Follow us

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για ενυδάτωση το καλοκαίρι

Η ειδικός δίνει την απάντηση και δεν είναι αυτή που περίμενες

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για ενυδάτωση το καλοκαίρι

Η ειδικός δίνει την απάντηση και δεν είναι αυτή που περίμενες!

Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να διατηρήσεις τον οργανισμό σου ενυδατωμένο και υγιή στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού; Η Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Nutrimed Αμπελοκήπων, αποκαλύπτει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μέσα από τα αποτελέσματα νέων ερευνών.

Με ποια ροφήματα ενυδατώνονται οι Έλληνες; Νέα μελέτη!
Όλοι γνωρίζουμε οτι το πόσιμο νερό αποτελεί την πρώτη μας επιλογή, όταν θέλουμε να ενυδατώθουμε. Οι άνθρωποι, βέβαια, μπορούν να προσλαμβάνουν νερό από οποιαδήποτε άλλη πηγή επιθυμούν, και να επιλέγουν τα ροφήματα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες και στις γευστικές τους προτιμήσεις. Τι επιλέγουν οι Έλληνες, λοιπόν, για την ενυδάτωσή τους; Σύμφωνα με νέα μελέτη, από ομάδα ερευνητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φαίνεται να καταναλώνουν συχνότερα γάλα, ροφήματα καφέ και αλκοολούχα ποτά, από ότι χυμούς φρούτων, αναψυκτικά, τσάι και άλλα αφεψήματα!

Τι έδειξε η μελέτη;
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1000 άτομα και είχε ως στόχο, να αξιολογήσει τη συμβολή των ροφημάτων στην ενεργειακή πρόσληψη τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 25% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από τα ροφήματα/ ποτά! Οι θερμίδες αυτές, μάλιστα είναι περισσότερες το καλοκαίρι απ’ ότι το χειμώνα, ενώ οι άντρες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ροφημάτων/ ποτών και στις 2 εποχές του χρόνου, χειμώνα και καλοκαίρι. Σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν οτι τα ροφήματα, που καταναλώνονται πιο συχνά και επομένως, συνεισφέρουν περισσότερο στις συνολικές θερμίδες είναι το γάλα/σοκολατούχο γάλα, τα ροφήματα καφέ και τα αλκοολούχα ποτά, παρέχοντας περίπου το 75% της ενέργειας που προέρχεται από ροφήματα. Βέβαια, τα ροφήματα καφέ, ήταν αυτά που γλυκαίνονται με ζάχαρη, σιρόπι καραμέλας, κρέμες και σαντιγί και όχι οι απλοί καφέδες, όπως ο ελληνικός, ο στιγμιαίος ή ο γαλλικός που έχουν πρακτικά μηδενικές θερμίδες. Λιγότερο συχνά, καταναλώνονται σακχαρούχα ροφήματα και οι φυσικοί χυμοί φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, των ποτών με βάση χυμούς φρούτων, των σορμπέ και του τσαγιού. Στην περίπτωση των αναψυκτικών, πρακτικά αυτό σημαίνει, οτι η συμβολή τους στις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνει ο μέσος έλληνας, είναι μόλις το 0.5% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας το χειμώνα και το 2,8% τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για ενυδάτωση το καλοκαίρι

Και ενυδάτωση και απόλαυση χωρίς θερμίδες!
Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες μας σε υγρά είναι αυξημένες, αλλά και η επιθυμία μας για διατήρηση της σιλουέτας μας ακόμη μεγαλύτερη, οι light επιλογές ενυδάτωσης, μπορούν να αποτελούν την καλύτερη λύση! Οι ειδικοί λένε, οτι μπορούμε να δροσιστούμε απολαυστικά, είτε με σπιτικές συνταγές, όπως κρύο νερό ή τσάι αρωματισμένο με μία φέτα λεμονιού αλλά και με ροφήματα χαμηλότερων έως και μηδενικών θερμίδων σε σχέση με τα κανονικά προϊόντα, όπως στην περίπτωση των ροφημάτων καφέ χωρίς ζάχαρη και κρέμες, αναψυκτικών light ή zero, έτοιμου παγωμένου τσαγιού χωρίς ζάχαρη, smoothies με άπαχα γαλακτοκομικά και φρούτα!

Πηγή:
Malisova et al. Evaluation of Drinks Contribution to Energy Intake in Summer and Winter. Nutrients 2015, 7, 3724-3738

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ