Follow us

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη

Γεωμετρία, καθαρή κομψότητα και άψογη τεχνική χαρακτηρίζουν το διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη στο Μιλάνο, εκφράζοντας την αισθητική και τη βαθιά αγάπη του σχεδιαστή μόδας για τις τέχνες και το design.

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη

Γεωμετρία, καθαρή κομψότητα και άψογη τεχνική χαρακτηρίζουν τοδιαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη στο Μιλάνο, εκφράζοντας την αισθητική καιτη βαθιά αγάπη του σχεδιαστή μόδας για τις τέχνες και το design.



Στις 17 Σεπτεμβρίου, όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στο Armani Teatro, στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου. Με έναν καφέ ακουμπισμένο με προσοχή δίπλα στο κομπιούτερ του, ο Άγγελος Μπράτης ετοιμαζόταν για τη μεγάλη στιγμή. Ο ήλιος μόλις είχε χαράξει επάνω από τις στέγες της Via Marcona, που έμοιαζε ακόμη πιο όμορφη στο πρωινό φως. To να σε στηρίζει ένας maestro της μόδας, όπως ο Giorgio Armani, δεν είναι μικρή υπόθεση και ο ταλαντούχος designer το γνωρίζει καλά αυτό.

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη

Εκεί, στο διαμέρισμά του στο Μιλάνο ο Άγγελος Μπράτης μπορεί να συγκεντρωθεί, να ησυχάσει, να είναι απόλυτα ο εαυτός του. Ο χώρος έχει την ίδια «σύνθετη απλότητα» που χαρακτηρίζει τις συλλογές του. Κομψός, χωρίς τίποτε περιττό, αποπνέει την πολυτέλεια που απορρέει από τα πολύτιμα υλικά και την προσεγμένη διαμόρφωση, που προσφέρει στους ενοίκους του ελευθερία έκφρασης και κίνησης. Κάθε έπιπλο έχει βαρύτητα, κάθε αντικείμενο είναι μελετημένο, ψαγμένο. Δεν είναι τυχαίο: ο Μπράτης έχει βαθιά γνώση και αγάπη για το design και κάθε μορφή τέχνης, ενώ η αρχιτεκτονική και η γεωμετρία είναι το πάθος του.


Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 2

Ο χώρος διαφέρει αισθητά από το σπίτι που διατηρούσε στην Αθήνα, μια μονοκατοικία που σε ταξίδευε με την αισθητική της στη δεκαετία του '40. «Ήθελα ένα σπίτι για το Μιλάνο», εξηγεί καθώς η συνεργασία του με τον οίκο Vionnet τον έφερε από τη Ρώμη στη μητρόπολη της μόδας. Το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα κτίριο του 1920, στην ίδια περιοχή που ζει η οικογένεια Marni και ο Alessandro Dell'Acqua. «Είναι ένα πολύ ωραίο σπίτι», λέει χαρακτηριστικά ο designer. «Το επέλεξα για την αισθητική του –έχει ψηλά ταβάνια, ωραίες πόρτες, υπέροχα πατώματα–, είναι ευάερο, ευήλιο, αποπνέει καθαρότητα.»

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 3

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 4

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 5

Οι χώροι διαμορφώθηκαν σιγά-σιγά, έπειτα από πολύ ψάξιμο και έρευνα. Μάρμαρο, σίδερο, ξύλο, μπρούντζος δένουν με το λινό,
το μαλλί και το βελούδο εκφράζοντας την προτίμηση του Μπράτη στα διαχρονικά, φυσικά υλικά. Το παιχνίδι με τη γεωμετρία ξεκινά από τα original ξύλινα πατώματα και συνεχίζει στις γωνίες και στις φόρμες των επίπλων. Το φυσικό φως εισβάλλει ανεμπόδιστα στο χώρο προσδίδοντάς του μία σχεδόν διάφανη αίσθηση. Πόδια παντού –«σαν να βλέπεις πολλά πόδια γυναικεία»– φαίνεται σαν να αιωρούνται στο καθιστικό και την τραπεζαρία.

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 6

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 7

Έπιπλα από τις δεκαετίες '40, '50 και '70 που φέρουν τις υπογραφές σχεδιαστών όπως ο Gio Ponti και ο Franco Albini συνδυάζονται με διαχρονικά κομμάτια της Gervasoni, του Herman Miller και του Konstantin Grcic, φωτιστικά Flos και συλλεκτικά αντικείμενα από αγορές vintage και ταξίδια στον κόσμο. Δύο υπέροχοι χρυσοί καθρέφτες σχεδιασμένοι από τον ίδιο τον Άγγελο Μπράτη για ένα show δίνουν λάμψη στο χώρο και μαρτυρούν την ιδιαίτερη σχέση που τρέφει ο σχεδιαστής για το design. «Το design δεν έχει όρια. Μπορεί να είναι αρχιτεκτονική, έπιπλο, διακόσμηση», εξηγεί χωρίς να κρύβει ότι θα του άρεσε να σχεδιάσει μια σειρά αντικειμένων στο μέλλον.

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 8

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 9


Πολίτης του κόσμου, ο Άγγελος Μπράτης έχει εκείνο το χάρισμα που χαρακτηρίζει τους ξεχωριστούς ανθρώπους, το οποίο κάνει τους «ειδικούς» –όπως η Franca Sozzani της ιταλικής Vogue και η Suzy Menkes την International Herald Tribune–
να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα βήματά του από την πρώτη του συλλογή. Ο διεθνής Τύπος αναφέρεται συστηματικά στο έργο του, ενώ το Wallpaper τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο σημαντικούς ανερχόμενους «designers to watch». Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε στο Άμστερνταμ, έζησε στο Παρίσι και τη Ρώμη, ενώ δεν αποκλείει σε δύο χρόνια να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. «Μου αρέσει να αλλάζω πόλεις, να ταξιδεύω. Κάθε άνθρωπος που συναντάω έχει κάτι να μου προσφέρει, να μου μάθει – από τη μητέρα μου μέχρι τις διευθύντριες της Vogue και τις φίλες μου που φοράνε τα ρούχα μου. Η μόδα δεν είναι μοναχικό παιχνίδι», εξηγεί. «Δεν ταυτίζομαι με αντικείμενα. Μπορώ να αφήσω αυτό το σπίτι και να φτιάξω ένα από την αρχή. Μου αρέσει η αλλαγή – είναι άλλωστε μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.»

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 10

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 11

Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης, μόδας και αρχιτεκτονικής, ενώ έχει διδάξει μεταξύ άλλων στο Istituto Europeo di Design του Μιλάνου και στην Academy of Fashion and Costume της Ρώμης. Όσο θυμάται τον εαυτό του ήθελε να γίνει σχεδιαστής, μια αγάπη που ξεκίνησε από τη μητέρα του, την οποία παρακολουθούσε στο ατελιέ της να ράβει και να «ζωντανεύει» το ύφασμα, ντύνοντας τις κομψές κυρίες της εποχής. Η θηλυκότητα και η καθαρή κομψότητα χωρίς τεχνάσματα είναι αρχές που εκφράζει συστηματικά στο έργο του, ενώ οι δημιουργίες του είναι αναγνωρίσιμες από την αρχιτεκτονική ρευστότητα στο σχεδιασμό και την κομψή και άψογη τεχνική. Στο Armani Teatro, στους συγκλονιστικούς χώρους που υπογράφει ο Tadao Ando, ο Μπράτης παρουσίασε μια εξαιρετική συλλογή εμπνευσμένη από τον Γιάννη Μόραλη, κάνοντας γνωστό το έργο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου στην αφρόκρεμα της μόδας, των media και του διεθνούς jet set που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον το show από την πρώτη σειρά.

Στο διαμέρισμα του Άγγελου Μπράτη - εικόνα 12

Πηγή: Casaviva (Τεύχος Νοεμβρίου)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ