7 επιτυχημένες γυναίκες αποκαλύπτουν τη ρουτίνα του Σαββατοκύριακου
7 επιτυχημένες γυναίκες αποκαλύπτουν τη ρουτίνα του Σαββατοκύριακου
Ανάλυσέ το: Πώς να διώξεις τον φόβο της απόρριψης
Ανάλυσέ το: Πώς να διώξεις τον φόβο της απόρριψης
BETTER ME ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ03.03.2016

Ανάλυσέ το: 8 τρόποι για να νιώσεις καλύτερα άμεσα

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αποκαλύπτει 8 τρόπους να αλλάξεις τη διάθεσή σου τώρα!

Τώρα που άρχισα να ασχολούμαι κι εγώ με το Instagram παρατηρώ όλα τα quotes που κυκλοφορούν σχετικά με την ευτυχία. «Η ευτυχία είναι επιλογή», «Ζήσε το τώρα», «Εσύ καθορίζεις τα συναισθήματα σου» και πολλά άλλα. Συμφωνώ με όλα. Το ζήτημα είναι πώς καταφέρνουμε να επιτύχουμε τα παραπάνω, ειδικά όταν έχουμε μάθει διαφορετικά για πολλά χρόνια.

Το μυαλό μας είναι ένας μυς. Μαθαίνει, συνηθίζει, δυναμώνει και αποδυναμώνεται σύμφωνα με τα ερεθίσματα που λαμβάνει. Ο τρόπος που λειτουργεί σχετίζεται με το πώς έχει εκπαιδευτεί. Ένα παιδί που ακούει συνεχώς από τους γονείς του «Πρόσεχε!» ή «μπορείς και καλύτερα», εκπαιδεύει το μυαλό του να σκέφτεται «δεν είμαι αρκετά καλός, θα μπορούσα να είμαι καλύτερος». Έτσι νιώθει ανικανοποίητο, κάτι που θα μεταφέρει και στην ενήλικη ζωή του. Τώρα θα μου πείτε και ποιο παιδί δεν ακούει τα παραπάνω; Το ζήτημα είναι η συχνότητα, ο βαθμός και η διάρκεια. Όσο πιο σκληρή είναι η εκπαίδευση, τόσο πιο επιτυχή τα αποτελέσματα.

8 τρόποι να νιώσεις καλύτερα

  1. Εντόπισε τις δυσλειτουργικές σκέψεις

Για να μπορέσουμε λοιπόν να αλλάξουμε όλες τις δυσλειτουργικές σκέψεις που ενεργοποιούνται συνήθως αυτόματα, χρειάζεται αρχικά να τις εντοπίσουμε. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε παρατηρώντας τις σκέψεις μας και τα αντίστοιχα συναισθήματα που προκαλούν.

  1. Κράτησε ημερολόγιο

Σημείωσε την δυσλειτουργική σκέψη σου και γράψε ποιο συναίσθημα σου προκαλεί. Αφού λοιπόν τα εντοπίσεις άρχισε να αντικαθιστάς την δυσλειτουργική σκέψη με κάποια λειτουργική. Στην αρχή θα δυσκολεύεσαι. Στην πορεία θα γίνεται αυτόματα. Για παράδειγμα «Θα μείνω μόνη». Αυτή είναι μια υποθετική σκέψη που αφορά το μέλλον. Μήπως δεν αφορά το παρόν σου; Μήπως δεν είσαι μόνη; Η ζωή μας είναι το τώρα μας. Αν ανησυχούμε για το μέλλον, χάνουμε το τώρα και άρα …τη ζωή μας!

  1. Συμπεριέλαβε στη μέρα μια δραστηριότητα η οποία να σου δίνει ικανοποίηση

Συχνά, το πρέπει καταλαμβάνει το τι έχουμε πραγματικά ανάγκη. Μου έχει συμβεί και εμένα. Οι διεκπεραίωση των ευθυνών συνεπαίρνει όλη την ενέργεια, με αποτέλεσμα να ξεχνιούνται οι πραγματικές ανάγκες. Κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση «Τι χρειάζομαι τώρα το οποίο θα μου προσφέρει ικανοποίηση;». Ίσως να διαβάσω ήρεμη στον καναπέ μου πίνοντας ένα τσάι, ή να μιλήσω με κάποιον φίλο/η, ή να πάω έναν περίπατο ή να κάνω ποδήλατο.

  1. Άκουσε την αγαπημένη σου μουσική

Μην υποτιμάς την επιρροή της μουσικής. Έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει δραματικά την διάθεση. Δοκίμασε να ακούσεις τα αγαπημένα σου τραγούδια και παρατήρησε το πόσο αλλάζει η διάθεσή σου.

  1. Οριοθέτησε τους τοξικούς ανθρώπους

Κι όμως, υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι και μπορούν να καταφέρουν, ακόμη και άθελα τους, να έχουν πολύ μεγάλη επιρροή επάνω σας. Άνθρωποι που σκέφτονται αρνητικά, που γκρινιάζουν που αγχώνονται πολύ που δεν μπορούν να χαρούν το τώρα ή που σου μεταφέρουν τύψεις και ενοχές. Μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να είναι πολύ κοντινοί. Ίσως δηλαδή, να είναι η μαμά ή η αδερφή σου. Βάλε λοιπόν τα όρια σου και μέχρι να βρεις τις ισορροπίες σου ελάττωσε την επαφή μαζί τους.

  1. Επιβραβεύσου

Εστίασε στα θετικά σου. Θετικά που εντοπίζεις στην εμφάνιση και στην συμπεριφορά σου. Πες μπράβο στον εαυτό σου και μην θεωρείς δεδομένα τα χαρίσματα, τα ταλέντα και τις ικανότητές σου.

  1. Η αλλαγή ξεκινά μέσα σου

Συχνά περιμένουμε κάτι να αλλάξει στη ζωή μας για να νιώσουμε καλά. Κι όμως, η αλλαγή ξεκινά από μέσα μας. Εσύ θα αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις την πραγματικότητα, γιατί ακόμη κι αν αλλάξουν κάποια γεγονότα, ο τρόπος σκέψης σου θα επανέλθει και θα φτάσεις πάλι στο σημείο που θα νιώσεις ανικανοποίητη και θα περιμένεις την αλλαγή.

  1. Σκέψου τις φορές που τα κατάφερες

Πόσες φορές νόμιζες ότι δεν μπορείς αλλά τελικά τα κατάφερες; Σκέψου πόσες φορές προχώρησες, ενώ ένιωθες αδύναμη; Σκέψου ότι έχεις μέσα σου δύναμη και το έχεις αποδείξει. Με αυτή τη σκέψη πορέψου και πάρε την ευθύνη της ζωής σου.

Να είσαι καλά!

Σ.

More from

BLOGS

Eliana in Babyland: 5 πράγματα που αλλάζουν όταν το μωρό ξεκινάει να τρώει τροφές

Αυτή την εποχή, η Ελιάνα Χρυσικοπούλου αλέθει φρουτόκρεμες και κρατάει σημειώσεις

Ανάλυσέ Το | Πώς να απολαμβάνεις περισσότερο το σεξ

Δεν απολαμβάνεις το σεξ; Μήπως ό,τι έχεις μάθει γι’αυτό μέχρι τώρα είναι λάθος;

H beauty blogger μοιράζεται τις καλύτερες beauty στιγμές του Οκτωβρίου

Δες πώς αποχαιρετά τον μήνα Οκτώβριο η beauty blogger και ποιες στιγμές της κρατάει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου

Ανάλυσέ Το | Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη απαντά στις ερωτήσεις νέων γονέων

Μερικοί από τους προβληματισμούς που μπορεί να έχει ένας γονιός!

Eliana in Babyland: 10 αξέχαστες στιγμές θηλασμού

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου γιορτάζει με τον δικό της τρόπο την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που ολοκληρώνεται σήμερα

H beauty blogger βάζει τα πιο hot beauty προϊόντα στο μικροσκόπιο

Δες πώς σχολιάζει μερικά από τα φθινοπωρινά beauty λανσαρίσματα η beauty blogger Μαρία Σταμάτη.

Ανάλυσέ Το: O νόμος της έλξης

Ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας, αρνητικό ή θετικό, το έχουμε προσελκύσει εμείς - Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς να το διαχειριστείς!

Disney & PANDORA δημιουργούν την πιο chic και ονειρεμένη συλλογή της σεζόν

Αυτά είναι τα ονειρεμένα κοσμήματα που έχουν κλέψει την καρδιά των κομψών λάτρεων της PANDORA (και όχι μόνο!)