Γυναίκα : Μητέρα - Παιδί04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2017

Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν χωρίς να τολμάς να τους πεις «όχι»

Πολλές αντιδράσεις είναι έντονες και δεν περιορίζονται στα «μουτρώματα» και τα «νευράκια» που ξέραμε μέχρι τώρα.

Συζητώντας με άλλες μαμάδες, όπως κάνουμε πάντα οι μαμάδες για τα παιδιά μας καταλήξαμε ότι στα σημερινά παιδιά δεν μπορείς να πεις «όχι». Πολλές αντιδράσεις είναι έντονες και δεν περιορίζονται στα «μουτρώματα» και τα «νευράκια» που ξέραμε μέχρι τώρα. Πολύ συχνά είναι «βίαιες» και συνοδεύονται από κλωτσιές και αγκωνιές προς το γονιό, χτυπήματος στο χέρι στο τραπέζι και από επιθετικές εκφράσεις.
Πολλοί από τους γονείς που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα είναι από αυτούς – και αυτο μπορώ να το πω με βεβαιότητα – που είναι πάνω από τα παιδιά τους, που με λίγα λόγια είναι «καλό γονείς», ακόμα κι αυτό το «καλός» γονιός είναι παρεξηγημένο. Δεν είναι γονείς που πίνουν, που κακοποιούν τα παιδιά τους ή ο ένας τον άλλον, που λείπουν από το σπίτι αφήνοντας τα βλαστάρια τους στους πέντε ανέμους, που έχουν κακή σχέση μεταξύ τους. Είναι σαν εσένα και εμένα. Διαρκώς από πάνω. «Να μην τους λείψει τίποτα», να «συζητήσουν μαζί τους», να τα πάνε σε ένα μουσείο, να δουν μια ταινία μαζί. Τους αφιερώνουν χρόνο, παλεύουν γι΄αυτά και έχουν κι αυτοί τα πάνω τους και τα κάτω τους όπως όλοι μας.
Ωστόσο, δεν λένε και πολλά όχι. Και ποιος λέει; «Επιλέγω» λέει μια μητέρα «τις μάχες που θα δώσω» και στο τέλος από τις πολλές επιλογές μένεις σε μία, και χάνεις τις υπόλοιπες εννιά. «Πρσοπαθώ να συζητήσω μαζί τους» λέει η άλλη, «δεν έχω σηκώσει ποτέ χέρι πάνω τους λέει η τρίτη», «αυτοελέγχομαι και δεν υψώνω τη φωνή μου» λέει η τέταρτη. Κοιτάζοντάς τες και συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό μου μέσα σε αυτές αναρωτιέμαι τελικά «αφού τα παρέχουμε όλα», αφού «είμαστε κεριά αναμμένα δίπλα στα παιδιά μας», τι κάνουμε λάθος;…
Διάβασε τη συνέχεια στο themamagers.gr

Read Also

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ - ΠΑΙΔΙ

Μητερα - Παιδι19 Ιανουαρίου 2018

Να εύχεσαι να «γκρινιάζει» ο δάσκαλος για το παιδί σου

Γιατί έχει τόση επιτυχία η εβδομαδιαία «γκρίνια» των δασκάλων;

Μητερα - Παιδι19 Ιανουαρίου 2018

Εφηβεία | Γιατί επιβάλλεται να ξέρεις σε ποια σπίτια μπαίνει το παιδί σου

Γνώρισε τους ανθρώπους που σχετίζονται καθημερινά με το παιδί σου

Μητερα - Παιδι18 Ιανουαρίου 2018

«Νταντά, άτα, μαμ» | Μην μιλάς στα παιδιά σαν να είναι ανόητοι ενήλικες

Τα χαρακτηριστικά της σωστής «μωρουδίστικης» γλώσσας

Μητερα - Παιδι17 Ιανουαρίου 2018

Παιδικό καπρίτσιο | «Θέατρο» ή ανάγκη;

Πώς θα το καταλάβουμε;

Best of network