Follow us

Τι σημαίνει «τρυφερά» όρια και πώς να τα βάλουμε στο παιδί

Τα πέντε σημαντικότερα συστατικά της σωστής ανατροφής, έτσι όπως προκύπτουν από πολύχρονες και καλά τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες

xaroumeno-paidi

Στα τόσα χρόνια εμπειρίας, στις χιλιάδες ώρες δουλειάς με γονείς, ποτέ, μα ποτέ, δε μου έχει πει κάποιος γονιός ότι η πιο σημαντική του προτεραιότητα και επιθυμία για το παιδί του είναι να μεγαλώσει και να γίνει πλούσιο, διάσημο, ή πετυχημένο. Όλοι ξεκινάνε λέγοντας ότι θέλουν να έχουν «ένα καλό και χαρούμενο παιδί». Προφανώς οι γονείς συνειδητοποιούν ότι όταν υπάρχουν αυτά τα δύο συστατικά, τα υπόλοιπα, η επιτυχία, τα χρήματα, η δημοσιότητα, θα έρθουν, αν αυτή είναι η φιλοδοξία του παιδιού.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι το παιδί μας σωστό και χαρούμενο, σήμερα ως παιδί και αύριο ως ενήλικας;

Θα σας μεταφέρω τα πέντε σημαντικότερα συστατικά της σωστής ανατροφής, έτσι όπως προκύπτουν από πολύχρονες και καλά τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες.

1. Τα παιδιά χρειάζονται έναν ασφαλή συναισθηματικό δεσμό με τουλάχιστον έναν ενήλικα στη ζωή τους, ο οποίος τα αγαπάει και τα νοιάζεται.

Μέσα από το συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στη μητέρα (ή τον φροντιστή) και το μωρό καλύπτονται οι βασικές φυσιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες του μωρού και αναπτύσσεται η αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας. Αυτός ο πρωταρχικός συναισθηματικός δεσμός είναι το θεμέλιο για την κοινωνική, συναισθηματική, ακόμα και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού. Οι πρώιμες εμπειρίες του μωρού δημιουργούν νευρωνικά μονοπάτια στον εγκέφαλό του και έτσι το μυαλό του παιδιού αναπτύσσεται με συγκεκριμένο τρόπο και έχει σταθερές αντιδράσεις σε ποικιλία ερεθισμάτων. Ο συναισθηματικός δεσμός επηρεάζει την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, και ειδικά την αίσθηση της σιγουριάς και ασφάλειας, κάτι που ξέρουμε από τις έρευνες ότι σχετίζεται με την ικανότητα του ανθρώπου να κάνει σταθερές σχέσεις στην ενήλικη ζωή του.

Οι νευροεπιστήμονες μας διαβεβαιώνουν ότι ο συναισθηματικός δεσμός είναι τόσο σημαντικός, ώστε υπάρχουν ειδικοί νευρώνες στον εγκέφαλο που τον θέτουν σε λειτουργία καθώς και η ορμόνη ωκυτοκίνη που διευκολύνει τη διαδικασία.

Πώς πετυχαίνουμε τον σταθερό συναισθηματικό δεσμό: καταρχήν κρατώντας αγκαλιά το παιδί συχνά τον πρώτο χρόνο της ζωής του! Δεν το αφήνουμε να κλαίει απαρηγόρητο για «να μάθει». Τα παιδιά μαθαίνουν όταν τα αγκαλιάζουμε και τα φροντίζουμε την ώρα που το έχουν ανάγκη. Καθώς μεγαλώνει το παιδί, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τον συναισθηματικό δεσμό. Αποδεχόμαστε το παιδί και του δείχνουμε αγάπη, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές με τα ξεσπάσματα και το θυμό στις ηλικίες 2-3 ετών.

Όταν το παιδί θεωρεί ότι το όριο που βάζει ο γονιός είναι υπερβολικά σκληρό ή άδικο, τότε θα αντισταθεί. Η τιμωρία επίσης δεν βοηθάει. Το παιδί που κάθεται στη γωνία του τάιμ-άουτ για να σκεφτεί τι κακό έκανε και να γίνει «καλό παιδί», αυτό που σκέφτεται είναι...

Διάβασε τη συνέχεια στo themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ