Γυναίκα : Ψυχολογία12 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2018

Η μεγάλη απόφαση για τις σπουδές μου. Τι πρέπει να προσέξετε!

Αν το κεφάλαιο «σπουδές» σε προβληματίζει όσο τίποτα άλλο, δες πως μπορείς να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη και να καταλήξεις!

Hey guys!

Σήμερα απευθύνομαι και στα αγόρια της παρέας μιας και το σημερινό θέμα αναφέρεται σε μια απόφαση που μας προβληματίζει όλα μας τα σχολικά χρόνια και αυτήν την περίοδο -εν όψει πανελληνίων- είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Άλλοι θα συμφωνήσουν πως πρόκειται για μια απόφαση ζωής ενώ άλλοι θα υποστηρίξουν πως δεν ήρθε και η καταστροφή του κόσμου αν κάτι δεν πάει τόσο σωστά από την αρχή.

Πρόκειται για την απόφαση της επιλογής σπουδών (αλλά όχι πάντα και επαγγέλματος)

Η προσωπική μου άποψη βρίσκεται κάπου στη μέση των δύο προηγούμενων, αφού συμφωνώ πως η σημαντικότητα της απόφασης είναι μεγάλη αλλά και πως κανείς δεν σου απαγορεύει να αργήσεις να την πάρεις ή ακόμη να κάνεις και λάθος έχοντας όμως την διάθεση να το αλλάξεις στην πορεία και να μη τα παρατήσεις.

Αν έχει έρθει λοιπόν και η δική σου σειρά να αποφασίσεις τι επάγγελμα θα ακολουθήσεις μεγαλώνοντας, να σου πω πως  δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι τόσο όσο νομίζεις. Κάνοντας ένα μικρό γκάλοπ στα κοντινά σου πρόσωπα θα δεις πως υπάρχει και αυτός που δεν σπούδασε κάτι, όμως εργάζεται, αυτός που παράτησε τις σπουδές του στη μέση και ασχολήθηκε με κάτι άλλο ή ξεκίνησε καινούργιες σπουδές, αλλά και εκείνος που πέρασε σε σχολή που δεν του άρεσε όμως έψαξε και βρήκε αυτή τη μικρή αλλά ικανοποιητική διέξοδο για να ακολουθήσει τα όνειρα του.

 Επομένως, δεν χρειάζεται να πελαγώνεις αν στα 18 σου χρόνια δεν μπορείς να βρεις αυτό που αληθινά σου αρέσει ή δεν πέρασες εκεί που θα ήθελες. Τα χρόνια που έρχονται είναι τόσο εποικοδομητικά που αν πραγματικά βάλεις στόχους είμαι σίγουρη πως θα τους πετύχεις.

Παρόλα αυτά ξέρω επίσης πως η κοινωνία, οι γονείς και το σχολείο δεν σου αφήνουν αυτό το περιθώριο σκέψης που θα ήθελες και ενώ σκέφτεσαι πως υπάρχουν και αυτοί οι κατασταλαγμένοι που τα κατάφεραν όλα από την αρχή, εσύ δεν ανήκεις σε αυτούς και νιώθεις το μυαλό σου να εκρήγνυται.

Σε καταλαβαίνω απόλυτα.

Στην συγκεκριμένη φάση της ζωής σου, κύριος υπεύθυνος των αποφάσεων σου είσαι εσύ, και ΠΡΕΠΕΙ να είσαι εσύ. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου! Ψάξε  ό, τι θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει και ενημερώσου για αυτό (την σχολή, τα μαθήματα, την επαγγελματική αποκατάσταση και πως μπορείς να το σπουδάσεις ). Κάνε ένα πλάνο με 2-3 εναλλακτικές που σου αρέσουν και συζήτησε το με τους γονείς σου. Είμαι σίγουρη πως και αυτοί πρώτα θέλουν να είσαι εσύ ευτυχισμένος και μετά να μη πληρώνουν χωρίς λόγο το φροντιστήριο. (χεχε)

Αν πάλι είσαι στην φάση που ενώ έχεις περάσει κάτι τελικά το μισείς, τότε ψάξε αν αυτό που πέρασες μπορεί με κάποιο τρόπο να σε βοηθήσει να κάνεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει, αλλιώς άλλαξε σχολή. Αυτό μπορεί να σημαίνει να ξανά δώσεις πανελλήνιες (ναι, ναι για τα όνειρα μας κάνουμε θυσίες) ή να γραφτείς σε κάποιο ΙΕΚ ή απλά να αφήσεις την σχολή σου και να ξεκινήσεις το δικό σου επάγγελμα. Όποια και να είναι η απόφαση σου φρόντισε να το συζητήσεις με τους γονείς σου και αν είναι ανένδοτοι προσπάθησε να βρείτε έστω μια μέση λύση.

Όπως και να ‘ χει ποτέ μην αφήσεις τα όνειρα σου να φύγουν χωρίς να παλέψεις για αυτά, γιατί σίγουρα στο μέλλον θα το μετανιώσεις.

Το επάγγελμα μας αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέρη της καθημερινότητας μας και πρέπει όσα χρόνια και αν περάσουν να μας ευχαριστεί και να το κάνουμε με μεράκι αλλιώς θα είμαστε δυστυχισμένοι!

Ακόμη και αν αυτό που σπούδασες δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ονειρεύεσαι να κάνεις, πρέπει να ακολουθήσεις τα όνειρα σου όποια και αν είναι η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλεις. Κανείς δεν σου λέει ότι θα είναι όλα εύκολα, αλλά και δύσκολα!

YOU ONLY FAIL WHEN YOU STOP TRYING

Love,

SKGirl

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ψυχολογια12 Ιουνίου 2018

Η μεγάλη απόφαση για τις σπουδές μου. Τι πρέπει να προσέξετε!

Αν το κεφάλαιο "σπουδές" σε προβληματίζει όσο τίποτα άλλο, δες πως μπορείς να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη και να καταλήξεις!

Ψυχολογια11 Ιουνίου 2018

17 λόγοι για να κάνεις ένα πάρτυ (χωρίς να έχεις κανέναν λόγο)

Πάντα υπάρχει μία καλή αφορμή για διασκέδαση

Ψυχολογια04 Ιουνίου 2018

10 λόγοι για να είσαι ευτυχισμένη αυτή τη στιγμή

Γιατί πρέπει να χαμογελάσεις τώρα κιόλας

Ψυχολογια01 Ιουνίου 2018

Ποια κοινά έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

Η επιστήμη εντόπισε τα στοιχεία που μοιράζονται όσοι περνούν πραγματικά καλά.

Mήπως χάνεις (συνέχεια) τα πράγματα σου; Να πώς θα το λύσεις!
Ψυχολογια29 Μάϊου 2018

Mήπως χάνεις (συνέχεια) τα πράγματα σου; Να πώς θα το λύσεις!

Δεν ξέρεις ποτέ πού είναι τα κλειδιά σου, το στυλό, ο φορτιστής του κινητού! Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την αφηρημάδα και τι μπορείς να κάνεις για να μην ψάχνεις κάθε πρωί τα γυαλιά σου;

Ψυχολογια28 Μάϊου 2018

9 πράγματα που δεν έχουν στο υπνοδωμάτιό τους οι χαρούμενοι άνθρωποι

Πώς θα βελτιώσεις τον ύπνο αλλά και την ερωτική σου ζωή

Ψυχολογια21 Μάϊου 2018

9 εμπειρίες που αξίζει να ξοδέψεις χρήματα στα '20s (αντί για υλικά αγαθά)

Πού να δώσεις τα χρήματά σου στην πιο ανέμελη δεκαετία της ζωής σου

Best of network