Follow us

Christian Dior | Ο άντρας που αποθέωσε την γυναικεία μέση

Ο οίκος Dior δεν κατάφερε να ζήσει ξανά την αίγλη του '50 με κανέναν από τους διαδόχους του. Πέθανε 24 Οκτωβρίου του 1957.

MissBloom TEAM
dior

O Christian Dior γεννήθηκε το 1905 σε μια μικρή πόλη στη Γαλλία, την Grenville, όπου και έζησε μέχρι τα 5 του χρόνια, ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. To 1910 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Παρόλο που ήθελε να σπουδάσει οτιδήποτε σχετικό με τέχνες και ιδιαίτερα σχέδιο, ακολούθησε τις επιθυμίες των γονιών του και ιδιαίτερα του πατέρα του, να γίνει διπλωμάτης και σπούδασε στο Ecole des Sciences Politiques.

Πέντε χρόνια μετά, στην οδό rue de la Boetie με την επωνυμία Galerie Jacques Bonjean μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του, άνοιξε μια μικρή gallery όπου εκτός των άλλων πουλούσε πίνακες του Pablo Picasso. Ο θάνατος της μητέρας και του αδερφού του καταστρέφει οικονομικά την οικογένεια και έχει ως αποτέλεσμα ο Christian να κλείσει την gallery.

Ουσιαστικά η καριέρα του άρχισε το 1930 όταν ο φίλος του Jean Ozenne τον παρότρυνε να πουλήσει σχέδια του σε διάφορους οίκους μόδας για να βγάζει τα προς το ζην αφού η gallery δεν υπήρχε. Ορισμένα από τα σχέδια του τα αγοράζει η κατασκευάστρια καπέλων Agnes. Η γνωριμία του με τον Robert Piguet όπου αγοράζει μερικά σχέδια του (και κάποια δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro) φέρνει τον Christian στη θέση του σχεδιαστή το 1938, όπου ο Piguet άνοιξε τον δικό του οίκο υψηλής ραπτικής. Ο Β' παγκόσμιος πόλεμος το 1939 σταματάει τη συνεργασία αυτή, καθώς ο Dior έπρεπε να καταταγεί στο στρατό για να πολεμήσει.

Γυναίκες αγοράζουν δημιουργίες του οίκου, στο ατελιέ.

Με την επιστροφή του το '41 εκείνος και ο Pierre Balmain παίρνουν τα ηνία των "primary designers" στον οίκο μόδας του Lucien Lelong. Ο Marcel Boussac ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε όσο κανείς τον Christian. Ο Marcel είχε στην κατοχή του μεταξύ άλλων και τον οίκο Philippe et Gaston, προσέγγισε τον Dior με σκοπό να τον αναλάβει, όμως ο Dior θέλησε να δημιουργήσει σε έναν οίκο που όλα θα ήταν καινούρια. Έτσι ο Boussac πείστηκε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου οίκου μόδας και τον χρηματοδότησε με 60.000 γαλλικά φράγκα.

O Christian Dior και τα μοντέλα του, το 1950.

Στο νούμερο 30 της Avenue Montaigne ο οίκος Dior ιδρύεται και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο διακοσμημένο στα αγαπημένα χρώματα του, το λευκό και το γκρι. Στην αρχή ο οίκος απασχολούσε 85 άτομα, ενώ διευθυντής είχε οριστεί ο Jacques Rout.

Το Φεβρουάριο του 1947 παρουσιάζεται η πρώτη του collection, όπου αποτελείται από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Όταν η επίδειξη τελείωσε οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν όρθιοι σε μια πυρετώδη επευφημία. Όλοι πήγαιναν να δώσουν συγχαρητήρια και να φιλήσουν τον Dior. Η Carmel Snow, εκδότρια του "Harper's Bazaar", άθελά της και από τον υπερβολικό ενθουσιασμό της είπε: "Πρόκειται για μια επανάσταση, αγαπητέ Christian. Τα φορέματά σας έχουν ένα πολύ έντονο new look". H ονομασία New Look χάρης τη Snow σφραγίστηκε.

To New Look του Christian Dior που όρισε τα πράγματα στη μόδα από τότε και στο εξής, 1947.

Η γραμμή του New look, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση αλλά και μετέδωσε ένα τρανταχτό πολιτικό μήνυμα, το χαρακτήριζε η στενή μέση, οι πληθωρικές φούστες, αξεσουάρ όπως καπέλα, χοντρά γάντια και παπούτσια με ψηλά τακούνια, η μορφή της κλεψύδρας εφαρμοσμένη στη γυναικεία σιλουέτα. Ωστόσο οι φεμινίστριες κατέκριναν το new look σαν ένα στυλ που σκοπό του είχε τη ανάδειξη της γυναίκας ως σεξουαλικό αντικείμενο. Οι γυναίκες βέβαια σε Παρίσι, Αμερική και Αγγλία είχαν τόσο διακαή πόθο να υιοθετήσουν αυτό το look που από την εκδοχή αυτή δεν επηρεάστηκαν καθόλου. Η εφαρμογή ήταν αυτή που τον ενδιέφερε περισσότερο γι? αυτό και καθιέρωσε τις γραμμές Evol, Princess, Oblique, Oval αλλά και τις γραμμές H, A και Υ.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ