Γυναίκα : Καριέρα26 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2017

Πώς να απαντήσεις στην ερώτηση «πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου»

Προετοιμάσου κατάλληλα για τις επαγγελματικές προκλήσεις

Κάθε συνέντευξη για δουλειά αποτελεί μία συναρπαστική διαδικασία – αυτό σημαίνει ότι το βιογραφικό σου ξεχώρισε ανάμεσα από πολλά – όμως ταυτόχρονα είναι και κάπως τρομακτική. Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι ότι πρέπει να «πουλήσεις» τον εαυτό σου, διώχνοντας κάθε ανασφάλεια και αίσθηση ανεπάρκειας. Το χειρότερο; Η απάντηση στην ερώτηση «πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου».

Ένα απλό τέχνασμα για να τα πας καλά σε μία συνέντευξη για δουλειά, είναι να την αντιμετωπίσεις ως ένα meeting, καθώς δεν είναι μόνη η ευκαιρία σου να λάμψεις, αλλά και να ρωτήσεις τους πιθανούς εργοδότες σου θέματα που αφορούν τη δουλειά. Βεβαιώσου ότι είναι η κατάλληλη για σένα. Από τη στιγμή όμως που είσαι εσύ η αιτούσα και βρίσκεσαι σε μία στιγμή της ζωής σου που μπορεί να καθορίσει το μέλλον σου, καλό είναι να πας προετοιμασμένη.

Να είσαι σύντομη

Σίγουρα θα έχεις πολλά να πεις όταν πρόκειται να μιλήσεις για σένα, αλλά ίσως να ήταν πιο χρήσιμο να ετοιμάσεις μία λίστα με τα δυνατά χαρακτηριστικά σου αφορούν στη θέση για την οποία έκανες αίτηση. «Να είσαι όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται και να επικοινωνήσεις το θετικό χαρακτηριστικό σου με ένα παράδειγμα με το οποίο ο συνομιλητής σου μπορεί να ταυτιστεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κάνε εξάσκηση με ένα φίλο σου και προσπάθησε να ολοκληρώνεις μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι σκοπός να πεις τα πάντα, αλλά κάτι που να έχει ενδιαφέρον» συμβουλεύει η personal branding expert Natasa Djukanovic.

Εστίασε περισσότερα στα προβλήματα που μπορείς να λύσεις

Θυμήσου ότι σε έχουν καλέσει για να συμπληρώσεις μια θέση, να βοηθήσεις στην επίλυση ενός προβλήματος ή να κάνεις κάτι συγκεκριμένο που συμβάλλει στη συνολική αποστολή τους. Θέλεις να τους κάνει να σκέφτονται ότι σε χρειάζονται, οπότε βεβαιώσου ότι έχεις προσαρμόσει την απάντηση «λίγα λόγια για μένα» στις ανάγκες τους.

Πίστεψε στον εαυτό σου και κινήσου με αυτοπεποίθηση

«Αν δυσκολεύεσαι να κινηθείς με αυτοπεποίθηση, υπάρχει ένα τρικ που βοηθάει αρκετούς ανθρώπους που έχουν τον ‘φόβο της σκηνής’. Δημιούργησε ένα alter ego με αυτοπεποίθηση, που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Η Beyonce, για παράδειγμα, δημιούργησε το alter ego Sasha Fierce, που την έκανε να ξεχνά το πόσο ντροπαλή ήταν και δείχνει δυναμική σε κάθε performance» λέει η expert.

Η ειδικός προτείνει μάλιστα να εξασκηθείς, ανεξάρτητα με το αν αναζητάς εργασία ή όχι, καθώς ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα είναι ο επόμενος εργοδότης ή πελάτης σου. «Ένα πρόσωπο που συναντάς στις διακοπές, μπορεί να γίνει συνεργάτης σου μία μέρα» τονίζει. 

Read Also

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΡΙΕΡΑ

Καριερα15 Φεβρουαρίου 2018

4 top tips που πρέπει να ξέρεις πριν βάλεις φωτογραφία στο Linkedin προφίλ σου

Για να έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις δουλειά, ακολούθησε τις συμβουλές της expert.

Μάθε τι κάνει κάθε επιτυχημένη γυναίκα την πρώτη ώρα στη δουλειά
Καριερα13 Φεβρουαρίου 2018

Μάθε τι κάνει κάθε επιτυχημένη γυναίκα την πρώτη ώρα στη δουλειά

5 συνήθειες που αξίζουν να μπουν στην καθημερινότητα σου.

Καριερα24 Ιανουαρίου 2018

Τα λάθη που νομίζεις ότι δεν έκανες στη συνέντευξη για δουλειά

Αλλά τελικά έκανες. Να πώς θα τα αποφύγεις την επόμενη φορά.

Καριερα15 Ιανουαρίου 2018

Τι κάνουν όλες οι επιτυχημένες γυναίκες τον Ιανουάριο

Τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις την αλλαγή

Best of network