Follow us

Μυστικά για να είσαι αδύνατη στο παρά πέντε του καλοκαιριού

Η διατροφολόγος Θεοδώρα Καλογεράκου μας δίνει τις απαντήσεις

Μυστικά για να είσαι αδύνατη στο παρα πέντε του καλοκαιριού

Πόσες θερμίδες κρύβει ένα cocktail; Πώς μας επηρεάζει η αλλαγή της διατροφής μας στις διακοπές; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες;

Η Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού MSc και Διατροφολόγος MSc Θεοδώρα Καλογεράκου μας δίνει τις απαντήσεις.

Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου εν όψει καλοκαιριού;

Η έννοια των «διακοπών» έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ψυχική, πνευματική και σωματική μας υγεία και ισορροπία. Δεν θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε επιπόλαια, αλλά ως ένα δώρο που προσφέρουμε στον εαυτό μας, γιαυτό και θα πρέπει να του δίνουμε την ανάλογη δέουσα σημασία.

Γιατί όμως η επιβράδυνση των ρυθμών της ζωής μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα; Η απάντηση μπορεί να έχει σχέση με τη χρόνια φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του σώματος στο στρες. Αυτό το στρες μπορεί να έχει τη μορφή τραυματισμού, πάθησης ή του άγχους. Μικρές δόσεις στρες μπορεί να κάνουν καλό, όταν όμως ενεργοποιείται η αντίδραση της φλεγμονής σε χρόνια βάση, το σώμα μας μπορεί να στραφεί ενάντια στον εαυτό μας και με το πέρασμα του χρόνου, οι αρνητικές επιδράσεις της φλεγμονής συσσωρεύονται και δημιουργούν μέσα στον οργανισμό συνθήκες οι οποίες μπορεί να διευκολύνουν παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η επιβράδυνση του ρυθμού της ζωής μπορεί να κρατά υπό έλεγχο τη χρόνια φλεγμονή και θεωρητικά να περιορίζει και τις παθήσεις που συνδέονται με την ηλικία. Όμως υπάρχουν ελάχιστοι πολιτισμικοί θεσμοί που μας ενθαρρύνουν να επιβραδύνουμε το ρυθμό μας, να χαλαρώσουμε, να απαλλαγούμε από το στρες. Το 20% περίπου των εργαζομένων διατηρούν την επαφή τους με την εργασία τους στην περίοδο των διακοπών. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε την περίοδο των διακοπών ως μια ευκαιρία να θυμηθούμε τον εαυτό μας και να φροντίσουμε τις ανάγκες του, να επιβραδύνουμε το ρυθμό μας, να απαλλαγούμε από την ασταμάτητη εσωτερική μας φλυαρία, να αυξήσουμε την φυσική μας δραστηριότητα και να βάλουμε σκέψη, να οργανώσουμε τη διατροφή μας.

Η διατροφή το καλοκαίρι θα πρέπει να έχει να τα ίδια χαρακτηριστικά με τις υπόλοιπες μέρες κάθε εποχής. Κάθε μέρα θα πρέπει να τρώμε μέχρι να μην πεινάμε άλλο, όχι να έχουμε χορτάσει, να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων σε μικρή ποσότητα, να ενυδατωνόμαστε συστηματικά και τακτικά και να είμαστε ήρεμοι κατά τη διαδικασία πρόσληψης της τροφής. Προτιμάμε κυρίως ωμές τροφές ή πολύ ελαφρά μαγειρικά παρασκευασμένες και εντάσσουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο μας μεγαλύτερη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά από όλες τις ομάδες χρωμάτων για να προσλάβουμε μεγαλύτερη ποικιλία σε φυτοχημικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση.

Υπάρχουν “μη” και “δεν” στη διατροφή;

Το να μην τρώμε χωρίς σκέψη και σε μεγάλες ποσότητες και δεν τρώμε ανόητες, ψεύτικες τροφές που μας γεμίζουν θερμίδες χωρίς καμία θρεπτική αξία είναι μια πολύ καλή αρχή. Η φύση πάντα ξέρει τι ταιριάζει στον άνθρωπο και του προσφέρει απλόχερα τα δώρα της.

Ελαττώνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα λευκά άλευρα και τις πηγές ωμέγα-6: ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, μαργαρίνη, υδρογωνομένα έλαια, μη βιολογικά ζωικά λιπαρά. Αυξάνουμε τις πηγές ωμέγα-3 (ψάρια, ελαιόλαδο, οστρακοειδή) και αυξάνουμε τις φυσικές ωμές τροφές που γεμίζουν τον οργανισμό με δύναμη, ένζυμα και ισχυρά θρεπτικά συστατικά.

Επηρεάζει το τι τρώω και τη διάθεσή μου;

Για να νιώσουμε ευτυχισμένοι , γεμάτοι ενέργεια και να αποκτήσουμε πνευματική διαύγεια χρειάζεται να εξασφαλίσουμε στον οργανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ένα κοκτέιλ θρεπτικών συστατικών, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης και της σωματικής αντοχής συνήθως σχετίζονται με τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, τις οποίες προκαλεί η κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων, ιδιαίτερα των βιομηχανικά επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Το αλκοόλ, ειδικά το καλοκαίρι, τι επιπτώσεις έχει στο σώμα μου;

Το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στο σώμα, αλλά χρησιμοποιείται από τις άλλες πηγές ενέργειας. Έτσι, το σώμα θα προτιμήσει να κάψει το αλκοόλ και άρα θα χρησιμοποιήσει λιγότερη ενέργεια από τις άλλες πηγές, όπου η περίσσεια της θα καταλήξει σε σωματικό λίπος. Επομένως, τα άτομα που πίνουν πολύ αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος.

Η θερμιδική αξία ενός ποτού καθορίζεται από τον αλκοολικό βαθμό του και από τα υπόλοιπα συστατικά του. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα ανάμεικτα ποτά, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς και ζάχαρη. Μαζί με το ποτό συνήθως καταναλώνουμε και διάφορα παχυντικά σνακ, όπως πατατάκια και ξηρούς καρπούς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται αρκετά οι θερμίδες και το ποσοστό λίπους που εισχωρούν στον οργανισμό μας.

Οι θερμίδες από το ποτό αθροίζονται γρήγορα και επιταχύνουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Επιπλέον ιδιαίτερα τους ζεστούς και υγρούς μήνες του καλοκαιριού, επιταχύνει την αφυδάτωση και προκαλεί μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών. Το αλκοόλ συγκαταλέγεται στις ουσίες που προκαλούν εθισμό και που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας καταστολή.

Mάθε περισσότερα στο www.mastiqua.com/gr

Ευχαριστούμε την Πτυχιούχο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού MSc και Διατροφολόγο MSc Θεοδώρα Καλογεράκου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ