγωνιστούν ήδη στις πιο λαχταριστές μας στιγμές!

Τι συμβαίνει στις κουζίνες των top εστιατορίων της Αθήνας;

Ένα video καταγράφει όλα όσα θα θέλαμε να δούμε

Betty’s Bakery: Το ψωμί στα καλύτερά του

Το success story μιας επικοινωνιολόγου που έγινε φούρναρης!

Taste the fashion in the wild: Ένα gourmet δείπνο με έμφαση στη μόδα

Ένα ταξίδι στην αφρικανική σαβάνα

Το νέο βιβλίο συνταγών για θεϊκές σαλάτες όλο γεύση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Βρες το την Παρασκευή 20 Μαΐου με το περιοδικό "7 Μέρες TV"

Συνταγή για σαλάτα κινόα με super food και dressing εσπεριδοειδών από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Βρες το νέο βιβλίο συνταγών, "Θεϊκές σαλάτες όλο γεύση", στο 7 Μέρες TV της Παρασκευής 20/05

Αυτά είναι τα πιο cool υπεργαλαξιακά γλειφιτζούρια που κυκλοφορούν

Για τους λάτρεις του διαστήματος

Quiz: Πες μου τι τύπος είσαι να σου πω ποιος είναι ο τέλειος Nespresso Freddo για σένα!

Γιατί ο τέλειος Nespresso Freddo είναι αυτός που σου ταιριάζει απόλυτα!