Follow us

Όλα για τη σωστή διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η Δρ. Μαρία Ψωμά μας μιλάει για τη σχέση της διατροφής με τον καρκίνο του μαστού και μας μαθαίνει τις top αντικαρκινικές τροφές

samantha-satc

Η Δρ. Μαρία Ψωμά μας μιλάει για τη σχέση της διατροφής με τον καρκίνο του μαστού και μας μαθαίνει τις top αντικαρκινικές τροφές


Ο χρόνος που πέρασε με έφερε αντιμέτωπη πολλές φορές με γυναίκες που πέρασαν ή περνούν καρκίνο του μαστού. Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του και πολύ ευαισθητοποιημένη από αυτές τις γυναίκες που ήρθαν στο ιατρείο μου, θεώρησα ότι είναι σημαντικό να αναφερθούμε εκτενέστερα στο ρόλο της διατροφής.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο , το 1/3 των κρουσμάτων του καρκίνου που εκδηλώνονται συνδέονται με την κακή διατροφή.

Ένα στοιχείου είνιαισίγουρο. Για να αποφύγει μια γυναίκα τον καρκίνο του μαστού πρέπει να υιοθετήσει το διαιτολόγιο που ακολουθούν οι Ασιάτισσες. Οι Γιαπωνέζες , εμφανίζουν σε σχέση με τις Αμερικανίδες και τις Ευρωπαίες 20% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν απο τη νόσο και αν ακόμη προσβληθούν, έχουν βραδύτερη εξέλιξη. Δεν είναι θέμα κληρονομικής προδιάθεσης. Αν οι Γιαπωνέζες μετοικίσουν , ας πούμε Αμερική και στραφούν στον δυτικό τρόπο διατροφής, τα ποσοστά καρκίνου του μαστού θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Ο καρκίνος του μαστού , όπως και αυτός της μήτρας και των ωοθηκών , είναι ορμονοεξαρτώμενες μορφές. Αυτό σημαίνει οτι η περίσσεια των γυναικείων ορμονών, που ονομάζονται οιστρογόνα, πυροδοτούν την ανάπτυξη του.
Επομένως, οι τροφές που σχετίζονται με το μεταβολισμό ή την απορρόφηση των οιστρογόνων θεωρούνται αντίδοτα. Ορισμένα φάρμακα, όπως π.χ η ταμοξιφένη, χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση , επειδή περιορίζουν τις παρενέργειες των οιστρογόνων.

Όλα για τη σωστή διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

1. Φύλο: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
2. Ηλικία:
Όσο αυξάνεται η ηλικία
3. Εθνικότητα: Καυκάσιοι > Ιαπωνέζους, Κινέζους
4. Εμμηναρχή: Ηλικίες κάτω από 12 και εμμηνόπαυση
5. Γονίδια: BRCA1, BRCA2
6. Εγκυμοσύνη : Γυναίκες που δεν έχουν παιδιά ή γεννούν μετά τα 30
7. Ιονίζουσα ακτινοβολία

8. Ορμόνες : - Οιστρογόνα στις γυναίκες, - τεστοστερόνη στους άνδρες.
9. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
10. Διατροφή


ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών
1 μερίδα= ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή φρούτα κομμένα
= 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά
= 1 φρούτο μεσαίο
= 1 ποτήρι χυμό φρούτων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ