Follow us

Ιντεάλ-Άστορ | Όλοι θέλουν, αλλά ποιος μπορεί να σώσει τα σινεμά;

Στη συνέντευξη τύπου για το μέλλον των δύο αιθουσών αλλά και της "Ίριδας", σύσσωμος ο κινηματογραφικός και ο πολιτικός κόσμος συμφώνησε για τη διαφύλαξή τους, με την πολιτική βούληση όμως να είναι ηχηρώς απούσα.

MissBloom TEAM
σινεμα

Με πλήθος κόσμου από το χώρο του κινηματογράφου και της πολιτικής, όπως αναμενόταν, γεμάτη παλμό, συγκίνηση αλλά και ενίοτε χαοτικές τοποθετήσεις, η χθεσινή (4/4) συνέντευξη τύπου για το μέλλον των κινηματογράφων Άστορ και Ιντεάλ αλλά και της "Ίριδας", είχε πολύ "θόρυβο", αλλά έστω οδήγησε σε ένα αδιαπραγμάτευτο κοινό συμπέρασμα: πώς όλοι θέλουν αυτοί οι χώροι να παραμείνουν σινεμά.

Πολύ συνοπτικά, θυμίζουμε πως στην παρούσα φάση ο e-ΕΦΚΑ έχει καταβάλλει ένσταση στη διαδικασία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την ανακήρυξη των Ιντεάλ-Άστορ ως χώρους διατηρητέους προς τη χρήση τους. Καθεστώς, δηλαδή, που θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη μελλοντική λειτουργία τους. Ενώ παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η διάθεση των ακινήτων που στεγάζονται τα σινεμά σε επενδυτές, με το Ιντεάλ να έχει ήδη πουληθεί σε ξενοδοχειακό όμιλο.. Διαβάστε το αναλυτικό χρονικό των γεγονότων εδώ. Έτσι, εύλογα τίθεται σε ανοιχτή αμφισβήτηση το μέλλον των δύο κινηματογράφων, γεγονός που έχει κινητοποιήσει επαγγελματίες σινεφίλ και μη σε δράσεις προς την έμπρακτη στήριξή τους. Αποκορύφωμα, η απόλυτα επιτυχημένη πρωτοβουλία "Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας" η οποία γέμισε τόσο τις σκοτεινές αίθουσες όσο και τους δρόμους του κέντρου. Την ίδια στιγμή, συγκεντρώνονται υπογραφές υπέρ των κινηματογράφων σε κάλεσμα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, την ώρα που το Υπουργείο Ενέργειας καθυστερεί να βάλει ένα οριστικό τέλος στην υπόθεση, οι ιδιοκτήτες του Άστορ (Αντρέας και Μπάμπης Κονταράκης) και του Ιντέαλ (Γιώργος και Σπύρος Σπέντζος) κάλεσαν δημοσιογράφους και φορείς σε συνέντευξη τύπου στον κινηματογράφο της πλατείας Κοραή ώστε να τεθούν επί τάπητος αναλυτικά τα προβλήματα. Συντονιστής της συνέντευξης τύπου ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", Λουκάς Κατσίκας.

Το λόγο πήραν, αρχικά, οι κύριοι Μπάμπης και Αντρέας Κονταράκης, οι οποίοι περιέγραψαν ολοκληρωμένα την κατάσταση που έχει επικρατήσει. Ο Μπάμπης Κονταράκης, τόνισε τον αρνητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει έως τώρα ο e-ΕΦΚΑ λέγοντας: "εμποδίζει να κηρυχθούν διατηρητέοι ως προς την χρήση τους οι κινηματογράφοι, που είναι ο μόνος τρόπος που εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία τους, ενώ αποτελεί και ένα καθεστώς προστασίας που δικαιούνται. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μετά τις φαιδρές αιτιάσεις που περιλάμβανε η ένσταση του ΕΦΚΑ ενάντια στην κήρυξη, το ΥΠΕΝ κωλυσιεργεί να κηρύξει διατηρητέα την χρήση τους, παρόλο που οι κινηματογράφοι εκπληρώνουν όλα τα κριτήρια. Και αναρωτιόμαστε γιατί. Το θέμα αναβλήθηκε ήδη 3 φορές. Δεν εξετάζεται η πρόταση για να μην εγκριθεί". Λίγο μετά πρόσθεσε: "Το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους στον πολιτισμό, το δημόσιο συμφέρον, την πόλη, τους κατοίκους της, και να κηρύξουν άμεσα διατηρητέα την χρήση των κινηματογράφων. Βάσει των αιτιολογικών εκθέσεων του ΥΠΕΝ δικαιούνται αυτό το καθεστώς". Επιπλέον, ο κ. Κονταράκης διέψευσε κατηγορηματικά την παραφιλολογία περί της απαξίωσης των σινεμά από τους θεατές λέγοντας: "Οι κινηματογράφοι δεν είναι μουσεία, ούτε μαυσωλεία, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Οι κινηματογράφοι όχι μόνο κουβαλούν μεγάλη ιστορία, αλλά εξακολουθούν με συνέπεια να γράφουν ιστορία στην πόλη και τον πολιτισμό" και στη συνέχεια, "το Ιντεάλ, το Άστορ και η Ίριδα, ο Απόλλων-Αττικόν, το Αβέρωφ και το Έμπασυ, το Άστυ, η Όπερα, η Έλλη, η Ααβόρα, ήταν, είναι και θα είναι τα οχυρά της πόλης μας".

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ