Follow us

SNFCC Green Weekend | Ένα πράσινο διήμερο με ποικίλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Με κεντρική θεματική τις "Βιώσιμες Επιλογές" ένα γεμάτο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες μάς καλεί να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον.

MissBloom TEAM
νιαρχος © Νikos Karanikolas

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, το SNFCC Green Weekend, ένα διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον, με ποικίλες δράσεις και κεντρική θεματική τις "Βιώσιμες Επιλογές".

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: προβολή ταινίας, έκθεση φωτογραφικών έργων της Ναταλίας Τσουκαλά, εκπαιδευτικά εργαστήρια, Marketplace αφιερωμένο στη "δεύτερη ζωή" των ρούχων, ένα συλλογικό εικαστικό έργο με την επιμέλεια του SOTEUR, περίπτερα ενημέρωσης από οργανισμούς που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος, κεντρική ομιλία από τον Sunny Dolat, ιδρυτικό μέλος της κολεκτίβας NEST και ένα πάνελ συζήτησης με διακεκριμένους ομιλητές, το οποίο θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου - συμμετέχουν η αρθρογράφος και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Μαρίζα Καρύδη, ο καθηγητής Νίκος Μάντζαρης, συνιδρυτής και αναλυτής πολιτικής του The Green Tank, η επικεφαλής του Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Eunomia Research & Consulting, Χαρά Ξηρού και ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Αφετηρία της φετινής θεματικής στάθηκε η πολυσυζητημένη υπαίθρια εγκατάσταση "Return to Sender" της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST, που παρουσιάζεται στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ήδη από τις 26 Απριλίου. Πρόκειται για ένα έργο φτιαγμένο από τόνους παλιών ρούχων που καταδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης στον Παγκόσμιο Βορρά, καθώς μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό τοπίο υφασμάτινων αποβλήτων. Το "Return to Sender" ολοκληρώνει την παρουσία του στο ΚΠΙΣΝ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το SNFCC Green Weekend πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα

"Βιώσιμες Επιλογές" | Κεντρική ομιλία & πάνελ συζήτησης | 24/9 | 7 μ.μ.

Ο Sunny Dolat παρουσιάζει το Return to Sender. Τέσσερις ομιλητές συζητούν και προτείνουν "βιώσιμες επιλογές". Ο Sunny Dolat, ιδρυτικό μέλος της αφρικανικής διεπιστημονικής κολεκτίβας NEST, μιλά για τη μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση Return to Sender και εξηγεί τις διαστάσεις του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος που γεννά η ανεξέλεγκτη κατανάλωση στον Παγκόσμιο Βορρά και η εναπόθεση των υφασμάτινων αποβλήτων στον Παγκόσμιο Νότο.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν τέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές που παρουσιάζουν εκδοχές διαχείρισης του ζητήματος των αποβλήτων ευρύτερα, συζητούν για την αναγκαιότητα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος και της ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ εξετάζουν και προτείνουν "βιώσιμες επιλογές" για την παραγωγή και διάθεση των τροφίμων, αλλά και πιθανές απαντήσεις σε απλά ερωτήματα που ορίζουν την καθημερινότητα και -κατά συνέπεια- το μέλλον μας: Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης οικιακής ενέργειας; Τι ποσοστό τροφίμων καταλήγει καθημερινά στα σκουπίδια; Ποιες είναι οι προτεινόμενες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διαχείριση των αποβλήτων; Πώς μπορούν οι μικρές καθημερινές μας συνήθειες να βοηθήσουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και, κατά συνέπεια, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Ομιλητές: Μαρίζα Καρύδη, αρθρογράφος, περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Νίκος Μάντζαρης, Καθηγητής, συνιδρυτής και αναλυτής πολιτικής του The Green Tank, Χαρά Ξηρού, Επικεφαλής του Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Eunomia Research & Consulting, Δημήτρης Σκαρμούτσος, σεφ.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς την Αγγλική γλώσσα, ενώ η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη για κωφά και βαρήκοα άτομα. Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Έφη Ψαραδέλλη, Ροζαλία Φουντά.

Έκθεση φωτογραφίας: Ναταλία Τσουκαλά "Τοπία της Ενέργειας" | 23/9-29/10

Τα "Τοπία της Ενέργειας" είναι η φωτογραφική σειρά της Ναταλίας Τσουκαλά και καταγράφει το αποτύπωμα της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας στο τοπίο της Ελλάδας. Παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 112 Climate Tone, ενός προγράμματος του ΝΕΟΝ για το διεθνές δίκτυο World Weather Network στο οποίο συμμετέχει ο ΝΕΟΝ ιδρυτικά. 29 επιλεγμένες φωτογραφίες από τη σειρά αυτή παρουσιάζει η φωτογράφος στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend 2023 στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

"Εδώ Θόλος!" Με τον SOTEUR | Ένα εικαστικό έργο σε εξέλιξη | 23/9 | 12-3 μ.μ., 5-8 μ.μ.

Σε συνέχεια της εκπαιδευτικής δράσης του ΚΠΙΣΝ "Εδώ Φάρος!", όπου παιδιά και γονείς είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα συνεργατικό έργο τέχνης με την καθοδήγηση καταξιωμένων εικαστικών, ο Σωτήρης Φωκέας (SOTEUR), υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στον Θόλο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και τους καθοδηγεί στην δημιουργία ενός συλλογικού εικαστικού έργου, εκπέμποντας "Εδώ Θόλος!". Το έργο θα αποτελέσει το φόντο για την ομιλία και το πάνελ συζήτησης με τίτλο "Βιώσιμες Επιλογές".

Για οικογένειες με σειρά προτεραιότητας (ανά 60’).

"Trash"

Προβολή ταινίας για παιδιά | 23/9 | 8.30 μ.μ.

"Trash" (2020) των Francesco Dafano και Luca Della Grotta

Κουτιά, μπουκάλια, τενεκεδάκια. Σκουπίδια. Εγκαταλελειμμένα, αγνοημένα, αδρανή. Μέχρι να νυχτώσει. Ο Slim είναι ένα παραιτημένο χαρτόκουτο, αλλά η μοίρα του αλλάζει όταν ένα παιδικό κουτί παιχνιδιών, ο Spark, εμπλέκει τον ίδιο και τα φιλαράκια του σε μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Μια ιταλικής παραγωγής ταινία κινουμένων σχεδίων που θα ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους για το τόσο επίκαιρο θέμα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

Η ταινία θα προβληθεί στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ