Follow us

Πώς είναι να ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση στα 30 (και κάτι)

Ποτέ δεν είναι αργά για καινούργιες αρχές

chocorock-5

Η Ρένα Οροκλού έχει το πιο ροκ ζαχαροπλαστείο που θα συναντήσεις στην πόλη, κι αυτό γιατί έχει δώσει όλη της την ενέργεια, την αγάπη αλλά και το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο. Το Choc O’ Rock έγινε ένας καλός λόγος για να πηγαίνω χαρούμενη στον Χολαργό όταν είχα ραντεβού με τον coach Γιάννη Σολδάτο για τρέξιμο, αφού ήξερα ότι ένα στενό πιο κάτω θα έβρισκα τα πιο λαχταριστά γλυκά. Το ζαχαροπλαστείο παραμένει στον ήσυχο δρόμο που το άφησα, το δικό μου τρέξιμο όμως στο ταρτάν αντικαταστάθηκε με αυτό στους δρόμους του κέντρου.

Η Ρένα είναι η περίπτωση της γυναίκας που άφησε πίσω της κάθε ηλικιακό και κοινωνικό ταμπού κι έκανε το όνειρό της πραγματικότητα λίγο μετά τα 40. Και το πέτυχε. "Ήταν μια ηλικία που για αδιευκρίνιστους λόγους είχα πάντα στο μυαλό μου ότι ήθελα να με βρει ικανοποιημένη σε διάφορα επίπεδα. Ένα από αυτά ήταν και είναι το κομμάτι του επαγγέλματος. Πάντα φανταζόμουν –και που δεν απέχει από την πραγματικότητα- ότι μια δουλειά που αγαπάς, μπορεί να σε κάνει ένα τσικ παραπάνω ευτυχισμένο. Ο άλλος λόγος είναι το ταρακούνημα της κρίσης. Οι δουλειές του χώρου στον οποίο κινήθηκα για πάρα πολλά χρόνια «τελείωναν» και κάποιοι από εμάς μαζί τους" θα μου πει καθώς ξεκινούσε αυτή η συνέντευξη.

Ποιες ήταν οι πρώτες μεγάλες δυσκολίες που συνάντησες;

Η τεράστια αλλαγή σε όλα. Στο ίδιο το αντικείμενο, στον τρόπο πραγματοποίησής του, στην κούραση, στους χρόνους, σε όλα. Συν το τέρας της γραφειοκρατίας που επισκιάζει τα πάντα. Όλα ξεπερνιούνται και σε όλα υπάρχει λογική. Στο ελληνικό κράτος όχι. Ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια μετά, οι δυσκολίες μας πάντα συνδέονται με τις απαιτήσεις, συνήθως παράλογες, του κρατικού μηχανισμού.

Πώς ένιωσες την πρώτη ημέρα που άνοιξε το μαγαζί;

Μεγάλη χαρά και ταυτόχρονα μούδιασμα για το τι θα ακολουθήσει. Αλλά όχι κάτι πρωτόγνωρο.

Βρέθηκες ποτέ σε μειονεκτική θέση λόγω του φύλου σου;

Στη συγκεκριμένη δουλειά όχι ιδιαίτερα, εκτός αν θυμηθώ το πώς με αντιμετώπισαν οι περισσότεροι εργάτες, κατά την κατασκευή του μαγαζιού. Από τον άμεσα εμπλεκόμενο κόσμο και τους πελάτες όμως όχι, ποτέ. Και είναι λογικό, μιας και η ζαχαροπλαστική,η μαγειρική και γενικά η εικόνα ενός μικρού μαγαζιού με γλυκά, ταιριάζει γάντι σε μια γυναίκα. Στις προηγούμενες δουλειές, δυστυχώς συχνά. Όπως και να έχει, θεωρώ ότι το πρόβλημα παραμένει των ανδρών. Εμείς θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Εκείνοι που δημιουργούν το πρόβλημα, έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.

Τι σου δίνει δύναμη τις μέρες που όλα πάνε στραβά για να συνεχίσεις;

Το ξερό μου το κεφάλι που πιστεύει ότι όλα έχουν λύση, ακόμα κι αν χρειαστεί να το κοπανήσω στον τοίχο, οι μυρωδιές των γλυκών, μια βροχερή μέρα, ένα τραγούδι… Και φυσικά ο σύντροφός μου που είναι πάντα κοντά με τη λογική και την ευαισθησία του.

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο, τι θα έκανες διαφορετικά;

Μπορεί και όλα, μπορεί και τίποτα. Ίσως να ήμουν λιγότερο σπάταλη σε ασήμαντα πράγματα, ώστε να μπορώ να ταξιδέψω πολύ, πάρα πολύ!

Πόσο χρόνο αφιερώνεις στο μαγαζί;

Συνήθως γύρω στις 50 ώρες την εβδομάδα. Εκτός από τις γιορτές και τις ειδικές περιπτώσεις που σχεδόν μένουμε εκεί…

Τι συμβουλή θα έδινες σε μια γυναίκα που θέλει να δοκιμαστεί σε κάτι διαφορετικό αλλά φοβάται;

Δεν πιστεύω στις συμβουλές. Κυκλοφορούν αριστερά δεξιά και τελικά ο καθένας κάνει αυτό που νιώθει. Και καλά κάνει. Αυτό έχει σημασία. Να κάνει κανείς αυτό που νιώθει και να προχωράει… Οι αλλαγές συνήθως, γίνονται για το καλύτερο. Ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσουν μέσα από δυσκολίες ή και πόνο.

Και μιας και φτάσαμε στο τέλος, πάρε μία γεύση από τα γλυκά της Ρένας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ