Γυναίκα : Μητέρα - Παιδί13 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2018

3 οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά όταν τους απαντάμε «δεν ξέρω» (αν όντως δεν ξέρουμε)

Για τα μικρά παιδιά, ο γονέας έχει όλες τις απαντήσεις.

Τα διάφορα ‘γιατί’ των παιδιών μπορούν να πιάσουν τους γονείς απροετοίμαστους και να τους φέρουν σε αμηχανία. Τις προάλλες,  σε ένα μου σεμινάριο,  πολλοί γονείς με ρωτούσαν τι να απαντήσουν στα παιδιά τους όταν στην ερώτηση που τους τίθεται δεν έχουν απάντηση.

Τι να πω στην μικρή μου που με ρωτά γιατί πεθαίνουμε όταν ο ίδιος δεν ξέρω ; με ρώτησε  ένας μπαμπάς σε πρόσφατο σεμινάριο. Και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Πολλοί άλλοι γονείς ακολούθησαν με τα δικά τους παραδείγματα ερωτήσεων στις οποίες δεν είχαν απάντηση να δώσουν. Καλοπροαίρετα μεν, αλλά λανθασμένα εφεύρισκαν απαντήσεις προκειμένου να καλυφθεί η απορία του παιδιού.

Μεγαλώσαμε  με το μήνυμα ότι το «δεν ξέρω» δεν είναι αποδεκτή απάντηση. Στους γονείς λέγαμε «δεν ξέρω» για να μην πούμε την αλήθεια για κάποια αταξία μας και αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Στο σχολείο, το «δεν ξέρω» στις ερωτήσεις των εκπαιδευτικών σήμαινε ότι ήμασταν αδιάβαστοι, ασυνεπείς και η βαθμολογία έπαιρνε την κατιούσα (αφού τα ακούγαμε για μερικά λεπτά ή μας έριχναν το επικριτικό τους βλέμμα). Λογικά, λοιπόν, σε πολλούς από εμάς δεν αρέσει να παραδεχόμαστε ότι απλά δεν ξέρουμε.

Κι όμως, το «δεν ξέρω» στην προκειμένη περίπτωση είναι μια πολύ καλή απάντηση.

Η αλήθεια είναι ότι το «δεν ξέρω» συνδέεται με αυτοπεποίθηση και ωριμότητα. Για παράδειγμα, ο γιατρός που θα μου πει δεν ξέρω σε κάποια απάντηση που θα του κάνω (και θα με παραπέμψει σε άλλη ειδικότητα ή θα ερευνήσει το θέμα) είναι ο ιατρός που εμπιστεύομαι. Δεν θα ήθελα να με αναλάβει ένας ειδικός που λόγω προσωπικής ανασφάλειας θα αποκρύψει ότι δεν ξέρει και θα γίνω πείραμα. Δεν αφαιρεί από την αξία σας  όταν λέτε «δεν ξέρω». Αντιθέτως…

Δες τη συνέχεια στο themamagers.gr

Read Also

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ - ΠΑΙΔΙ

Μητερα - Παιδι15 Μαρτίου 2018

Ο μύθος της «δεμένης οικογένειας»

Η υπενθύμιση που ακούμε «Είμαστε πολύ δεμένη οικογένεια» κρύβει συχνά τη διευκρίνιση-απειλή

Μητερα - Παιδι14 Μαρτίου 2018

Πώς γίνεται 3 παιδίατροι να λένε διαφορετικά πράγματα για το ίδιο πρόβλημα υγείας;

Οι περισσότεροι έχουμε προσωπικά διαπιστώσει το φαινόμενο

Μητερα - Παιδι13 Μαρτίου 2018

9 πράγματα που λέω στα παιδιά μου και θα ήθελα κάποιος να πει και σε μένα

Στα πρώτα χρόνια της ζωής τους – και όχι μόνο – δίνουμε συνεχώς οδηγίες στα παιδιά μας – από το πού να πάνε μέχρι το τι να κάνουν και τι να φάνε

Μητερα - Παιδι12 Μαρτίου 2018

Oι ήρεμοι γονείς είναι αυτοί που μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: «Βάλτε την ηρεμία στην ζωή σας»

Best of network