Follow us

Θέλεις να γίνεις αεροσυνοδός; Η Μαίρη Καλύμνου φτιάχνει ένα μίνι οδηγό

Όλα όσα θέλεις να μάθεις από τη MaryHop

Θέλεις να γίνεις αεροσυνοδός; Η Μαίρη Καλύμνου φτιάχνει ένα μίνι οδηγό

Όλα όσα θέλεις να μάθεις από τη MaryHop

Η Μαίρη Καλύμνου είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το επιτυχημένο travel blog www.maryhop.com, ένα blog που σε ταξιδεύει στα πιο όμορφα μέρη του κόσμου και σου δίνει inside info για το επόμενο ταξίδι σου. Αεροσυνοδός από το 2006, με εμπειρία σε Commercial αλλά Corporate/VIP operators, η Μαίρη είναι ένα κορίτσι που αγαπάει το world hoping και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να απαντήσει στις απορίες κάθε επίδοξης αεροσυνοδού.

Αναμφισβήτητα, το επάγγελμα της αεροσυνοδού είναι από αυτά που ενδόμυχα ζηλεύεις και θαυμάζεις, αφού στο μυαλό των περισσοτέρων αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να γυρίσεις τον κόσμο. Η Μαίρη όμως σε επαναφέρει σε τάξη, τονίζοντας ότι ναι μεν είναι μία “ονειρική δουλειά, αλλά ταυτόχρονα αρκετά δύσκολη, που απαιτεί θυσίες”. “Είναι σημαντικό να απαντήσεις μόνη σου στην εξής ερώτηση: Για ποιό λόγο θα ήθελες να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα” λέει η Μαίρη και για να σε κατευθύνει/ενημερώσει παραθέτει έναν πλήρες Q&A οδηγό, βασιζόμενη στη δεκαετή εμπειρία της.

Θέλεις να γίνεις αεροσυνοδός; Η Μαίρη Καλύμνου φτιάχνει ένα μίνι οδηγό

1.Χρειάζονται συγκεκριμένες σπουδές ή αρκεί το Απολυτήριο Λυκείου για να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα;

Όχι, το πτυχίο δεν είναι απαραίτητο και καμία εταιρεία δεν θα το απαιτήσει από εσένα. Η βασική εκπαίδευση με το Απολυτήριο Λυκείου σου, αρκεί. Παρόλ᾽ αυτά, αν διαθέτεις κάποιο πτυχίο και ειδικά αν αυτό αφορά κάποια ξένη γλώσσα ή εξυπηρέτηση πελατών (οποιασδήποτε μορφής), θα θεωρηθεί φυσικά ως επιπλέον προσόν. Μπορεί να μην θεωρείται προαπαιτούμενο, ωστόσο κάθε πτυχίο ενισχύει την προσωπικότητά σου - παράγοντας εξαιρετικά σημαντικός για τις αεροπορικές εταιρείες.

2. Να επενδύσω σε κάποιο πρόγραμμα ή σχολή για την εκπαίδευσή μου;


Όλες οι αεροπορικές εταιρείες εκπαιδεύουν τις αεροσυνοδούς τους κατά την πρόσληψη και ανανεώνουν φυσικά και τα διπλώματα τους κάθε χρόνο. Κανένας τρίτος οργανισμός ή σχολή που αναλαμβάνει το initial cabin crew (safety) training, δεν μπορεί να εγγυηθεί κάποια πρόσληψη, αφού έτσι κι αλλιώς όλες οι αεροπορικές εταιρείες το καλύπτουν, επενδύοντας στον κάθε υποψήφιο. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες low cost εταιρείες, οι οποίες “υποχρεώνουν” τους υποψηφίους να καλύψουν με δικά τους έξοδα την εκπαίδευσή τους.

3. Πόσες ξένες γλώσσες θα πρέπει να γνωρίζω;

Ξεκινάμε με τη βασική και απαραίτητη, που είναι η Αγγλική. Όλες οι εκπαιδεύσεις, οι in flight επικοινωνίες αλλά ακόμη και οι περισσότερες συνεντεύξεις, γίνονται στα αγγλικά, οπότε καλό είναι να ξεκινήσεις τις προσπάθειές σου, έχοντας καλές γνώσεις αγγλικών σε γραπτό και προφορικό επίπεδο. Έχε κατά νου, πως όλες οι εταιρείες τσεκάρουν το επίπεδό σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Όσον αφορά στις υπόλοιπες γλώσσες, θεωρούνται (εννοείται) μεγάλο προσόν, αλλά βοηθά περισσότερο όταν γνωρίζεις τη γλώσσα της χώρας όπου έχει τη βάση της η εταιρεία. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχεις προτεραιότητα στις συνεντεύξεις.

Θέλεις να γίνεις αεροσυνοδός; Η Μαίρη Καλύμνου φτιάχνει ένα μίνι οδηγό - εικόνα 2

4. Ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος;

Η ίδια η φύση της δουλειάς είναι αρκετά δύσκολη. Οι αεροσυνοδοί εργάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, διασχίζουν διαφορετικές ζώνες τοπικής ώρας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου λόγω jet lag, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από το λεγόμενο crew fatigue και γενικότερα δυσκολεύεται πολλές φορές ο οργανισμός τους να προσαρμοστεί σε συνθήκες με τέτοια υψομετρική διαφορά. Σε όλα αυτά θα προσθέσω επίσης την κούραση, τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δουλειάς (κάποιες φορές), σπρώχνοντας βαριά cabin trolleys μέσα στη νύχτα ή καθαρίζοντας την καμπίνα έπειτα από μία πολύ κουραστική πτήση.

Μεγάλη δυσκολία αποτελεί επίσης το ωράριο της εργασίας. Το συνηθισμένο ωράριο 09:00-17:00, Δευτέρα με Παρασκευή και αργίες off, σε αυτήν την περίπτωση δεν υφίσταται. Το επάγγελμα της αεροσυνοδού απαιτεί ευελιξία ωραρίου. Νυχτερινή εργασία, Σαββατοκύριακα, αργίες και γιορτές, ξύπνημα στις 02:00 τη νύχτα, άρα προσπάθεια ύπνου από τις 20:00 το βράδυ και άλλα τέτοια “μη-φυσιολογικά”. Η δουλειά αυτή απαιτεί εξαιρετική προσαρμοστικότητα, τόσο σε επίπεδο ωραρίου και φύσης δουλειάς όσο και σε ένα γενικότερο επίπεδο ζωής. Η μοναξιά είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση, αφού αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία να χτίσεις την προσωπικότητά σου.

Θέλεις να γίνεις αεροσυνοδός; Η Μαίρη Καλύμνου φτιάχνει ένα μίνι οδηγό - εικόνα 3
Συνέχεια στη σελίδα 2
5. Θα πρέπει να έχω αναλογίες μοντέλου για αυτή τη θέση;

Όχι βέβαια. Οι αεροσυνοδοί είναι αληθινοί, καθημερινοί άνθρωποι, όχι κούκλες βιτρίνας. Έχουν ατέλειες και κάποιες φορές μη ιδανικές αναλογίες. Ωστόσο, οι βασικές προϋποθέσεις σχετικά με το ύψος και το βάρος συνήθως τηρούνται, οπότε αυτό είναι το μόνο που ίσως πρέπει να προσέξεις.

6. Πὠς να φτιάξω σωστά το βιογραφικό μου;

Το βιογραφικό σου είναι η ευκαιρία σου να ξεχωρίσεις, γι᾽ αυτό θα πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο, ώστε να το ετοιμάσεις σωστά. Φρόντισε να είναι σύντομο (το πολύ δύο σελίδες), να αναφέρεις μόνο πραγματικά γεγονότα από προηγούμενες δουλειές και ημερομηνίες, να έχει συνοχή και πάνω απ᾽ όλα τέλεια ορθογραφία. Η αγγλική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της αεροπορίας παγκοσμίως, οπότε καλό θα ήταν να το ετοιμάσεις στα αγγλικά, ακόμη κι αν απευθύνεσαι σε ελληνική εταιρεία.

7. Τι είναι τα Open Sessions ή Open House interviews;

Τα open sessions είναι ημέρες ανοιχτές για μαζικές συνεντεύξεις, που διοργανώνει η αεροπορική εταιρεία σε διάφορες πόλεις του κόσμου ή μόνο στη βάση της. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να συμπληρώσεις την αίτησή σου online, να την εκτυπώσεις και να εμφανιστείς στο Open Session, προκειμένου να δώσεις συνέντευξη. Σε αυτά τα open days, συνήθως εμφανίζεται πολύ κόσμος, οπότε φρόντισε να είσαι σωστά προετοιμασμένος, ώστε να ξεχωρίσεις. Ετοίμασε σωστά το βιογραφικό σου, μελέτησε την εταιρεία, φρόντισε την εξωτερική σου εμφάνιση, βάλε το καλύτερό σου χαμόγελο και καλή επιτυχία!

Θέλεις να γίνεις αεροσυνοδός; Η Μαίρη Καλύμνου φτιάχνει ένα μίνι οδηγό - εικόνα 4

8. Πως να ψάξω για δουλειά;

Με δεδομένο ότι έχεις αποφασίσει αν είσαι διατεθειμένη να μετακομίσεις στο εξωτερικό (αν χρειαστεί) ξεκινάς την αναζήτηση εντός και εκτός συνόρων. Μπες σε λίστες αεροδρομίων, ψάξε τις αεροπορικές εταιρείες, βρες που έχει βάση η καθεμία τους, μελέτησε ιστοσελίδες τους αλλά και τις απαιτήσεις τους στην κατηγορία Jobs/Careers και ξεκίνα στέλνοντας το βιογραφικό σου. Προσοχή όμως, μη στείλεις βιογραφικό, αν δεν υπάρχει Job Opening, γιατί το πιθανότερο είναι να βρεθεί στο αρχείο ή να μη διαβαστεί ποτέ. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις τον κόσμο της αεροπορίας καλύτερα.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το επάγγελμα της αεροσυνοδού αλλά και να εμπνευστείς για ταξίδια, ακολούθησέ την στο www.maryhop.com ή στη σελίδα της στο Facebook.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ