Follow us

Αϋπνία τέλος: 4 προβλήματα ύπνου βρίσκουν λύση από τους ειδικούς

Ξύπνα! Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως στη σκοτεινή πλευρά της ζωής σου: στον ύπνο. 4 γιατροί δίνουν λύση για κάθε πρόβλημα αΰπνίας!

Αϋπνία τέλος: 5 προβλήματα ύπνου βρίσκουν λύση

Ξύπνα! Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως στη σκοτεινή πλευρά της ζωής σου: στον ύπνο. Πες «αντίο» στην αϋπνία και κοιμήσου σαν πουλάκι με τις συμβουλές μας. 4 γιατροί δίνουν λύση για κάθε πρόβλημα αΰπνίας!


Η αϋπνία εμφανίζεται διαφορετικά στον καθένα μας, Δες τι είναι αυτό που κρατάει εσένα ξύπνια και με ποιο τρόπο θα το αντιμετωπίσεις.

Συνεργάστηκαν οι δρ Θεόδωρος Γρίβας, ορθοπαιδικός χειρουργός, δρ Γεώργιος Κουντής, ορθοπαιδικός χειρουργός Μ.D., Msc, PhD., Ανστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος και Βάλια Μουσάτου, δερματολόγος- αφροδισιολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πρόβλημα: «Δεν μπορώ να κοιμηθώ μέχρι να ξημερώσει και μετά δε σηκώνομαι το πρωί.



Γιατί συμβαίνει; Είναι ένα μοτίβο που ονομάζεται σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου και υποδεικνύει χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, του χημικού του εγκεφάλου που προκαλεί ηρεμία και προωθεί τον ύπνο. Επιδεινώνεται το χειμώνα, όταν το φως του ήλιου είναι λιγότερο.

Αϋπνία τέλος: 4 προβλήματα ύπνου βρίσκουν λύση από τους ειδικούς

Τι να κάνεις

  • Φάε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπανάνα, γιαούρτι, αβγό, σόγια, αμύγδαλα, αβοκάντο και κράκερ ολικής αλέσεως) για να αυξήσεις τα επίπεδα της σεροτονίνης.
  • Τα βότανα, όπως η βαλεριάνα, η σκουτελλάρια, ο λυκίσκος και η πασιφλόρα, μπορεί να βελτιώσουν τον κύκλο του ύπνου. Χρησιμοποίησέ τα με τη μορφή αφεψήματος, βάμματος.

(Διάβασε επίσης: 10 + 1 τρόποι για να αποκτήσεις το απόλυτο well being!)

Σου παίρνει 2 ώρες να κοιμηθείς; Δες τι να κάνεις στη σελίδα ii

Πρόβλημα: «Μου παίρνει 2 ώρες για να αποκοιμηθώ. Αν και το σώμα μου είναι κουρασμένο, το μυαλό μου τρέχει».


Γιατί συμβαίνει; Το σώμα μας πρέπει να χαλαρώνει στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο, αν την ώρα του ύπνου νιώθεις ότι είσαι έτοιμη να κάνεις οτιδήποτε άλλο, αυτό δείχνει ότι τα επίπεδα του στρες σου είναι σχετικά υψηλά στη διάρκεια της ημέρας.

Ξύπνα! Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως στη σκοτεινή πλευρά της ζωής σου: στον ύπνο. 4 γιατροί δίνουν λύση για κάθε πρόβλημα αΰπνίας!

Τι να κάνεις

  • Ένα ζεστό μπάνιο λίγες ώρες πριν από τον ύπνο, προσθέτοντας στο νερό λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου χαμομήλι ή λεβάντα για να χαλαρώσεις. Αυτό που προτείνουν οι ψυχολόγοι είναι να καταγράφεις τα προβλήματά σου πριν κοιμηθείς. Είναι άριστη μέθοδος αποσυμπίεσης απ' ότι σε απασχολεί.
  • Μία εξέταση αίματος. Συνήθως μας λείπει μαγνήσιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που χαλαρώνει. Κάνε εξέταση για να δεις τα επίπεδά σου και πάρε ένα συμπλήρωμα αν χρειάζεται.

(Διάβασε επίσης: 4 συμβουλές υγείας για τεμπέλικα κορίτσια!)

Πρόβλημα: «Ξυπνάω από εφιάλτες μες στη νύχτα και δεν μπορώ να σταματήσω να ανησυχώ».


Γιατί συμβαίνει;
Το χαμηλό σάκχαρο του αίματος το βράδυ μπορεί να κάνει τον οργανισμό να νομίζει ότι πέφτει σε κώμα, οπότε σου δίνει μια δόση αδρεναλίνης για να αυξήσει τα επίπεδά του. Αυτό υποκινεί την αντίδραση «φυγή ή μάχη» – και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις.

Ξύπνα! Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως στη σκοτεινή πλευρά της ζωής σου: στον ύπνο. 4 γιατροί δίνουν λύση για κάθε πρόβλημα αΰπνίας!

Τι να κάνεις

  • Τα ανθοϊάματα Bach, λεύκα και ηλιάνθεμο βοηθούν με τους φόβους και τα άγχη. Πάρε προληπτικά πριν πας για ύπνο ή ως θεραπεία όταν ξυπνάς.
  • Ισορρόπησε τα επίπεδα του σακχάρου τρώγοντας λίγο και συχνά και καταναλώνοντας πρωτεΐνη με κάθε γεύμα. Θα σε βοηθήσει να φας ένα μικρό snack. Πριν πας για ύπνο δοκίμασε το σέλερι – μια παραδοσιακή θεραπεία της αϋπνίας. Συνδύασέ το με χούμους ή φτιάξε μια σούπα για βραδινό.

(Διάβασε επίσης: Τι λέει το φυσικό χρώμα των μαλλιών σου για την υγεία σου;)

Ξυπνάς με πονοκέφαλο ή πρέπει να σηκωθείς για να ταΐσεις το μωρό; Δες τι συμβουλές των ειδικών στη σελίδα iii

Πρόβλημα: «Μερικές φορές ξυπνάω μες στη νύχτα με πονοκέφαλο ή μες στον ιδρώτα»


Γιατί συμβαίνει; Το συκώτι αποτοξινώνει τη νύχτα ό,τι φάγαμε την ημέρα, συνήθως μεταξύ 1 και 3 π.μ. Αν οι τοξίνες είναι αρκετές, μπορεί να τις αποβάλλει με τη μορφή ιδρώτα ή να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Ξύπνα! Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως στη σκοτεινή πλευρά της ζωής σου: στον ύπνο. 4 γιατροί δίνουν λύση για κάθε πρόβλημα αΰπνίας!

Τι να κάνεις:


  • Απόφυγε τα βαρέα μέταλλα 3 ώρες πριν από τον ύπνο για να ξεκουραστεί το ήπαρ. Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ – το αλκοόλ προωθεί τον ύπνο, αλλά μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του.
  • Η yoga διεγείρει το συκώτι και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γεγονός που προωθεί τον καλής ποιότητας ύπνο. Κάνε μερικά μαθήματα για να μάθεις κάποιες χαλαρωτικές στάσεις, ή οποιαδήποτε στάση απαιτεί να σκύψεις μπροστά.

Πρόβλημα: «Πρέπει να ταΐσω το μωρό μου γύρω στις 2 τη νύχτα – και μετά δεν μπορώ να κοιμηθώ». Δες τι να κάνεις στο Shape.gr.

Διάβασε επίσης:


10 + 1 αντιστρές συμβουλές από την ομάδα του Missbloom.gr
8 βότανα φύλακες υγείας! Ο oδηγός βοτανοθεραπείας της Miss Bloom!
14 κινήσεις ματ για να τα βγάλεις πέρα με το κρύο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ